Foto: RIA Novosti
|
China se pregăteşte să întreprindă un pas neaşteptat pe piaţa mondială de aur. China a obţinut accesul la unul din cele mai mari zăcăminte aurifere din lume Las Cristinas din Venezuela. Acordul încheiat cu guvernul acestei ţări a fost semnat de China International Trust and Investment Corp.
Detaliile tranzacţiei nu au fost dezvăluite. Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Hong Lei, la întrebarea directă a jurnaliştilor nu a dezvăluit nici măcar numele băncii, care investeşte în acest proiect. Despre cât va costa China acest proiect de „aur”, vorbeşte indirect faptul că compania canadiană Crystallex International Corp dorea să asimileze acest zăcământ. În 2008, guvernul Venezuelei a revocat licenţa. Astăzi, canadienii încearcă prin arbitraj internaţională să primească o compensaţie de 3,8 miliarde de dolari.
China este dispusă să finanţeze orice proiect de „aur”, deoarece intenţionează să devină a doua putere din lume în ce priveşte volumul rezervelor de aur. Expertul Iakov Bergher de la Institutul Orientului Îndepărtat, menţionează că dorinţa Chinei poate fi înţeleasă.
„Criza financiară din lume a agravat problema rezervelor în valută, în primul rând a dolarului. Activele în dolari sunt ameninţate, inclusiv cele chineze. Prin urmare, China caută modalităţi de consolidare a rezervelor sale în valută pe seama transformării bancnotelor în aur”.
Acum, China se află pe locul şase în lume în ce priveşte volumul rezervelor de aur. Pentru a ocupa o treaptă mai jos de SUA, ea trebuie să cumpere 6.000 de tone de aur. Acest lucru va fi greu de făcut chiar şi în decurs de câţiva ani, deoarece această cantitate depăşeşte de peste două ori producţia anuală de aur din lume.
Afganistanul va ajuta China să-şi completeze rezervele de aur. El a permis recent accesul unei companii chineze la zăcămintele sale aurifere. Se anunţă despre achiziţionarea de către China a 2 tone de aur din RPD Coreeană.
Evident, noua „deviere de aur” a Chinei va da o lovitură nouă dolarului, iar piaţa aurului, probabil că va fi redistribuită, consideră şeful Centrului de Studii politice, Andrei Vinogradov.
„China doreşte să controleze aurul. Acest lucru va afecta fiabilitatea dolarului şi perceperea dolarului ca principala monedă de rezervă. Chiar faptul cumpărării aurului în diferite ţări, este o reflectare a tendinţei generale – dolarul încetează să mai fie asociat cu o monedă mondială sigură”.
SUA rămân în continuare prima economie din lume şi primele în ce priveşte rezervele de aur. Însă cât timp va ajunge această rezervă pe fundalul expansiunii crescânde a Chinei?
Sursa: romanian.ruvr.ru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu