Energia intunecata exista, sustin cercetatorii anglo-germani
Energia intunecata, misterioasa forta cosmica considerata a fi combustibilul din spatele expansiunii accelerate a Universului, este reala in proportie de 99,996%, cel putin asa rezulta din cercetarile realizate de catre o echipa de astronomi si fizicieni anglo-germani.
La acesta concluzie au ajuns, dupa doi ani de cercetari, oamenii de stiinta de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, si Universitatea din Munchen, Germania. Cu alte cuvinte, energia intunecata este la fel de probabil sa existe ca si bosonul Higgs - a carui mult-asteptata descoperire a fost anuntata anul acesta de specialistii de la CERN, cu o probabilitate similara.
Desi teoria energiei intunecate este accceptata de multi oameni de stiinta drept cea mai buna explicatie a expansiunii accelerate a universului, exista si savanti sceptici in aceasta privinta.
Astronomii care au studiat, timp de un deceniu, lumina provenita de la supernovele indepartate, au ajuns astfel la concluzia ca Universul se extinde cu viteza tot mai mare, au primit în 2011 Premiul Nobel pentru Fizica.
Insa alti oameni de stiinta sustin ca aceasta aparenta accelerare a expansiunii universului ar fi de fapt o iluzie, determinata de miscarea relativa a pamintului in raport cu restul universului.
Altii considera ca expansiunea accelerata nu are legatura cu energia intunecata, ci cu gravitatia, fenomen pe care, insa, noi nu il intelegem complet, iar din cauza acestor lacune in cunoastere nu reusim sa explicam convenabil fenomenul expansiunii.
"Energia intunecata este una dintre marile enigme stiintifice ale vremurilor noastre, asa ca nu e de mirare ca multi cercetatori au dubii în privinta existentei ei. Dar, pe baza cercetarilor noastre, suntem mai convinsi ca oricand ca aceasta stranie componentă a universului este reala - chiar daca habar n-avem în ce consta", a declarat Bob Nichol, membru al echipei de cercetatori de la Universitatea Portsmouth.
Una dintre ideile fundamentale ale cosmologiei moderne este aceea ca universul "vizibil" - stele, planete, gaze – alcatuieste doar 4% din cosmos, restul fiind format din energie intunecata (componenta majoritara, care s-ar gasi in proportie de 73%) si materie intunecata (23%), abia ceva mai bine cunoscuta decat energia intunecata.
Una dintre piesele de rezistenta ale teoriei privind existenta energiei intunecate este asa-numitul efect integrat Sachs-Wolfe.
In 1967, Rainer Sachs si Arthur Wolfe au elaborat o teorie care sustine ca lumina provenita din radiatia reziduala (ceea ce a mai ramas din enorma cantitate de radiatie emisa cu prilejul Big Bang-ului) isi schimba lungimea de unda pe masura ce trece prin campurile gravitationale ale concentrarilor de materie din univers - un efect cunoscut sub numele de deplasare spre rosu gravitationala.
Existenta energiei intunecate ar permite luminii provenite din aceasta radiatie reziduala sa-si mareasca energia trecand prin acumulari mari de masa gravitationala.
In 1996, astronomii Robert Crittenden si Neil Turok au sugerat ca suprapunerea unei harti a Universului peste o imagine a radiatiei cosmice reziduale ar putea indica unde poate fi observat acest efect. Si,in 2003, efectul – desi slab ca intensitate - a fost intr-adevar observat.
Descoperirea a fost considerată drept o dovada a existentei energiei intunecate in univers. Dar unii oameni de stiinta au pus la indoiala aceasta idee, considerand ca efectul observat putea fi produs de praful cosmic.
In studiul ei recent, echipa anglo-germana a reexaminat metodic toate argumentele "contra" si a refacut lucrarile bazate pe ideea suprapunerii hartilor, folosind insa harti imbunatatite.
A ajuns astfel la concluzia ca energia intunecata este aproape sigur responsabila de existenta celor mai calde parti ale radiatiei cosmice de fond. Nicio alta ipoteza nu a putut explica multumitor ceea ce au observat, asa ca, in final, explicatia cea mai plauzibila ramane energia intunecata.
"Ce ar putea fi aceasta energie intunecata, teoretic, este o alta intrebare", a spus Nichol.
Sursa: Reuters
Sursa: dezvatatorul.blogspot.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu