vineri, 10 iunie 2011

Schimbarile climatice provoaca seisme


In cursul ultimelor decenii, numerosi savanti sau cercetatori amatori au fost ironizati de comunitatea stiintifica deoarece afirmau ca seismele ar fi rezultatul incalzirii globale. Se pare insa ca ipoteza lor nu este deloc de luat in ras, deoarece, potrivit unui studiu de ultima ora, realizat sub egida Universitatii Nationale din Australia, schimbarile climatice pe termen lung au potentialul de a misca din loc placile tectonice ale planetei.
Musonii erodeaza Himalaya
Colaborand cu cercetatori din Germania si Franta, specialistii australieni au reusit sa puna in evidenta existenta unei legaturi intre miscarea placii tectonice indiene in cursul ultimelor milioane de ani si intensificarea musonilor locali. “Ploile musonice s-au intensificat, mai ales dupa 1960, constant, accelerand miscarea placii indiene cu un centimetru anual”, spune dr. Giampiero Iaffaldano, de la catedra de Stiinte Geologice a universitatii de la Antipozi.
Savantii au introdus toate datele referitoare la nivelurile pluviometrice si alti factori climatici intr-un computer, pentru a simula modul in care musonii au erodat coastele estice ale muntilor Himalaya in ultimele ere geologice. Ei au ajuns la concluzia ca de pe versantul rasaritean al masivului muntos a fost “maturata” de ploi o cantitate suficienta de roca pentru a facilita miscarea placii tectonice, in sens invers acelor de ceasornic. “Semnificatia acestei descoperiri rezida in recunoasterea pentru prima data a faptului ca modificarile de durata ale climei au potentialul de a actiona ca o forta de sine statatoare si de a influenta deplasarea placilor tectonice”, explica Iaffaldano.
Europa este pe cale sa “patrunda” sub Africa
“Se stia ca anumite evenimente geologice provocate de miscarea placilor – de pilda deriva continentelor, inchiderea bazinelor oceanice si inaltarea unor mari lanturi montane – au capacitatea de a influenta modelele climatice, in cursul unor perioade de milioane de ani. Acum, am demonstrat ca si reciproca este valabila: schimbarile climatice pe termen lung sau modificarile survenite in mod natural in modelele climatice, in decurs de milioane de ani, pot influenta miscarea placilor, intr-un mecanism de tip feedback”, apreciaza savantul australian.
Savantii spera acum ca aceasta descoperire va putea fi folosita in prezicerea declansarii unor cutremure de amploare, precum a fost cel din 11 martie, care a zguduit Japonia. “Cand fortele care misca placile tectonice ating anumite praguri critice se produc seisme. Pentru a intelege potentialul seismic al zonelor de contact intre placi, este important de identificat toti factorii care au contribuit la deplasarea placilor tectonice, in trecut. Iar din acest punct de vedere, schimbarile climatice sunt un factor pe care nu l-am luat in considerare pana acum. Scopul nostru este de a intelege ce anume face placile tectonice sa se miste si ce regiuni sunt mai predispuse la aparitia de cutremure devastatoare. Analiza climatului planetei, in ultimele sute de mii de ani, ar putea aduce date valoroase, in aceasta ecuatie cu destule necunoscute”, este de parere Iaffaldano. Declaratia lui survine dupa ce in urma cu cateva zile, geologii au anuntat ca Europa este pe cale sa “patrunda” sub Africa, din cauza directiei de deplasare a placilor tectonice pe care sunt situate cele doua continente.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu