sâmbătă, 6 octombrie 2012

Bomba cu ceas din bugetul Chinei: de ce riscă a doua mare putere economică a lumii o criză a pensiilor


Bomba cu ceas din bugetul Chinei: de ce riscă a doua mare putere economică a lumii o criză a pensiilor
Fermierul chinez, Guo Shuhe, în vârstă de 80 de ani primeşte o pensie de 9 dolari pe lună, bani care deşi nu sunt suficienţi pentru alimentaţia lunară, riscă să producă o gaură în bugetul statului, scrie Reuters.
Guo, care şi-a petrecut întreaga viaţă lucrând pământurilor din sud-estul Chinei este una dintre cele 150 de milioane de persoane incluse într-un sistem de pensionare pentru locuitorii zonelor rurale, sistem care ameninţă China cu o criză a pensiilor.
"55 de yuani (9 dolari) pe lună este o sumă mică, dar e mai bine decât deloc", a spus Guo, din satul Ledu County din provincia montană Qinghai.
Temerile economiştilor şi responsabililor de politică monetară legate de capacitatea Chinei de a-şi reforma sistemul de pensii sunt tot mai mari odată cu implementarea de acum trei ani a programului de pensionare care vizează locuitorii zonelor rurale.
Deficitul bugetului de pensii va ajunge la 10.800 de miliarde de dolari în următorii 20 de ani de la 2.600 de miliarde de dolari în 2010.
Costurile cu pensiile sunt din ce în ce mai mari datorită mai multor factori, printre care îmbătrânirea populaţiei, scăderea forţei de muncă, creşterea longevităţii umane, pensionarea mai devreme.
Problemele Chinei cu sistemul de pensii sunt atât de grave încât ele nu mai pot fi ignorate. Statul chinez trebuie să crească vârsta de pensionare şi să finanţeze fondurile de pensii cu active de stat.
Numărul de chinezi cu vârsta de peste 65 de ani este de 123 de milioane(echivalentul populaţiei Japoniei) .
Problema îmbătrânirii rapide a populaţiei este mai pronunţată în zona rurală, în care au rămas doar bătrânii şi tinerii, adulţii migrând spre oraşe în cautarea unui trai mai bun.
Banca Mondială estimează că din totalul populaţiei active a Chinei în 2030, bătrânii din zona rurală vor reprezenta 34,4%, în timp ce vârstnicii din zona urbană vor reprezenta 21,2%.
Mulţi analişti consideră că forţa de muncă a Chinei va scădea din 2015, sub impactul unei rate scăzute a natalităţii.şi a îmbătrânirii populaţiei, tendinţă care va determina o creştere a salariilor în sectorul industrial şi va stimula inflaţia globală în anii următori.
Pentru a înfrunta provocarea demografică, autorităţile chineze au elaborat un sistem de pensii pentru 657 de milioane de persoane care locuiesc în zona rurală.
Pentru a primi o pensie lunară de minim 9 dolari, sau a zecea parte al salariului mediu din zona rurală din 2011, muncitorii trebuie să contribuie cu cel puţin 15 dolari anual, timp de 15 ani.
În provinciile mai bogate din estul Chinei situaţia e diferită. În zonele urbane, contribuţiile sunt mai mari, pensia medie lunară fiind de 27 de ori mai mare, de 242 de dolari.
Subvenţiile statului reprezintă 61% din totalul fondurilor de pensii pentru zona rurală, restul fiind contribuţiile individuale.
Constrânsă de un deficit bugetar şi de o creştere a costurilor pensiilor, China alocă 40% din veniturile bugetare, bugetului de pensii, conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
Sursa: www.zf.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu