marți, 1 iulie 2014

Revolta antiamericană în Europa

Revolta antiamericană în Europa

O serie de evenimente recente arată că SUA au scăpat de sub control situația din Europa. Franța, Austria, Polonia și alte țări demonstrează o politică independentă și sfidează decidenții de la Washington.

Scandalul legat de înregistrările ambientale ale ministrului de Externe al Poloniei au demonstrat încă o dată faptul că presa nu știe să se concentreze asupra aspectelor cu adevărat importante. Cel mai savuros aspect al dialogului în care Radoslaw Sikorski a folosit limbaj piperat pentru a descrie relațiile Poloniei cu America nu ține de obscenitatea limbajului, ci de faptul că rusofobul Sikorski, ministrul de externe al celui mai de nădejde aliat american din Europa, susține fără rezerve că alianța cu SUA creează ”o falsă stare de securitate”.
Dacă ministrul de externe al unei țări-membre NATO și UE crede că americanii nu-și pot proteja aliații care se ceartă cu Berlinul și Moscova, înseamnă că America a devenit un tigru de carton, cel puțin în Europa.
În mod normal, după publicarea stenogramelor ”incendiare”, Sikorski trebuia crucificat politic, dar premierul Tusk a refuzat să-l dea afară din guvern. Formularea folosită de Tusk a fost absolut fabuloasă, el refuzând să-l demită pe un ministru ”al cărui unica greșeală a fost folosirea unui limbaj inadecvat”. Această declarație a premierului Poloniei este o palmă pentru Casa Albă. În fond, Tusk s-a declarat de acord cu conținutul declarațiilor lui Sikorski, inclusiv cele referitoare la ”securitatea falsa” și la ”mentalitatea de sclavi” a celor care sunt de acord să accepte orice umilință din partea SUA. După ce parlamentul i-a dat guvernului un nou vot de încredere, a devenit clar că o bună parte din establishment-ul politic al Poloniei susține viziunea premierului.
Faptul că Austria a ”defectat” și s-a raliat Rusiei în conflictele intra-europene a devenit clar atunci când Vladimir Putin a fost invitat la Viena, în ciuda protestelor aprige ale Ambasadei SUA. Președintele Austriei, Heinz Fischer, are un alt calibru politic decât Traian Băsescu sau Victor Ponta și își poate permite să-i trimită pe diplomații americani ”la plimbare”. Fischer a declarat răspicat: ”sancțiune nu ajută pe nimeni să facă profit”, adăugând ”eu nu pot să înțeleg de ce South Stream nu poate trece prin Austria”. Pesemne, Viena își asumă rolul de principal promotor al South Stream în Europa. OMV va avea de câștigat mult de pe urma acestui proiect.
Alături de Austria, guvernul de la Roma susține proiectul South Stream prin vocea secretarului de stat pentru afaceri europene Sandro Gozi care a declarat că ”Italia va facilita proiectul”, subliniind că ”Italia are un interes puternic” în finalizarea gazoductului.
Franța refuză să înceteze cooperarea militară cu Rusia și continuă execuția contractelor de livrarea a celor două nave de tip Mistral. Tentativele americanilor de a ”sancționa” Franța prin presiuni asupra băncilor franceze în America nu fac decât să întețească rezistența franceză.
În ultimele zile a devenit foarte vizibil un nou format în care se încearcă rezolvarea crizei din Ucraina. Discuțiile se poartă în patrulaterul Merkel–Putin–Hollande–Poroșenko, președintele SUA fiind marele absent din schemă. Se conturează un scenariu în care tentativele Washingtonului de a rupe relațiile dintre EU și Rusia vor eșua total, iar problemele continentului european vor fi rezolvate prin acordul jucătorilor europeni, fără imixtiuni transatlantice. Cei mai deștepți dintre aliații americani, gen Radoslaw Sikorski, simt că se apropie momentul în care binomul Berlin–Moscova va deveni forța principală în Europa. Restul continuă să pupe papucii diplomaților americani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu