joi, 17 aprilie 2014

Loboda

Familia “Atriplex” contine peste 100 de specii, dintre care doar cateva pot fi cultivate si consumate de catre om.
Membra a subfamiliei “Chenopodiaceae”, loboda este o planta care tolereaza atat caldura cat si temperatura rece, spre deosebire de spanac.
Istoria lobodei
Frunze violete de LobodaDiversele tipuri de loboda au fost cultivate si consumate de catre vechile culturi mezolitice. Vechiul Testament mentioneaza (in cartea lui Iob, 30:4) ca cei exclusi din randurile membrilor triburilor si expulzati in regiuni aride obisnuiau sa “caute” in regiunile aride si sa consume un tip de loboda (Atriplex Halimus).
Loboda a fost denumita generic “Atriplex” de catre Pliniu cel Batran (23-79), dar el descria si evidentia consumul in alimentatie al plantei denumita ulterior “Atriplex Hortensis” (loboda de gradina).
In general, istoricii si naturalistii vechi mentioneaza cultivarea frecventa a lobodei in regiunile mediteraneene, in tinuturile Asiei, in Americi (mentionat de John Lawson in 1714).
De asemenea, loboda era folosita si ca element decorativ, datorita culorilor frunzelor.
Loboda, specific culinar
Frunzele de loboda (rosii, verzi, albe, violet) sunt folosite, in bucataria romaneasca, in diverse tipuri de salate, ciorbe si supe, borsuri, placinte, etc.
Compozitia lobodei
100g de loboda asigura corpului necesarul de vitamine, nutrienti si minerale:
- carbohidrati: 56g
- fibre: 11g
- proteine: 17g
- minerale: mangan (10mg), magneziu (500mg), fier (10mg), cupru (2mg), fosfor (150mg), calciu (2000mg), potasiu (800mg).
- vitamine: A, B1, B2, B3, B6, C, K
Dupa cum observi, loboda asigura un nivel ridicat de calciu, proteine, potasiu, magneziu. Concentratia de calciu este asemanatoare nivelului de calciu oferit de spanac¹.
Beneficii pentru sanatate
Antocianinul, flavonoid-pigment care da culoarea rosie, violet sau albastru frunzelor de loboda, este in agent cu proprietati analgezice, ameliorand efectele inflamatiilor si durerilor aparute in sistemul periferic si nervos, protejand structura si functionarea celulelor neuronale.
Loboda este si un puternic diuretic, care creste cantitatea si nivelul de aciditate al urinei. Ca diuretic, loboda poate fi folosita de catre persoanele care sufera de anumite probleme la rinichi, ciroza a ficatului, hipertensiune.
Semintele de loboda au fost folosita (amestecate cu vin, otet, mustar) si camedicament vomitiv, pentru a induce procesul de voma care poate ajuta organismul sa elimine anumite substante inainte sa fie absorbite.
Din planta lobodei pot fi preparate balsamuri, uleiuri si unguente pentru uz extern, pentru a trata regiunile inflamate, regiunile corpului care si-au pierdut elasticitatea (scleroze), regiuni ale corpului care s-au intarit sau in care s-a acumulat sange. Unguentele pe baza de loboda ajuta la hidratarea pielii, scade senzatia de mancarime a pielii.
Sucul de loboda poate fi folosit pentru a trata inflamatiile si posibilele tumori aparute in gat.
Toate mineralele, vitaminele si nutrientii prezenti in loboda:
  • ajuta si intaresc sistemul imunitar si buna functionare a organelor interne
  • asigura buna circulatie a sangelui (si purificarea de elementele toxice) si a hormonilor
  • curata rinichii si vezica biliara de toxine
  • faciliteaza o digestie eficienta, rapida
  • ofera organismului nivelul de energie necesar pentru a functiona
Efecte secundare
Loboda este un fals adiuvant pentru persoanele cu tulburari de alimentatie (bulimie, anorexie, etc) care doresc sa slabeasca. Consumul exagerat, ca si folosirea semintelor de loboda ca ‘vomitiv’ pot avea consecinte serioase asupra sanatatii.
Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa caute parerile unui medic specialist, inainte de a consuma loboda, in special cu privire la interactiunea lobodei cu anumite medicamente folosite.
Concluzie
Loboda este o planta cunoscuta si apreciata in bucataria romaneasca, si pe buna dreptate ofera multe beneficii pentru sanatatea ta.
Consuma loboda, in special in sezonul de primavara.

Sursa: http://www.pro-sanatate.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu