Un profesor împreună cu echipa lui de cercetători din Scoţia au descoperit o modalitate de a produce combustibil bio din resturile rămase în urma producerii de whisky, care să poată alimenta ecologic motoarele maşinilor, scrie Bloomberg.
"Whiskyul este sinonim cu Scoţia, precum cimpoiul sau fustanelele (kilts - n.r.)", a declarat Martin Tangney, fondatorul companiei de cercetare Celtic Renewables.
Tangney a dezvoltat o tehnologie care permite producerea de biobutanol din reziduurile producţiei de whisky. Un producător de whisky din Scoţia, Tulibardine, a semnat un contract cu Celtic Renewables luna trecută, devenind astfel, prima distilerie din lume care îşi va converti deşeurile în combustibil bio, capabil să alimenteze autovehicule.
Tulibardine poate produce materie primă pentru Celtic Renewables de până la 6.500 de tone de drojdie rămasă în urma procesului de obţinere a whiskyului şi până la 2 milioane de litri de bere "ale".
Tangley spune că procedeul nu este o noutate, ideea obţinerii de butanol din plante datează de acum un secol, fiind folosită la scară largă în Primul Război Mondial pentru a obţine acetonă pentru explozibili. Tehnologia a fost abandonată în 1960 din cauza competiţiei petrochimicalelor, relatează cercetătorul.
"Dacă reuşim cu acest proiect în Scoţia, îl putem adapta oriunde. India produce whisky, Japonei produce whisky, Irlanda. Şi procesul de obţinere a coniacului este similar. Multe reziduuri (rezultate în urma producerii distilatelor - n.r.) se pierd prin aruncarea lor în mare", a explicat Tangley.
Whiskyurile deţin supremaţia în exporturile Scoţiei. Industria distilatelor este în continuă creştere, cu vânzări către pieţele emergente care sfidează climatul economic dificil.
Scoţia şi-a propus ca până în anul 2020, să-şi asigure electricitate 100% din energie regenerabilă. În prezent, 35% din energia consumată de către scoţieni provine din surse regenerabile. De asemenea, guvernul scoţian proiectează o investiţie de 30 de miliarde de lire sterline (37,3 mld. euro) şi crearea a 40.000 de locuri de muncă în industria energiei regenerabile.
Celtic Renewables este sprijinită printr-un program guvernamental cu un grant de 155.000 de lire sterline (193.000 euro) şi de către un investitor privat, Donald Houston care deţine Adelphi Distillery.
Sursa: http://www.zf.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu