sâmbătă, 22 septembrie 2012


Un nou material care transforma caldura in electricitate cu ajutorul nanoparticulelor


O echipa de cercetatori a dezvoltat un material termoelectric revolutionar, ce transforma extrem de eficace caldura disipata in electricitate. Inventia deschide noi perspective in domeniul energiei regenerabile, principiul de baza fiind "reciclarea" caldurii pierdute, de exemplu, de un motor termic sau pe traseul sistemului de evacuare a gazelor arse.
Ideea recuperarii acestei energii nu este noua, dar noul material cel mai mare "factor de merit" sau "ZT" atins pana in momentul de fata: 2,2. In comparatie, robotul Curiosity, trimis de NASA pe Marte, dispune si el de un sistem termoelectric pe baza de "foita" de plumb (PbTe), dar cu ZT=1.
Noul material termoelectric a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea Northwestern (SUA, Evanston) si permite transformarea a 15-20% din caldura pierduta in electricitate utila, ceea ce ar putea revolutiona lumea masinilor hybride, care combina un motor termic cu unul electric si o baterie. Dar printre domeniile in care ar putea fi folosit se numara si industria grea, precum rafinariile sau termocentralele.
Materialul, ce utilizeaza nanostructuri, are la baza un fel de "foita" sau pelicula de plumb (PbTe), un semi-conductor utilizat pentru prima data in domeniul energiei regenerabile si in misiunile pe Luna din cadrul programului Apollo.
Robotul martian Curiosity este spre exemplu alimentat cu un sistem termoelectric bazat pe telurura de plumb al carui ZT este de 1.
Intr-un comunicat publicat tot de Nature, Tom Nilges, chimist la Universitatea din Munchen (Germania), a calificat aceasta descoperire drept "un avans gigantic pentru termoelectricitate".
Puteți citi un rezumat al raportului direct aici: Nature .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu