joi, 8 mai 2014

CUTREMUR în Marea Neagră, anunţă INFP

Institutul Naţional pentru Fizica Pământului a anunţat producerea unui cutremur în Marea NeagrăAnul acesta, în zona seismică Vrancea au fost înregistrate opt cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade. Cel mai mare dintre acestea a avut 5 grade şi s-a produs în 29 martie.

Cutremur în Marea Neagră
Cutremurul a avut o magnitudine dee 2,7 pe scara Richter şi s-a produs la ora 13:13, în Marea Neagră, la o adâncime de numai 5 kilometri. Din primele informaţii, mişcarea telurică nu a produs pagube materiale şi s-a produs în apropierea oraşului bulgar Varna.

Nikolai Gheorghiev, director al Centrului internaţional de seismologie din Crimeea, afirma recent pentru cotidianul Segodnia că pe teritoriul Bulgariei sunt două zone cu potenţial seismic de 10 grade şi că una dintre ele, cea din Kaliakra, se va activa în curând. Gheorghiev nu precizează dacă este vorba de 10 grade pe scara Richter sau pe scara europeană seismică, ce are în total 12 grade, scrie 24 Ceasa. Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată a avut 9,5 pe scara Richer şi s-a produs în anul 1960 în Chile, scrie Agerpres.

Nikolai Gheorghiev crede că în cazul unui seism de 10 grade lângă Kaliakra, Odesa şi Peninsula Crimeea vor fi devastate. În opinia sa, cutremurele recente din România arată că urmează un seism mai puternic în regiune.

Seismologul bulgar Nikolai Miloţev respinge însă ferm declaraţiile colegului său ucrainean. "Nu este serios. Este inadmisibil ca oamenii să fie speriaţi în acest fel", a declarat el pentru 24 Ceasa. Miloşev a declarat că seismele nu pot fi prevăzute şi că nu este posibil să se ştie exact unde va avea loc un cutremur.

''Zona capului Kaliakra şi a oraşului Şabla este una seismică, în trecut acolo având loc cutremure puternice. În acest moment însă nu avem motive să credem că zona s-a activat. Nimic nu indică faptul că acolo va avea loc un cutremur puternic. Dimpotrivă, în urmă cu câţiva ani acolo a avut loc un cutremur de cinci grade, ceea ce dovedeşte că acolo nu se acumulează vreo tensiune'', a spus Miloşev, care este vicepreşedinte al Academiei Bulgare de Ştiinţe. El a calificat afirmaţiile seismologului ucrainean drept vorbe goale şi a adăugat că şi cu alte ocazii acesta a făcut previziuni pentru seisme devastatoare cu singurul scop de a atrage atenţia presei.â

Sursa: www.romaniatv.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu