miercuri, 19 septembrie 2012


морские учения США флаг американский
Foto: EPA

SUA concentrează trupe suplimentare în Orientul Mijlociu. Este vorba de câteva nave de luptă şi patru mii de puşcaşi marini. Ministrul american al Apărării, Leon Panetta, a explicat mobilizarea forţelor în Orientul Mijlociu prin protejarea personalului diplomatic. Acestea vor rămâne în regiune şapte luni.

Deocamdată nu se ştie exact în ce zonă vor fi dislocate forţele militare. Puşcaşii marini vor luat parte la cele mai ample manevre militare din istorie, la care vor participa 25 de ţări, sub conducerea SUA.
Scopul aplicaţiilor militare este de a lucra la metodele de asigurare a securităţii navigaţiei şi la deminarea Mării Roşii, Golfului Oman şi Golfului Persic. Pentagonul subliniază că aceste manevre au fost planificate din timp. Iată ce a declarat în acest sens pentru Vocea Rusiei analistul militar Konstantin Sivkov.
„Aceste manevre pot fi parte a pregătirii forţelor armate, în primul rând, a aviaţiei şi marinei, pentru o lovitură asupra Iranului. Însă în etapa actuală pregătirea pentru aplicarea unei lovituri asupra Iranului nu este mare”.
Se ştie că Iranul se teme de o lovitură israeliană asupra obiectivelor sale nucleare. În cazul unui atac din afară, Teheranul promite să închidă Strâmtoarea Ormuz, calea-cheie de transportare a petrolului. Autorităţile iraniene au criticat aspru manevrele din Golful Persic. Săptămâna viitoare, în Iran vor începe exerciţii militare ale forţelor de apărare antiaeriană. Acestea vor fi cele mai mari din istoria ţării. Iranul va demonstra că are posibilităţi pentru o lovitură de răspuns, consideră expertul rus.
„Iranul va reuşi să respingă o lovitură a unui grup aviatic de 300-500 de aparate. În cazul unui atac cu 1500-2000 de aparate, apărarea antiaeriană a Iranului va fi învinsă, iar distrugerea programului nuclear poate avea loc. Însă 1500-2000 de aparate de luptă sunt foarte multe, o astfel de grupare nu există la ora actuală”.
Se subînţelege că potenţialul militar al SUA şi al aliaţilor săi nu poate fi comparat cu cel al Iranului. În pofida acestui lucru, în cazul unui conflict real, SUA vor încerca să nu-şi implice armata, consideră Serghei Drujilkovski, profesor la Catedra de Orientalistică din cadrul Institutului de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova.
„SUA se străduiesc să-şi scoată portavioanele din Golful Persic, deoarece este singura ţintă americană vulnerabilă în cazul unui atac iranian. Un atac asupra Iranului, dacă va avea loc, va fi de la distanţă: de la mii de kilometri de teritoriul iranian, din aer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu