Din ce în ce mai mulţi oameni realizează că lumea nu se poate susţine singură, mai ales din cauza sistemului alimentar actual. Având în vedere tipurile de alimente care sunt disponibile în ziua de azi, nu este deloc surprinzător faptul că cea mai mare parte a civilizaţiei occidentale a ajuns în stare de boală, relatează Wakeup-world.com.
“Boala” este un aspect din ce în ce mai problematic. Nu mai putem sta deoparte şi ignora ceea ce se întâmplă, deoarece problema se află chiar în faţa noastră. Până şi instituţiile guvernamentale sunt nevoite să se aplece asupra acestei realităţi, văzând că lipsa implicării creează dezechilibre sociale greu de gestionat.
Oamenii încep să înţeleagă tot mai mult că lumea nu se va mai putea susţine singură, dacă vom continua să urmăm această tendinţă spre boală. Pentru a schimba lucrurile, trebuie să analizăm câteva din aspectele fundamentale care reprezintă forţele motorii ale acestei tendinţe.
Mai întâi, pentru a avea o imagine cât mai clară, trebuie analizate obiceiurile alimentare.
În această listă fără sfârşit de bunuri alimentare, “sarea” (sodiu) există în aproape orice produs care este pre-ambalat. Având în vedere oferta de produse disponibilă în magazinele noastre, sarea a devenit aproape imposibil de evitat.
- Ce este sarea (sodiu)?
Sarea, aşa cum o numesc majoritatea persoanelor, este cunoscută în mod obişnuit drept sare de masă sau sare gemă.
Pe de altă parte, denumirea de “sodiu” e mai larg răspândită în grupurile ştiinţifice. Sodiul este un element metalic, care are simbolul Na şi numărul atomic 11. Sodiul este un metal moale, alb-argintiu, extrem de reactiv care face parte din “grupul 1” al metalelor alcaline.
- Problema din alimentaţia noastră
Având în vedere consumul alimentar, problema cantităţii a devenit un adevărat semnal de alarmă pentru populaţia actuală. Produsul este consumat în proporţii foarte mari, din cauza faptului că sarea este nelipsită în multe din alimentele pe care le mâncăm zilnic.
Aportul zilnic recomandat este stabilit la 1500 de miligrame pe zi cu un nivel maxim de 2300 de miligrame pe zi. Problema constă în faptul că, în cele mai multe cazuri, oamenii consumă dublul sau chiar triplul limitei maxime de 2300 de mg pe zi.
Pe lângă problema cantităţii asimilate, mai este şi cea a tipului de sare care este consumat.
“Sarea de masă” este alcătuită în principal din clorură de sodiu, o substanţă care nu are aproape niciun beneficiu pentru sănătatea noastră. Un consum mare de sareeste asociat cu hipertensiunea (presiune arterială mare), care creşte astfel riscul unui accident vascular sau al unui atac de cord.
O mare parte din sarea consumată zilnic este “invizibilă”, fiind prezentă în cantităţi mari în multe din produsele gata preparate de pe rafturile magazinelor.
Săruri precum glutamatul de monosodiu se găsesc în exces în produsele din supermarket, iar partea cea mai tristă este că majoritatea oamenilor habar nu au ce sunt aceste ingrediente.
- Importanţa sării
Cea mai mare parte din sarea care este pe piaţă în ziua de azi este puternic procesată, de aceea e bine să ştim că există şi opţiuni mai sănătoase.
Cine spune că trebuie să eliminăm complet sarea din alimentaţia noastră? Este o noţiune prostească. Ne putem bucura în continuare de gust, dar trebuie să ne asigurăm că suntem conştienţi atât de cantitate, cât şi de tipul de sare consumat.
Sarea joacă un rol important în multe din funcţiile noastre corporale. În forma sa integrală, nealterată, sarea furnizează multe din mineralele importante de care organismul are nevoie. Sarea ajută la restaurarea nivelului de minerale, pe care le pierdem prin transpiraţie şi activitate fizică.
- Sarea “bună” vs. sarea “rea”
Sărurile spectrului complet, cum ar fi sarea himalayană, sarea de mare celtică sau sarea hawaiană, sunt în mod clar opţiuni mai sănătoase ale variantei convenţionale, în cazul în care vrei să îţi condimentezi mâncarea, deoarece acestea conţin aproape toate mineralele din care este compus organismul. Aceste tipuri de sare nu au fost procesate în niciun fel, ele existând în forma lor originală.
Pe de altă parte, sarea de masă convenţională a fost puternic tratată, proces care a eliminat mineralele din produs. Iată motivul pentru care iodul a fost adăugat din nou în sarea de masă, pentru că acesta nu mai exista după procesarea produsului. Dar iodul adăugat ulterior este un iod sintetic, un produs chimic dăunător organismului şi complet diferit de iodul natural pe care îl găsim, de exemplu, în nuci.
Persoanele care suferă de hipertensiune au tendinţa de a avea un dezechilibru în raportul sare/potasiu. Din acest motiv, cei care încearcă să scadă nivelul presiunii lor arteriale, reducerea consumului de sare este un prim pas extrem de eficient. Însă, dacă vrei să maximizezi procesul de vindecare, este indicat să adaugi în alimentaţia ta produse bogate în potasiu, cum ar fi prunele, caisele, bananele, avocado.
Un consum mare de sare determină apariţia pungilor sub ochi. Pentru a evalua corespunzător situaţia în care te afli, este important să îţi analizezi foarte bine corpul.
- Sarea rea
“Sarea rea” poate produce adevărate ravagii în corpul tău. Sarea de masă convenţională, care a fost puternic procesată/tratată, a fost deposedată de toate substanţele nutritive vitale. Prin urmare, organismul nu poate satisface nevoia de asimilare a substanţelor nutritive, şi de aceea continuă să ceară alimente sărate, ceea ce conduce la un cerc vicios.
Trebuie evitate întotdeauna produsele care conţin ingrediente precum sodiu sau derivaţi de sodiu, ca de exemplu MSG.
Oamenii devin din ce în ce mai conştienţi de existenţa glutamatului de monosodiu (MSG), iar industria se chinuie să găsească noi modalităţi de înlocuire. Însă multe alimente încă au în componenţa lor MSG, chiar dacă nu este menţionat pe eticheta cu ingrediente.
- Gânduri finale
Văzând ce cantitate enormă de sare este consumată în zilele noastre şi care sunt efectele acesteia asupra populaţiei, nu poţi rămâne pur şi simplu indiferent. Incidenţa hipertensiunii şi a altor afecţiuni asociate cu presiunea arterială ridicată este enormă.
Abia în momentul în care vom conştientiza că majoritatea problemelor de sănătate sunt legate direct de alimentaţia noastră zilnică, vom putea “vindeca” cu adevărat această tendinţă nefericită, prin adoptarea unei diete alimentare cu adevărat sănătoase.
Sursa: www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu