duminică, 27 ianuarie 2013

Google îţi dezvăluie secretele, la cererea autorităţilor, şi o recunoaşte


Google a oferit anul trecut aproape toate informaţiile confidenţiale ale utilizatorilor solicitate de autorităţi, conform celui mai recent raport de transparenţă făcut public.

În 88% din cazurile în care solicită acest lucru, autorităţile americane vor putea accesa conturile de e-mail ale utilizatorilor, conform raportului. SUA conduce în acest clasament, cu aproape 15.000 de solicitări de dezvăluire a informaţiilor private înaintate către Google doar în ultimele trei luni.

Următoarele ţări în topul celor cu cele mai curioase autorităţi care vor să ştie ce fac oamenii pe Google  sunt India, Franţa, Germania şi Marea Britanie.
Autorităţile cer datele utilizatorilor Google mai mult ca niciodată şi, în majoritatea cazurilor, fără a începe procedura cu un mandat care să le justifice solicitarea, scrie huffingtonpost.com.
Din luna iulie şi până la sfârşitul anului, Google a primit, doar din partea autoriăţilor americane, 8.348 de solicitări de date confidenţiale, în legătură cu 14.791 de utilizatori sau conturi din SUA, cu 34% mai multe cereri decât în 2011.
Google dezvăluie informaţiile referitoare la cererile autorităţilor de trei ani, fiind unul dintre puţinii furnizori de servicii de e-mail care face acest lucru. În tot acest interval, numărul solicitărilor a crescut, odată cu numărul total al utilizatorilor, de altfel.
Numărul solicitărilor primite de Google în ultimele şase luni şi frecvenţa cu care le-a respins:
Autorităţile solicită parolelele conturilor de Facebook
Una dintre solicitările primite cel mai frecvent de reprezentanţii Google se referă la datele conturilor de pe Facebook ale utilizatorilor. Şi aceasta, fără ca multe dintre solicitări să fie adresate conform procedurilor legale.
Google refuză să dezvăluie informaţiile utilizatorilor în 12% din cazuri, conform informaţiilor oferite de directorul departamentului legal al companiei. Tendinţa este îngrijorătoare, conform specialiştilor: au fost respinse aproape de patru ori mai multe solicitări în ultimele şase luni faţă de prima jumătate a anului 2010.
„Jos pălăria, Google, pentru publicarea unor informaţii atât de importante. Dateşe arată nu numai că solicitările reprezentanţilor legii au sărit în aer, dar şi că proporţia cererilor nefundamentate legal ar putea creşte”, a spus Greg Nojeim, consultant la organizaţia nonprofit Center for Democracy & Technology, citat de „Huffington Post”.
Autorităţile nu divulgă frecvenţa cu care solicită informaţii despre utilizatorii diferitelor site-uri, dar datele furnizate de Google şi de organizaţiile care sprijină drepturile civile ale cetăţenilor arată o creştere drastică a numărului de cereri referitoare la supravegherea electronică a comunicării pe Internet.
Din acest motiv, o coaliţie formată din suporteri ai dreptului la viaţa privată şi companii din IT, printre care şi Google, vrea să propună o reformă a legii referitoare la căutarea datelor electronice - Electronic Communications Privacy Act. Amendamentele ar urma să reglementeze clar procedurile prin care autorităţile pot să supravegheze online cetăţenii americani.
Tendinţa este aceeaşi la nivel global, atât din partea guvernelor, care încearcă să obţină din ce în ce mai mult acces la date personale, cât şi a activiştilor care sprijină dreptul la viaţa privată.
Google a primit, doar în a doua jumătate a anului 2012, 21.839 de cereri de a dezvălui date personale din partea guvernelor. Aceasta reprezintă o creştere alarmantă faţă de cele 18.257 solicitări primite în aceeaşi perioadă a anului anterior.
Cererile de date primite de Google din toată lumea:
sursa: adevarul.ro
          gandeste.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu