Un canion aflat la 1.500 de metri adâncime favorizează fenomenul topirii gheţarilor din Antarctica occidentală, susţin cercetătorilor britanici, citaţi de AFP.
„Am descoperit un bazin sub calota glaciară, conectat la stratul de gheaţă de la marea interioară Bellingshausen şi a cărui existenţă influenţează semnficativ pierderea gheţii în Antarctica occidentală. Imaginaţi-vă Marele Canion (446 kilometri lungime, până la 29 de kilometri lăţime şi până la 1,8 kilometri adâncime, n.r.), numai că cel de aici are o adâncime 1,5 kilometri, aproximativ 10 kilometri lăţime şi 100 de kilometri lungime“, explică cercetătorii într-un studiu publicat în revista britanică Nature.
Cei şapte autori ai studiului au mai explicat că rifturile din vestul Antarcticii, formate prin eroziune, permit pătrunderea apei mai calde din ocean, favorizând astfel instabilitatea calotei glaciare.
Zona în care a fost descoperit canionul nu fusese cercetată de aproape 50 de ani, însă, în 2010, o misiune a programului britanic de monitorizare a Antarcticii (BAS), sub conducerea glaciologului Robert Bingham, a mers la faţa locului pentru a verifica informaţiile date de sateliţi ai NASA, care arătau topiri masive de gheaţă în regiune.
Cercetătorii au sondat calota glaciară cu ajutorul unui radar, până la 2.500 de metri adâncime, imaginile oferite de sateliţii NASA nearătând decât suprafaţa.
Sursa: http://www.adevarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu