vineri, 28 noiembrie 2014

Sarbatoarea Sfantului Andrei - despre Dragoste, Ursita si Strigoi! Cele mai frumoase traditii romanesti



Va invitam sa citim cele mai fascinante si interesante credinte, traditii si obiceiuri romanesti legate de sarbatoarea Sfantului Andrei!

Pe 30 noiembrie este sarbatoare mare, ziua in care in traditia ortodoxa romana este celebrat Sfantul Apostol Andrei, fratele lui Simon Petru, patronul spiritual al Romaniei. Apostol al lui Iisus Hristos, Andrei este considerat a fi primul propovaduitor al evangheliei crestine pe meleagurile geto-dacice, cel care a adus crestinismul in tara noastra.
Multe sunt minunile pe care le-a savarsit sfantul apostol Andrei. Multe, frumoase si fascinante sunt si traditiile populare, credintele si obiceiurile legate de aceasta sarbatoare... Chiar daca multe dintre aceastea au poate un reper crestino-pagan, este imposibil sa nu le remarcam ineditul mitologic sau superba imaginatie arhaica romaneasca. Trebuie sa recunoastem ca dau un aer magic si captivant sarbatorii si ca ne duc la vremuri de poveste, vremuri de demult, cand oamenii, strigoii si lupii umblau liberi pe pamant… De ce sa nu visam cu ochii inchisi, de ce sa nu ne imaginam, sa ne temem pentru o noapte sau sa speram, de ce sa nu credem in povesti tesute din fir de realitate? Macar pentru o noapte… Dimineata magia dispare si revenim la realitate….
Lectura placuta va dorim. Si mai dorim sa uram un calduros La Multi Ani celor care isi serbeaza astazi numele. O viata magica va dorim tuturor si multa credinta din suflete!

Traditii si obiceiuri de sarbatoarea Sfantului Andrei

Initial, pe 29-30 noiembrie, precrestinii il celebrau pe Santandrei, o zeitate ce personifica lupul, animal sacru, temut si respctat. Odata cu propovaduirea crestinismului peste aceste meleaguri, peste ziua lui Santandrei, divinitatea geto-daca, s-a suprapus sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei.

Ziua in care trebuie sa ne temem de puterea Lupului

Zeitatea si ritualurile pagane au fost sterse din mentalul colectiv, dar cu toate acestea ziua Sfantului Andrei a ramas cunoscuta si astazi sub denumirea de “Ziua Lupului”. In popor, se crede ca in Ziua Lupului lupii stau la panda, iar strigoilor li se permite sa umble nestingheriti pe pamant. Ziua Lupului este o zi in care fortele malefice sunt mai aproape ca oricand de noi, iar lupul capata abilitati si puteri pe care nu le are in nici o alta zi. Devine extrem de agil si de o ‘sprinteneala’ fantastica si isi poate indoi gatul teapan.
Este foarte important de aceea in aceasta zi sa te aperi de puterea lupului si sa iti aperi si gospodaria si turmele de vite. Aflam din unele superstitii romanesti ca sta in puterea noastra sa ne aparam de puterea lupilor rai si sa nu-i aducem prin prejma. Trebuie doar sa nu iti piepteni parul in ziua Sfantului Andrei, sa nu faci treburi in gospodarie, sa nu torci, sa nu arunci gunoiul afara din casa. Sa aprinzi in schimb candela in dreptul icoanei.
In unele zone in schimb, copiii imprastie faina la raspantie de drum, aruncand-o in cele 4 zari. Se crede ca lupii se imblanzesc astfel si stau departe de oameni. Iar pentru a tine lupii departe de animale, gospodarii obisnuiesc sa lipeasca cate o cruce de ceara pe cornul drept al vitelor.


Noaptea magica a iubirii si a aflarii ursitei in dragoste

In zonele Maramuresului, ziua Sfantului Andrei este o sarbatoare importanta si draga mai ales persoanelor de sex feminin. Fetele de maritat asteapta cu nerabdare ajunul sarbatorii (29 spre 30 noiembrie) pentru a-si afla soarta in iubire, iar femeile se indeletnicesc cu ritualuri traditionale ce au ca scop protectia familiei si a gospodariei in anul care va urma.traditii sfantul andrei
“Turtuca de Andrei” este pregatita de fetele tinere care doresc sa isi viseze ursitul din faina de grau, apa si multa sare. In noaptea de 29 spre 30 noiembrie, inainte de culcare, fetele trebuie sa manance din aceasta turta sarata. Daca fata respectiva are soarta de casatorie anul care va urma, isi va vedea ursitul aducandu-i apa in somn spre a-si potoli setea. Daca nu ii aparea in vis – inseamna ca trebuia sa mai astepte.
Legat de macinatul graului exista si obiceiul macinarii graului indarat. In vremuri de odinioara, din graul macinat astfel, fetele tinere faceau turte care le asezau pe scanduri. Se dadea drumul cainelui spre a manca turtele, tinandu-se cont de prima turta pe care o manca. Apartinea fetei care se va marita prima. In alte zone, fetele tinere erau legate la ochi. In cazul in care prindeau in staul o oaie – era considerat semn ca nu maritau curand. Daca prindeau in schimb un berbec – era semn ca alesul va veni cat de curand in viata lor.

Ritualul ghicirii ursitei in dragoste cu ajutorul oglinzilor este si el practic de unele fete. Pare mai mult un ritual magic si pagan, desprins din povestile cu luna plina… Fata care doreste sa isi vada alesul, dezgolita pana la brau si cu parul despletit, trebuie sa tina cate o lumanare in fiecare mana si sa se pozitioneze intre doua oglinzi. Priveste pret de cateva minute in oglinda din fata, dupa care arunca o privire si la cea din spate. Se spune ca in oglinda din spate ii va aparea imaginea ursitului sau sau scene din viitor.

Conform unui alt obicei din batrani, fetele se indreptau la miez de noaptea catre fantani, tinand aprinsa in mana lumanarea cu care au luat lumina in ziua de Pasti. Ulterior, coborau lumanarea aprinsa in fantana, sperand sa vada in apa chipului celui harazit de Dumnezeu.
O alta traditie romaneasca straveche vorbeste despre “ghicitul in pari”. La miez de noapte, pe intuneric, fetele obisnuiau sa iasa afara din casa, in ograda, si sa atinga un par de la gard de care si agatau un fir rosu. Ziua urmatoare, pe lumina, se indreptau spre parul respectiv pe care il recunosteau dupa insemn, spre a vedea ce fel de ursit le este harazit. In cazul in care parul era drept si neted, ursitul va fi fost si el un barbat chips si tanar. In cazul in care parul era scurt si cu noduri, ursitul va avea avutie putina si ani multi. Coaja groasa a parului insemna bogatie din partea ursitului.
Ritualul verighetei a devenit un ritual comun printre fetele din Muntenia care doresc sa isi afle viitorul in iubire. Fetele trebuie sa arunce o verigheta sfintita de preot intr-un pahar de apa neinceputa sis a priveasca in mijlocul verighetei de pe fundul apei. Se spune ca daca au credinta in puterea lui Dumnezeu vor vedea chipul ursitului reflectandu-se in apa sau il vor visa noaptea.
In alte zone, fetele tinere obisnuiesc sa semene un catel de usturoi intr-un bulgare de alut. Se crede ca fata al carei usturoi incolteste si creste frumos se va marita curand. Tot in noaptea de 29 spre 30, fetele care doresc sa vada in vis chipul celui cu care se vor casatori trebuie ca inainte de a adormi sa se asigure ca au sub perna 41 fire de grau. Este bine totodata ca fetele care isi doresc sa se casatoreasca sa poarte usturoi la brau.



Strigoii se joaca de-a viata pe pamant...

Totodata, inainte de lasatul serii, ferestrele si usile se ung cu usturoi, facandu-le cruce in acelasi timp pentru ca strigoii sa devina inofensivi si sa nu poata intra in case. In unele zone oamenii isi ung cu usturoi anumite zone ale trupului: frunte, piept, spate si incheieturi pentru ca strigoii sa nu se atinga de ei si sa nu-i nenoroceasca in vreun fel. Usturoiul are proprietati purifiante si tine la distanta raul. Doar se stie ca vine Noaptea Strigoilor, o noapte a maleficului si a spaimei...
Strigoii ‘vii’ si strigoii ‘morti’ isi abandoneaza fara voia lor trupurile sau ies din morminte si se angajeaza in batalii purtate intre ei la raspantii de drum, hotare si locuri considerate ‘necurate’. Daca nu reusesc sa se razboiasca intre ei, atunci strigoii se ‘supara’ si se apuca sa suga sangele primului pamantean care le pica pe mana.strigoi
Strigoii vii sunt oameni obisnuiti care, din anumite motive (se nasc din incest, sunt copii din flori, au o vertebra in plus etc) devin strigoi doar in aceasta noapte, parasindu-si in somn trupul si luand forma diverselor vietati, mai putin forma animalelor sfinte. Ei provoaca pagube si cauzeaza rau si suferinta oamenilor, pocindu-i sau sugandu-le sangele, afectand virilitatea barbatilor, furand mintile oamenilor si belsugul livezilor, stricand animalele.
Strigoii morti sunt spiritele oamenilor care nu si-au gasit linistea si lumina atunci cand au trecut pe lumea cealalta. Acestia obisnuiesc sa le faca rau celor care i-au suparat, le-au gresit sau nu le-au asigurat o inmormantare crestineasca, cu tot ce presupune aceasta. Se mai spune ca in vazduh umbla varcolacii, iar pe pamant pricolicii. Odata ce vine dimineata si se aud cocosii cantand, toate aceste spirite malefice dispar si se intorc la locurile lor. Dis-de-dimineata, spatiul bataliei este purificat…

Deoarece strigoii se pot uita pe geamul locuintelor, pot intra in casa nepoftiti sau se pot adaposti la caldura, oalele si canile trebuie intoarse cu gura in jos.

Previziuni ale vremii si ale anului care va veni

In ajunul sarbatorii sfantului Andrei, toti membrii familiei trebuie sa semene grau intr-o strachina de pamant. Cel al carui grau va creste cel mai des si mai inalt si nu se va ingalbeni va fi cel mai norocos in anul care vine. El va avea parte de sanatate si de un an bun, prielnic. Obiceiul este stravechi: batranii satelor obisnuiau sa semene grau in oale de pamant, interpretand recoltele de anul urmator in functie de felul in care creste graul. Ca regula, graul respectiv este special si nu trebuie aruncat, ci dat pasarilor spre hrana.grau de sfantul andrei
Pentru a vedea daca vei avea parte de zile inflorite in anul care va veni, este bine sa pui intr-o vaza cu apa crengute de corcodus, visine, cires, mar, migdal etc. Pe langa aspectul coloristic deosebit, ele au o semnificatie aparte. Daca infloresc pana in Craciun (pana de Sfantul Vasile in unele variante) – e semn ca te vei bucura si vei inflori in anul care va veni.
Luna devine si ea un astru important in noaptea magica a Sfantului Andrei. Daca luna este “subtire” si iti pui o dorinta in gand si ii adresezi sfantului Andrei o rugaciune in timp ce privesti luna, se crede ca ruga iti va fi ascultata, iar dorinta ti se va implini. Totodata, luna plina pe un cer senin in noaptea de sfantul Andrei prevesteste o iarnausoara. La polul opus, luna plina pe un cer intunecat prevesteste o iarna lunga si grea, cu nameti si viscole.


Sursa: www.garbo.ro

Cum sa-ti protejezi energia si sa nu mai absorbi emotiile celorlalti

Daca esti un burete emotional si ai tendinta de a absorbi emotiile negative ale celor din jurul tau, strategiile psihologului Judith Orloff iti vor fi de mare ajutor. Invata de la un expert international cum sa-ti protejezi propria energie si cum sa tii la distanta emotiile negative ale celorlalti:

Energiile se iau. La fel si emotiile. De fapt, emotiile sunt energie. Ne putem trezi uneori, chiar si fara voia noastra sau fara sa o realizam, ca am “luat” de la cei din jurul nostru energii si emotii negative precum teama, manie, frustrare, frica, anxietate. Sunt si ele tot o forma de virus. Un virus emotional care, odata infiltrat in sistemul nostru, atunci cand intalneste un teren prielnic unde sentimentele si emotiile pozitive sunt rare, poate face ravagii. Daca esti un burete emotional si ai tendinta de a absorbi emotiile negative ale celor din jurul tau, poate ca aceste tehnici ale psihologului Judith Orloff iti vor fi de mare ajutor.
Judith Orloff este specialist in psihiatrie si asistent profesor in cadrul Universitatii UCLA (University of California, Los Angeles), dar si autoarea bestsellerului New York Times “Emotional Freedom: Liberate Yourself From Negative Emotions and Transform Your Life”. In cartea sa, dar si intr-un articol prezentat pe site-ul sau oficial si preluat ulterior si de alte publicatii, autoarea descrie cateva metode de ne proteja propria energie si a tine la distanta emotiile negative ale oamenilor. Cele 6 strategii prezentate de Judith Orloff te vor invata cum sa te protejezi impotriva supraalimentarii cu emotiile celorlalti si cum sa ramai echilibrat intr-o lume supraincarcata emotional.

Judith Orloff: Cum sa te protejezi emotional si sa nu mai absorbi energia celorlalti



1. In primul rand, intreaba-te pe tine insuti daca sentimentul care te incearca este al tau sau al altcuiva. Ar putea fi amandoua. Daca emotii precum teama sau manie sunt ale tale, confrunta cu blandete cauza care le determina. O poti face pe cont propriu sau cu ajutorul unui profesionist. Daca nu, incearca sa identifici sursa evidenta care le genereaza. Spre exemplu, daca tocmai te-ai uitat la o comedie, insa ai venit acasa de la cinema simtindu-te trist, poate ai incorporat depresia oamenilor stand langa tine; in proximitate apropiata, campurile de energie se suprapun. Acelasi lucru se aplica si atunci cand mergi intr-un mol sau la un concert aglomerat.
2. Cand si daca este posibil, distanteaza-te de sursa pe care o suspectezi ca iti absoarbe energia. Indeparteaza-te la cel putin 6 metri si vezi daca simti o imbunatatire. Nu face greseala de a crede ca astfel vei ofensa niste persoane pe care nu le cunosti. Intr-un spatiu public, nu ezita sa-ti schimbi locul daca simti ca esti incarcata cu un sentiment de apatie si tristete care nu iti apartine.


3. Pentru cateva minute, incearca sa te echilibrezi concentrandu-te asupra respiratiei tale. Este un exercitiu important care te va conecta cu esenta ta. Continua sa expiri negativitate, inspira calm. Acest lucru te ajuta sa te stabilizezi si sa indepartezi frica si alte emotii dificile. Vizualizeaza negativitatea ca pe o ceata gri care se ridica din corpul tau si vizualizeaza speranta ca pe o lumina galbena care intra in corpul tau. Aceasta tehnica poate duce la rezultate rapide.
Foto: Energie, Meditatie via Shutterstock
4. Emotiile negative precum frica se adapostesc in mod frecvent in centrul tau emotional, in plexul solar. Asaza-ti palma la nivelul plexului solar pe masura ce continui sa trimiti dragoste si bunatate catre acea zona pentru a alunga stresul. In cazul anxietatii sau a depresiei care dureaza de ceva timp, pentru a-ti intari acest centru, foloseste metoda in fiecare zi. Aduce un sentiment de confort si construieste un sentiment al sigurantei si al optimismului.
5. Protejeaza-te. O forma dibace de protectie pe care multe persoane o folosesc, inclusiv vindecatorii cu pacienti dificili, implica vizualizarea unui scut/ invelis de lumina alba (sau orice alta culoare simti ca impartaseste putere) in jurul intregului tau corp. Gandeste-te la el care la un scut care blocheaza negativitatea si disconfortul fizic, permitand in schimb lucrurilor pozitive sa se strecoare inauntru.
6. Urmareste sa te inconjori de oameni si situatii pozitive. Suna un prieten care vede binele in ceilalti. Petrece-ti timpul cu un coleg care crede in partea pozitiva a lucrurilor. Pleaca-ti urechea la oamenii plini de speranta. Auzi credinta pe care o au in ei insisi si in ceilalti. De asemenea, desfata-te cu cuvinte pline de speranta, cantece si diverse forme de arta. Speranta este contagioasa si iti va ridica starea de spirit.

Sursa: http://www.drjudithorloff.com


https://www.youtube.com/watch?v=Oyap0KBouP0

Sursa: www.garbo.ro

Sfantul Andrei: 12 obiceiuri europene ca sa-ti afli soarta in dragoste si cu cine te vei casatori

Afla-ti soarta in dragoste in noaptea Sfantului Andrei si descopera cele mai cunoscute metode si obiceiuri europene de dezlegare a viitorului matrimonial!

Daca intr-un articol anterior va faceam cunoscute superstitiile si traditiile romanesti care se practica in noaptea Sfantului Andrei pentru aflarea viitorului in dragoste, de data aceasta am aruncat un ochi printre obiceiurile altor tari. Dragostea are un limbaj universal, iar patrunderea tainelor viitorului fascineaza oriunde ne-am afla. Suntem manati de aceeasi curiozitate si nerabdare de a ne anticipa viitorul in dragoste. Sarbatoarea Sfantului Andrei (30 noiembrie) este considerata a fi o sarbatoare mare pentru intreaga crestinatate, iar noaptea de dinaintea ei se contureaza drept un amestec seducator de magie si sacralitate. Prin urmare, iti prezentam cele mai cunoscute practici si obiceiuri europene de dezlegare a viitorului matrimonial in noaptea Sfantului Andrei, noaptea dinspre 29 spre 30 noiembrie:

Noaptea Sfantului Andrei: Traditii si obiceiuri europene pentru aflarea soartei in dragoste

Foto: Casatorie, luna via Shutterstock
O credinta scotiana spune ca rugaciunile adresate sfantului Andrei la miezul noptii au o putere mai mare si ajung mai repede inaintea Sfantului. Sfantul Andrei ii ajuta pe cei cu credinta si cu sufletul curat sa isi gaseasca sufletul pereche si se roaga pentru ei inaintea lui Dumnezeu.

In Polonia, o metoda de divinatie foarte cunoscuta si folosita este aceea a cerii topite. Conform unui obicei mostenit din strabuni, ceara topita si lichida poate fi turnata direct intr-un vas de metal plin cu apa sau, pentru rezultate mai concludente, prin gaura unei chei. Forma figurinei de ceara care se formeaza in apa poate oferi informatii pretioase despre cel harazit si poate fi interpretata in diverse moduri.
Totodata, in alte zone ale Poloniei, vasul in care se picura ceara topita este tinut in dreptul unei lumini, iar umbra formata de ceara topita in apa ofera si ea indicii despre cel ursit fetei care face practica ritualul respectiv.
Tot in Polonia, este practicata si o alta metoda de ghicire a viitorului in dragoste. Este musai pentru tinerele care doresc sa isi afle ursita in dragoste sa tina post toata ziua si sa manance peste sarat la cina. Ele trebuie sa se abtina din a-si stinge setea chiar daca simt nevoia imperioasa de a bea apa. Trebuie in schimb sa doarma cu o pereche de pantaloni barbatesti sub perna in noaptea dinspre sfantul Andrei. Se spune ca cel pe care il vor visa in acea noapte le va fi si alaturi pentru tot restul vietii.

Mai mult, tot in aceasta seara, in noaptea dinspre Sfantul Andrei, unele tinere pun sub perna mai multe hartiute cu diverse nume de barbati care le-ar putea fi pereche in viata. A doua zi dimineata, cand se trezesc, trebuie sa extraga de sub perna unul dintre aceste biletele si sa-l citeasca. Se spune ca primul bilet extras contine si numele viitorului sot.
In Slovacia si Cehia, tinerele scriu pe bucati mici de hartie numele a mai multor barbati care le-ar putea fi soti. Introduc ulterior aceste hartiute cu nume masculine in interiorul unui aluat, pentru a face “halusky”, niste umpluturi moi. In momentul cand umpluturile halusky sunt gatite, prima care se va ridica la suprafata apei va dezvalui si numele viitorului sot al fetei.
In mod traditional, in Ucraina, tinerele prepara din apa si faina alba anumite prajiturele numite “balabushky”. Pe vremuri, se spune ca tinerele obisnuiau sa aduca in gura apa de la fantana pentru a face aceste prajituri, iar baietii obisnuiau sa le faca sa rada pentru a scapa apa. Cand prajiturelele “balabushky” erau gata, fiecare fata trebuia sa aleaga una si sa o marcheze cu o fasie colorata sau o bucata de hartie. Asezau prajiturelele pe o carpa, urmand sa lase un caine flamand sa intre in casa. In functie de felul in care cainele manca prajiturile respective, fetele puteau face previziuni in ceea ce priveste viitorul lor. Daca, spre exemplu, cainele lua una dintre acele prajituri si se retragea cu ea intr-un colt, tanara care isi recunostea prajitura ca apartinandu-i stia ca destinul ei este sa se marite departe de casa.

O alta metoda folosita de tinere pentru a-si prezice viitorul in dragoste si de a afla cand si daca se vor casatori este reprezentata de metoda pantofilor. Mai multe tinere isi aliniaza pantoful stang in ordine intr-o incapere, de la peretele aflat cel mai departe de usa si pana la usa. Se schimba primul pantof, apoi si ceilalti pantofi si se adauga lantului pana cand unul dintre pantofi atinge pragul usii. Fata al carei pantof ajunge primul la usa se va marita prima si se va marita in curand.

Conform unei superstitii din Austria, in noaptea Sfantului Andrei, tinerele fete care doresc sa isi gaseasca alesul beau cateva guri de vin si apoi rostesc “Andreasgebet”, rugandu-se si invocand ajutorul sfantului. In acest timp, conform unei traditii stravechi, trebuie sa loveasca cu piciorul intr-un pat de paie.
Cate bordeie, atatea obiceiuri… In Scotia, spre exemplu, exista traditia marului decojit. Prin urmare, in ajunul Sfantului Andrei, tinerele care doresc sa se casatoreasca decojesc un mar si ii arunca coaja peste umar. Cu ce litera ti se pare ca aduc literele de pe podea? Conform traditiei, coaja marului dezvaluie si ia forma primei initiale a numelui barbatului cu care tanara se va casatori.
In Marea Britanie, in noaptea magica a Sfantului Andrei, pana si cainii vorbesc in limbajul dragostei. Trebuie sa fii atent daca auzi un caine latrand in noaptea dinspre Sfantul Andrei. Se spune ca persoana potrivita tie va veni din directia din care se aude cainele latrand. Tot in Marea Britanie, pentru a-l visa pe cel ursit, in traditia straveche, fetele obisnuiau sa doarma dezbracate in noaptea dinspre Sfantul Andrei.
Un alt obicei din Marea Britanie spune ca poti afla si altfel daca te vei casatori sau nu in anul care vine. Un pantof ascutit trebuie aruncat inspre usa. Daca pantoful cade cu varful orientat inspre iesire inseamna ca te vei casatori in viitorul apropiat.
Sursa: www.garbo.ro

marți, 25 noiembrie 2014

Horoscopul săptămânii - Vin vremuri grele!

Astrele spun ca suntem aproape de implinirea unei profetii facute de
parintele Arsenie Boca. ‎Arsenia Boca a vorbit despre o perioada grea ce se va abate asupra Romaniei.








https://www.youtube.com/watch?v=8uK1GwrvWO0

duminică, 23 noiembrie 2014

Imperiului Roman îi era frică de geto-daci! O dovedesc izvoarele istorice antice…

get toraIlustratia – Gabriel Tora
Perspectiva pe care o aveau anticii asupra lumii geto-dacice era foarte diferită de cea care le este transmisă astăzi românilor prin cărțile de istorie. Din păcate, încă există istorici români care se cred mari sau importanți și care pretind că geto-dacii erau mai primitivi, mai necivilizați. Noroc că au venit romanii să îi învețe să se spele, nu-i așa?!…
Această imagine este contrazisă nu numai de impresionantele construcții romane în care dacii sunt evidențiați într-o manieră fără precedent – a se vedea Columna lui Traian, cel mai spectaculos monument artistic al antichității, și uimitoarea colecție de statui impunătoare de daci (toate în poziții demne), peste 100, care decorează marile muzee ale lumii.
Alături de aceste probe, izvoarele istorice arată cu claritate că geto-dacii erau foarte respectați din punct de vedere militar, forța lor inspirând în multe perioade teamă conducătorilor Republicii Romane și apoi ai Imperiului Roman. Și ca să dovedim că este așa, vă prezentăm câteva izvoare antice edificatoare:
Horațiu, despre pericolul dacic în secolul I î.Ch. (Ode):
“Puțin a lipsit ca Roma, sfâșiată de lupte  interne, să fie nimicită de către daci și etiopieni (egipteni, n.n.): aceștia sunt de temut prin flota lor, iar aceia (dacii, n.n.) se pricep mai bine decât toți la aruncarea săgeții.”
Paulus Orosius, despre geți (Împotriva păgânilor în șapte cărți):
“…geţii aceia, care acum sunt (numiți) goţi şi despre care Alexandru (cel Mare, n.n.) declarase că trebuie să te fereşti, de care Pyrrhus (Lisimah, n.n.) se îngrozise şi pe care şi Caesar i-a evitat…”
Lucan, despre pericolul dacic (Epopeea Farsalia):
“Zei cerești, țineți departe de mine această nebunie și anume ca, printr-un dezastru care i-ar pune în mișcare pe daci și pe geți, Roma să cadă iar eu să rămân liniștit…”
Strabon, despre Burebista (Geografia):
“Ajungând în fruntea neamului său, care era istovit de războaie dese, getul Burebista l-a înălţat atât de mult prin exerciţii, abţinere de la vin şi ascultare faţă de porunci, încât, în câţiva ani, a făurit un Stat puternic şi a supus geţilor cea mai mare parte din populaţiile vecine. Ba încă a ajuns să fie temut şi de romani.”
Synessos, despre geți și masageți (Fontes)
„Geții și masageții, care obișnuiesc să-și pună alt nume, ba chiar unii dintre ei își schimbă trăsăturile feței printr-o anume dibăcie, ca să pară că s-a născut din pământ un neam mare și îngrozitor, aceștia vă înspăimântă astăzi. Ei trec Istrul și cer plată pentru pacea pe care ne-o îngăduie.”
Ovidiu, despre geți (Scrisori din Pont):
„Cei mai mulți oameni de aici nu se sinchisesc de tine, prea frumoasă Romă, și nu se tem de armele soldatului ausonic. Le dau inimă arcurile și tolbele lor pline de săgeți și caii lor în stare să suporte curse oricât de lungi, deprinderea de a îndura îndelung setea și foamea și faptul că dușmanul care i-ar urmări nu va găsi apă.”
Dio Crisostomus, despre armata geților (Discursuri):
„Am ajuns la niște oameni întreprinzători, care nu aveau răgazul să asculte cuvântări, ci erau agitați și tulburați ca niște cai de curse la potou, înainte de plecare, nerăbdători să treacă vremea, cai pe care râvna și înfocarea îi fac să lovească pământul cu copitele. Acolo, la ei, puteai să vezi peste tot săbii, platoșe, lănci, toate locurile fiind pline de cai, arme și oameni înarmați.”
De altfel, înainte de războaiele dintre Decebal și Traian, geto-dacii au reușit în mai multe rânduri să îi învingă pe romani. Mai jos, un citat edificator:
Paulus Orosius, despre războiul daco-roman din anul 87 d. Chr. (Istorii împotriva păgânilor în șapte cărți):
„Căci cât de mari au fost luptele lui Durpaneus (Decebal, n.n.), regele dacilor, cu Fuscus, şi cât de mari dezastrele romanilor… Domiţian, umflat de cea mai nebunească vanitate, sub pretextul înfrângerii duşmanilor, triumfa (pretindea in mod fals triumful, n.n.) pentru legiunile distruse”
Și exemplele ar putea continua…
Daniel Roxin
Sursa: http://adevaruldespredaci.ro/

Medicamentul mileniului trei: OPTIMISMUL


- Gândirea pozitivă se învaţă -
- Atitudinea noastră ne influenţează viaţa mai mult decât s-ar crede. Optimiştii sunt mai sănătoşi, mai fericiţi, şi au mai multe şanse să trăiască până la adânci bătrâneţi. În aceste pagini, vă arătăm cum să obţineţi încrederea necesară în forţele proprii şi în steaua dvs. norocoasă -
Medicamentul mileniului trei: OPTIMISMUL
Rafalele reci de vânt, şuvoaiele ploii şi cerul acoperit de nori plumburii compun un ta­blou sumbru al toamnei. Însă, dacă privim lu­crurile dintr-o altă perspectivă, descoperim dintr-oda­tă că acest anotimp ne oferă o multitudine de posi­bilităţi: mer­gem mai des la teatru şi la con­certe, ne întâlnim mai des cu familia şi cu prietenii, redes­coperim bucuria căminului, cu o cană de vin băută la gura sobei.
La fel ca aproape toate eveni­mentele din viaţa noas­tră, toamna are, şi ea, două feţe. Depinde de noi pe care din ele alegem s-o vedem. Aşa cum a spus-o cândva Winston Churchill: “Optimistul vede în orice obstacol o oportunitate, în vreme de pesimistul vede în orice oportunitate un obstacol.” În aceste câteva cu­vin­te, el a reuşit să definească perfect esen­ţa optimis­mului (în limba latină, “optimum” = “cel mai bun”): încrederea nestrămutată într-un deznodământ fericit.
Există însă şi dezavantaje. În societatea noastră, oamenii cu probleme se bucură de mai multă atenţie decât cei care au mereu zâmbetul pe buze. Angajaţii perpetuu bine dispuşi riscă să trezească suspiciunea că le merge prea bine şi nu dau tot ce pot la locul de muncă. Iar cine rămâne încrezător, chiar şi în situaţii complicate, este îndată etichetat drept naiv şi lipsit de experienţă. Pe nedrept – deoarece optimismul repre­zintă, în numeroase împrejurări, o valoroasă resursă personală, capabilă să ne asigure succesul. O dove­desc studii efectuate cu participarea unor persoane de vârsta a treia şi paciente cu can­cer mamar, a unor studenţi, călugăriţe şi prizonieri de război. Toate au ajuns la aceeaşi concluzie: oamenii mai siguri pe ei şi cu mai multă încredere în viaţă nu se lasă doborâţi de nereu­şite şi îşi regăsesc mai uşor echilibrul, după ce au suferit o lovi­tură a sorţii. Ei sunt mai rezistenţi la stres, în comparaţie cu pesimiştii, au un sistem imunitar mai puternic, re­zultate mai bune la analizele de gli­cemie şi colesterol şi se refac mai repede după o inter­ven­ţie chirur­gi­cală dificilă, ca de exem­plu aceea de bypass.
Mai mult chiar, dintr-un studiu al cer­cetătorilor de la Uni­versitatea Har­vard re­iese că opti­miştii se confruntă cu un risc mai mic de deces survenit ca ur­ma­re a unui infarct sau a unui acci­dent vascular cerebral. Iar colegii lor de la Universitatea din Zürich au ob­servat că modul cum ne evaluăm pro­pria sănătate se răsfrân­ge nemijlocit asupra speranţei de viaţă. Aşadar, cei ce răspund cu “foarte bine” la întrebarea “Cum vă simţiţi, în gene­ral?” vor trăi mai mult decât cei ce răspund doar cu “bine” şi considerabil mai mult decât cei ce nutresc sen­timente negative legate de sănătatea lor.
Specialiştii consideră că bagajul genetic este res­ponsabil numai în mică măsură pentru capacitatea noastră de a fi optimişti. Mai degrabă suntem in­fluenţaţi de ceea ce ni s-a transmis în primii ani ai co­pi­lăriei. Cine a fost învăţat în casa părintească să mun­cească din greu, având convingerea că eforturile sale vor fi răsplătite, este mai curând înclinat să crea­dă că îşi poate făuri singur soarta. De asemenea, şi mediul social îşi pune amprenta asupra persona­lităţii noastre. Americanii, de pildă, sunt un popor deosebit de curajos şi optimist. Încrederea în viitor li se inoculează încă din copilărie, în virtutea princi­piului că ori­cine poate începe spălând vase într-un restau­rant, pentru ca într-o bună zi să devină mili­onar.
Vestea bună: dacă la vârsta adultă vedem paharul pe ju­mătate plin sau, dimpotrivă, pe jumătate gol, aceasta nu e nici­decum o fatalitate cu care tre­buie să ne re­semnăm. Gân­direa pozitivă se poate învăţa, exact ca o limbă străină – exer­sând con­tinuu. “Este într-ade­văr un de­mers ane­voios, însă oa­menii au până la sfârşitul vieţii po­sibi­litatea de a introduce informaţii noi, fixându-le în ban­ca de date a creierului”, declară specialiştii. Exis­tă diverse strategii, cu ajutorul cărora pot fi create noi conexiuni, care se vor consolida cu atât mai bine cu cât vor fi utilizate mai frecvent.
Analizaţi
Medicamentul mileniului trei: OPTIMISMUL
Cineva care se află într-o situaţie nefavorabilă şi crede că, oricum, nu poate schimba nimic a pierdut deja. Pentru a ieşi din impas, el trebuie să analizeze situaţia, să caute cu maximă hotărâre în ea un aspect pozitiv şi să cântărească însemnătatea lui. Datorită acestei percepţii construite deliberat, împrejurările vor fi ulterior evaluate mult mai pozitiv.
Faceţi exerciţii de imaginaţie
În fiecare seară, notaţi-vă într-un caiet lucrurile frumoase trăite în timpul zilei. Acestea pot fi simple detalii, precum o pri­vire ce v-a trans­mis un mesaj de simpatie, o rază de soare în fereastră ori o situaţie îm­bu­curătoare. Creierul nostru e credul. Îi este dificil să dis­cear­nă între ima­gi­nile realităţii exteri­oare şi ale celei in­terioare. Acesta este motivul pentru care, în momentul când vizionăm un film trist, ne întristăm noi înşine, ba chiar plângem. Şi invers: creierul secretă hormoni ai fericirii, atunci când ne amintim cu cât mai multe amănunte de anumite lucruri care ne-au făcut plăcere, deoarece el ia în serios această reprezentare, ca şi cum ar fi rea­litatea însăşi.
Relativizaţi
Dieta de slăbit a dat greş, n-aţi izbutit să luaţi examenul, prima întâlnire cu cineva cunoscut de cu­rând a fost un eşec? Aceasta nu înseamnă în niciun caz că sunteţi condamnat pe vecie să fiţi gras, codaş la note sau lipsit de un tovarăş de viaţă. Astfel de gânduri sunt împovărătoare şi vă răpesc energia. Chiar dacă, în prezent, bilanţul nu se ridică la înăl­ţimea speranţelor dvs., există posibi­litatea să aveţi mai mult succes în clipa când veţi face o nouă încercare – să descoperiţi o dietă mai potrivită, să vă pregătiţi mai bine pentru examen, ori să vă îndrăgostiţi de altcineva. Pen­tru orice lucru din lume există o alternativă.
Interesaţi-vă de ceilalţiMedicamentul mileniului trei: OPTIMISMUL
Imaginaţi-vă că v-aţi întâlnit cu o cunoştinţă. După schimbul de replici obişnuit: “Ce mai faci?” – “Bine”, dialogul ia sfârşit. Numai dacă interlocutorul are probleme, continuăm să-i punem întrebări. Spe­cialiştii ne învaţă însă că ar trebui să-l întrebăm cum îi merg treburile, chiar şi atunci când îi merg. Ceea ce îl binedispune pe celălalt. Aceasta se va repercuta asupra propriei noastre stări de spirit, încât, până la urmă, vom fi amândoi binedispuşi. Faptul este confir­mat şi de un studiu american, desfăşurat pe o perioadă de două decenii. Probabilitatea ca noi să fim fericiţi creşte cu 34% dacă vecinul din imediata noastră apro­piere este şi el fericit, fie că vorbim de birou ori de blocul în care locuim.
Desigur, există şi situaţii sau momente care nu pot avea nimic comun cu buna dispoziţie. Frica, supăra­rea, tristeţea şi deznădejdea fac de asemenea parte din viaţă – inclusiv din viaţa unui optimist. “Când avem sentimentul că s-a abătut asupra noastră un uriaş val negativ, care mătură totul în cale, primul lucru care trebuie să ne preocupe este limitarea pagubelor”, ne sfătuiesc psihologii. Aici putem beneficia de susţine­rea prietenilor, a familiei, dar şi a unui terapeut. Im­por­tant este doar să nu ne lăsăm paralizaţi de senti­men­tele negative: “Mai ales în clipele când avem de reflectat la atâtea lucruri, o atitudine fundamental pozitivă ne ajută să nu ne blocăm singuri.” Ceea ce nu înseamnă că ni se cere să privim lumea prin lentile roz, ci numai s-o percepem în esenţă pozitiv, accep­tând-o cu toate neajunsurile ei.
Mic test: Prost dispus sau depresiv?
Fiecare dintre noi are zile când nu se simte în largul său. Dar o depresie se prelungeşte dincolo de două săptămâni şi include simptome cum sunt dificultăţile de concentrare, tulburările de memorie, pierderea poftei de mâncare şi lipsa de curaj. În general, se crede că depresivii sunt în primul rând trişti. Insă tipică este mai degrabă apatia, care merge până acolo încât ei devin incapabili să se mai dea jos din pat.
Pesimiştii sunt mai predispuşi la depresie?
În principiu, orice om poate avea stări depresive. Dar într-adevăr, cei care văd şi percep negativ totul au o tendinţă mai accentuată de a dezvolta o labilitate psihică, dusă în final până la depresie.
Ce efecte are vremea urâtă de toamnă asupra stării noastre de spirit?
La o parte a populaţiei, lumina solară mai redusă influenţează negativ starea de spirit. Este vorba de ceea ce în limbaj de specialitate se numeşte depresie sezonieră. Ea poate fi combătută cu fototerapie sau cu o vacanţă în ţări mai calde şi mai însorite. Iar cine nu-şi poate permite un concediu exotic ar trebui măcar să-şi învingă inerţia şi să iasă afară, la aer. O plimbare de un sfert de oră în pauza de prânz ar fi suficientă pentru ca organismul să-şi asigure lumina necesară. Aşa ceva poate face orice angajat, acolo unde lucrează.
Ce altceva mai ajută contra proastei dispoziţii?
Studiile atestă faptul că mişcarea are efect antidepresiv. Sunt de ajuns 15 minute de activitate fizică, de exemplu, o plimbare pe jos ori cu bicicleta. Preparatele cu extract de sunătoare, într-o concentraţie adecvată, dau rezultate bune în formele uşoare şi medii de depresie, ca şi în depresia sezonieră. La indispoziţiile provocate de stres sunt de folos, în special formulele combinate, care conţin valeriană. Pentru echilibru psihic şi armonie se mai recomandă măselariţa şi coada-zmeului (cala).
Cum să gândim pozitiv?Medicamentul mileniului trei: OPTIMISMUL
Afirmaţiile repetate
Prin afirmaţie se înţelege un enunţ scurt şi sim­plu, o propoziţie formulată pozitiv, care conţine sco­pul ce se doreşte a fi atins. În domeniul psihologiei, afir­maţiile reprezintă o formă deja consacrată de terapie. Ele ajută la estomparea treptată a unor con­vingeri (cu caracter negativ), până când acestea în­cetează să mai acţioneze. Repetarea lor frecventă mo­difică în cele din urmă atitudinea persoanei res­pective în sens pozitiv. De aceea, modul de acţiune al unei afirmaţii eficiente este legat inseparabil de ac­ceptarea şi confirmarea propriei vieţi – cu alte cu­vinte, de dorinţa de a reechilibra starea dvs. fizică, economică sau spirituală. “Formulele magice” pot aduce o contribuţie însemnată în această direcţie.
Mobilizaţi-vă subconştientul
Întrucât subconştientul uman refuză negaţiile, principiul de bază al unei afirmaţii este următorul: elaboraţi o formulare pozitivă, plasată în prezent. De pildă, nu spuneţi: “Nu vreau să mai fumez”. E preferabil să spuneţi: “Respir mai uşor”. Cuvinte ca “nu”, “niciun/nicio” sau orice altă negaţie nu fac de­cât să creeze o autosugestie care să dirijeze atenţia dvs. tocmai către acea stare nedorită.
Repetaţi mereu afirmaţia, de până la 30 de ori pe zi, vreme de mai multe zile, pentru ca subconştientul să se concentreze asupra acestei situaţii de viaţă, formulate de dvs. la timpul prezent. Esenţială pentru obţinerea succesului este şi atenţia afectuoasă pe care o îndreptaţi spre conţinutul înşiruirii de cuvinte. Încărcaţi de bucurie gândul “Respir mai uşor”. Ast­fel, se poate obţine cu o rostire scurtă a lui, un efect la fel de puternic ca şi cu o repetare îndelun­gată.
Trebuie reţinut, de asemenea, un detaliu esenţial: afirmaţia se referă întotdeauna la sinele propriu. De aceea, ea nu se repetă niciodată cu glas tare în pre­zenţa altcuiva, ci în tăcere, cel mult în şoaptă – şi anume, în clipele când vă doriţi îmbunătăţirea unei situaţii personale de viaţă.
Alcătuirea unei afirmaţiiMedicamentul mileniului trei: OPTIMISMUL
În momentul când vreţi să elaboraţi o afir­maţie proprie, este necesar să ţineţi seama de câteva aspecte.
Descrieţi întotdeauna prezentul pe care vi-l doriţi
Subconştientul tinde să execute în­toc­mai ceea ce gândiţi dvs., el vă crede şi vă ia în serios. În consecinţă, dacă folo­siţi o formulare ca “Vreau să iau o de­ci­zie”, nu se va întâmpla mare lucru. Nu veţi obţine nimic nici cu propoziţia “Voi lua o decizie”. Chiar dacă, din punct de vedere energetic, ea are deja mai multă forţă, rămâne totuşi o imagine proiectată în viitor. În schimb, formularea “Iau acum o decizie” intervine direct în prezent. Pentru început, probaţi propoziţiile, pro­nunţându-le cu voce tare. Încercaţi tot­o­dată să percepeţi modul cum se schimbă po­zi­ţia corpului dvs. în timp ce le rostiţi.
Întrebuinţaţi în exclusivitate formulări pozitive
Atunci când vă alegeţi o afirmaţie personală, al­că­tuiţi doar propoziţii scurte, care anticipează deja ţe­lul vizat de dvs. De altfel, ar fi bine să vă formaţi această deprindere şi în ce priveşte comportamentul dvs. din viaţa de zi cu zi. Căci, cu cât folosiţi mai frecvent formulări pozitive, cu atât mai multe si­tuaţii pozitive vi se vor oferi. (Fac, dreg, pot, cred, câştig…)
Alegeţi propoziţii în care puteţi crede
Un vechi proverb chinez sună astfel: “Chiar şi cea mai lungă călătorie începe cu primul pas”. De aceea, fixaţi-vă scopurile în aşa fel încât ele să fie credibile pentru dvs. Încercaţi să simţiţi dacă propo­ziţia pe care v-aţi ales-o găseşte cu adevărat ecou în sufletul dvs. şi vă creează o stare apropiată de bucu­rie. Dacă nu, reformulaţi-o. În cazul când, pentru moment, nu vă vine în minte o formulare mai bună, reluaţi tentativa mai târziu. Uneori, cele mai bune idei ne apar tocmai atunci când nu le căutăm cu tot dinadinsul, de pildă în timp ce facem baie, tundem gazonul ori spălăm vasele.
Formaţi propoziţii scurte
Afirmaţiile nu sunt nişte romane, deci, n-ar trebui să cuprindă mai mult de zece cuvinte. Cu cât sunt mai scurte şi mai precise, cu atât mai bine. Iată mai jos câteva exemple caracteristice.
* Scopul – vreţi să vă lăsaţi de fumat, menţi­nându-vă greutatea corporală.
Corect – “Sunt liber”. Această propoziţie de­cla­ră că sunteţi liber pe toate planurile şi nu înlocuiţi o dependenţă cu alta (cum ar fi dulciurile). Căci aşa gre­­şesc mulţi foşti fumători, care astfel se îngraşă rapid.
Fals – “Nu vreau să mai fumez”. Consecinţa ar fi: fumez în continuare, deoarece subconştientul a suprimat din propoziţie negaţia.
* Scopul – doriţi să vă simţiţi mai sigur de sine în colectivitatea unde munciţi.
Medicamentul mileniului trei: OPTIMISMUL
Corect – “Mă simt în siguranţă şi protejat în orice situaţie”. Sau: “Mă simt ca un membru cu drepturi egale. Fiecare persoană din colectivitate reprezintă o parte din mine”.
Fals – “Mă voi simţi bine în colectivitate”. Pro­po­ziţia se referă la viitor, aşadar nu va avea niciun fel de efecte.
Medicamentul mileniului trei: OPTIMISMUL
Dozarea afirmaţiilor
Pentru a vă desprinde de modelele vechi de gân­dire şi comportament, aveţi nevoie, în primul rând, de răbdare. La urma urmei, ele n-au luat naştere pes­te noapte, ci au apărut şi s-au consolidat de-a lungul anilor. De aceea, repetaţi afirmaţia aleasă de până la 30 de ori, timp de trei săptămâni, numai în gând sau în şoaptă. Apoi schimbaţi formularea.

RECLAMA - Program Seminarii si Terapii pana la sfarsitul Anului 2014

Va recomand din inima seminariile lui DAN GAUCAN
pamantul nou
Mi-am programat weekendurile care urmeaza in felul urmator:
1). 29-30 Noiembrie 2014-Piatra Neamt si Bacau;
2).6-7 Decembrie 2014-Constanta si Mangalia;
3).13- 14 Decembrie 2014-Tg.Mures si Brasov.
Am observat ca in ultima vreme, foarte multa lume este interesata mai mult de terapiile individuale decat de seminar.La Bucuresti de exemplu, nu am mai sustinut seminarul(pentru ca am avut foarte putine persoane inscrise), dar am fost nevoit sa-mi prelungesc sederea cu o zi, din cauza programarilor la sedintele individuale de terapie.
Imi cer scuze Simonei din Timisoara, care m-a ajutat cu organizarea locala.Am avut foarte putine inscrise si nu am mai facut deplasarea.
Inscrierile si programarile se fac la adresa de mail: gaucand@yahoo.com sau la numarul de telefon: 0736-144639.Taxa de participare la seminar si terapiile individuale este de tipDonatie.
Daca nu se inscriu pentru seminar si terapii individuale, minim 20 de persoane, sunt nevoit sa reprogramez intalnirile, din orasul respectiv.
Daca sunt grupuri organizate din localitati mai mici si reusesc sa se adune minim 20 de persoane sa ma contacteze.Ma deplasez oriunde in tara :)
Va multumesc si va astept cu drag!!!
Dan Gaucan
P.S M-am mutat cu toata familia in Iasi de aproximativ o luna.Pentru cei din zona care doresc sa se programeze pentru terapii, o pot face la numarul meu de telefon 0736-144639
http://daniilgaucan.wordpress.com/