Un vast rezervor de carbon este ascuns sub crusta Pământului și ar putea fi eliberat de o erupție vulcanică majoră, declanșând o extincție în masă din tipul celor care au avut loc ultimele 200 milioane de ani, afirma geologii germani intr-un raport.
Cercetatorii stiu ca acest carbon este stocat în manta, ca un strat de material plastic, cum ar fi piatra de sub scoarța Pământului, a declarat profesorul Hans Keppler de la Institutul de Stiinte de la Germania Universitatea din Tuebingen..
Exact cât de mult este acolo, este necunoscut. Cele mai multe estimări, desprinse din aca aceasta inmagazinare este de multe ori mai mult decat tot depozitul de carbon din atmosfera Pamantului, solul și mare combinat.
Preocupant este faptul că în cazul în care doar o parte din acest rezervor gigantic este rapid eliberat ca dioxid de carbon, sau CO 2, s-ar putea crea un efect de sera. Atmosfera îmbibată cu CO2 ar stoca prea multa caldura de la Soare, perturband viața plantelor si distrugand speciile de-a lungul lanțului animal.[...]
Scenariu de coșmar? Gheizere gigantice de dioxid de carbon, primejduiesc viața pe suprafata Pamantului.. "Au fost unele dovezi că așa ceva s-a întâmplat în trecut, există o corelație foarte bună cu [CO 2] inundațiile care coincid cu mai multe evenimente de extincție în masă , cu unele schimbari masive bruste de dioxid de carbon în atmosferă," Keppler a spus.
Unul dintre aceste evenimente au avut loc cu aproximativ 245 milioane ani in urma, la sfarsitul erei Permian, cand s-a intamplat cel mai mare eveniment de extincție din istoria Pamantului: dovezile fosile prezinta ca 96% din toate speciile marine s-au pierdut și mai mult de trei sferturi de vertebrate.
Altele -, eventual, un grup de evenimente mai mici - a fost la sfârșitul perioadei de triasic aproximativ 208 milioane ani în urmă, când jumătate din speciile de lume dintr-o dată a murit.
Sursa: www.abc.net.au
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu