de Daniel Uncu (8-7-2012)
4 ecouri
Romania trebuie, mai intai, respectata pentru ca, mai apoi, sa poata fi guvernata! In caz contrar, marasmul politic, economic, social si moral se va perpetua halucinant. Caci, intr-o tara in care democratia este batjocorita de o clasa politica nevrednica, sfidatoare si suficienta, crizele nu tin de fapt de interesele cetateanului, ci de incrancenarile gastilor ce se afla alternativ la putere si in Opozitie. Miza? Controlul resurselor Statului. Cetateanul devine in acest context o cantitate neglijabila. Pe cat de simplu, pe atat de dezastruos…
Ceea ce se intampla in acest moment izvoraste dintr-o crasa lipsa de respect pentru cetatean. Sub drapelul desantat al ditirambelor populiste, USL isi atribuie… monopolul reinstaurarii democratiei (?), in timp ce PDL isi flutura haituit, spre dreapta, zdreanta de steag ce pretinde chinuit ca… protejeaza democratia (?). Intre aceste doua pretentii gaunoase si inconsistente, doua gasti ce se acuza reciproc de impostura conduc Romania spre marginea prapastiei economice si spre lada de gunoi a Uniunii Europene, consumandu-i acestei tari – intr-un conflict ce ii priveste exclusiv pe clovnii tristi de la PDL si USL, cu ricosee generoase spre UDMR si UNPR- pana si bruma de relativa stabilitate macro-economica, platita scump in ultimii trei ani de catre intreaga populatie.
Exercitiul politic actual detesta cu ardoare cetateanul pe masura ce il invoca si il foloseste cu inversunare. Lichelismul clasei politice romanesti isi demonstreaza in aceste zile splendoarea execrabila. Oponentii au ignorat pe rand legile si Constitutia, bunul simt si ratiunea, discursul decent si argumentatia autentica doar pentru a se desfiinta unul pe celalalt, pe seama si cheltuiala cetateanului. Zambete ipocrite si acuze vehemente fac deliciul mass media in timp ce Europa rade in hohote amare si ne trage de urechi. De la inaltimea ridicolului la care a coborat Romania in aceste zile, doar micimea invectivelor reciproc administrate de bezmeticii si iresposabilii adversari ne mai poate consola cu gandul ca aceasta tara are exact politicienii (?) pe care ii merita!
Nu o sa achesez, asadar, la vreunul dintre pachetele de argumente ale celor doua tabere. De-a lungul timpului, ambele au demonstrat ca nu au guvernat, nu guverneaza si nu vor guverna vreodata pentru cetatean, ci o vor face folosindu-se de cetatean. PNT-CD, PDL, PSD, PC, PNL, UDMR si, mai nou, UNPR reprezinta expresia aceleiasi neputinte. Neputinta de a face politica si de a guverna in folosul cetateanului, impreuna cu cetateanul, alaturi de cetatean! Caci toate aceste abrevieri sufera de mania ego-ului politic. O manie ce are in spate interese financiare, rafuieli judiciare si ideosincrazii desuete. Parca vor sa ne spuna ritosi ca echilibrul politic nu poate fi obtinut decat de nulitati de soi, vorba lui Cioran. Iar cum domniile lor nu sunt niste nulitati, nu-i asa, mult doritul echilibru nu va fi niciodata gasit…!
In schimb, politicienii romani sunt iubitori ai palavrelor, frivolitatilor si aproximatiilor. In timp ce clasa politica refuza sa coabiteze, unii invocand aberant incalcari ale Constitutiei care nu exista iar altii vreun plagiat-doua din zecile de mii nedovedite, Romania nu are un buget operational, nu are o economie stabila si o moneda sigura (leul e in cadere libera!), nu are autostrazi suficiente si cai ferate functionale – in ciuda miliardelor de euro care au fost “investite”, nu are un sistem de invatamant care sa produca promovabilitati meritorii la Bacalaureat, nu are bani pentru medicamente si nici pentru salarii care sa ii faca pe medici sa nu mai accepte spaga sau sa nu mai plece cu miile in strainatate, nu are investitii straine (in ultimele 5 luni, aflu stupefiat ca investitiile straine au fost…zero!). As putea continua…
Dar ceea ce ma revolta cel mai mult este ca aceasta clasa politica – indiferent de abrevierea in spatele careia isi odihneste ingalaciunea neputincioasa – nu are nici o viziune pe termen mediu si lung pentru Romania. Incotro se indrepta aceasta tara, domnilor politicieni? Care este proiectul comun pe care ni-l propuneti spre analiza, capabil sa coaguleze energiile fiecarui roman? Care este sensul existentei noastre ca natiune integrata in Uniunea Europeana?
De peste 20 de ani, politicienii romani consuma Romania dupa bunul lor plac, fara a pune pe masa proiectul comun al devenirii acestei tari. Ce am primit in loc? “Volatilizarea” conturilor de zeci de milioane de dolari ale fostului dictator, falimentul Bancorex, mineriade, jocuri financiare de tip piramidal, decretarea starii de necesitate, vanzarea flotei, privatizari frauduloase, crize politice, suspendari de presedinte. Toate asezonate cu o Justitie labila, politizata de catre fiecare putere politica in parte si, pe cale de consecinta, devenita grotesc de ineficienta.
Traim intr-o Romanie imbolnavita, timp de peste 20 de ani, de o clasa politica lipsita de viziune, de profesionalism, de respect pentru cetatean, de inteligenta si de idei.
Sursa: http://www.acum.tv
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu