joi, 13 octombrie 2011

Cutremur pe falia care ar putea provoca un tsunami in Marea Neagra. Ce riscuri sunt pentru Romania

Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter a avut loc, marti noapte, in Marea Neagra, seismul fiind resimtit in Dobrogea, informeaza Institutul National pentru Fizica Pamantului.
Seismul a avut loc la ora 22.49. Cutremurul s-a produs la o adancime de 18 kilometri si s-a simtit in Dobrogea, in special in Mangalia, Eforie, Negru - Voda.
Seismul a fost resimtit si in orasele bulgare Sabla si Kavarna, in noapte de marti spre miercuri, a relatat Sofia Echo, in editia electronica.
Primarul din Sabla, Krasimir Krustev, a declarat ca locuitorii au fost inspaimantati de cutremur din cauza amintirilor din timpul seismului din 2009.
Primarul din Kavarna, Tonko Tonev, a declarat ca printre persoanele care au iesit pe strazi se numara si cele care locuiesc la etajele superioare ale cladirilor rezidentiale.
El a confirmat ca nu au fost victime sau pagube materiale.
Potrivit Centrului seismic euro-mediteranean, epicentrul cutremurului, produs la ora 19.49 GMT (22.49 ora Romaniei), a fost localizat la 22 de kilometri nord-est de Kavarna si sase kilometri nord-vest de Sabla.
Hipocentrul s-a aflat la o adancime de 20 de kilometri.
Potrivit lui Gh. Marmureanu, Sabla este o zona tectonica ce a fost la noi, in Romania, dar acum este la bulgari. Aceasta placa este cea care ar putea provoca tsunami in Marea Neagra. Ea inainteaza in mare cu circa 20-30 kilometri si genereaza tsunami mai mici sau mai mari.
"Foarte multa lume spune ca nu este posibil sa ai tsunami Marea Neagra care ar fi ca un fel de vas inchis. Eu le recomand dansilor, din punct de vedere fizic, sa ia un lighean si sa faca cu mana in apa, sa vada ce valuri apar", a spus prof. dr. Gh. Marmureanu.
El a mai adaugat ca: "De la aceasta falie Sabla, personal gandesc ca sunt mari probleme, pentru ca in Marea Neagra, la o adancime de 400 si ceva de metri si pana foarte adanc, exista depozite imense de hidrogen si de acid sulfuric. Va rog sa realizati ce inseamna aceasta scoatere afara, este un alt pericol...ceva mult mai periculos decat un val de tsunami insusi".
Sursa: stirileprotv.ro

Sursa: youtube.come


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu