vineri, 20 aprilie 2012

Izvorul Tămăduirii. Ce înseamnă această zi pentru ortodocşi

La 20 aprilie 2012, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, sărbătoare care subliniază poziţia şi rolul Maicii Domnului în lucrarea mântuirii. Izvorul Tămăduirii aminteşte de o minune.


Izvorul Tămăduirii este un praznic al Maicii Domnului și o zi de sărbătoare care datează din a doua jumătate a primului mileniu creştin.


Izvorul Tămăduirii - apa care a redat vederea unui orb


Împăratul Leon cel Mare, înainte de urcarea pe tron, mergând printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care îşi căuta drumul. Leon l-a luat de mână ca să-l conducă, dar, la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute. Negăsind, a auzit un glas care i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului şi pentru a-i unge ochii lipsiţi de vedere.


Urmând cele auzite, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor. Orbul şi-a astâmpărat nu numai setea, dar şi-a recăpătat şi vederea. După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului, prin mila şi lucrarea Maicii Domnului, care i s-a descoperit.


Biserica zidită a primit numele de "Izvorul Tămăduirii". 


Potrivit crestinortodox.ro, mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Ca semn de mulţumire, a construit o biserică şi mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în anul 1453.


Izvorul Tămăduirii - obiceiuri religioase


În biserici și mănăstiri, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte în această zi sfinţirea apei mici, la fântâni şi izvoare, iar în unele părţi preoţii fac şi botezarea generală a caselor credincioşilor, cu agheasma mică, scrie orthodoxwiki.org.

Sursa: REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu