O boală nouă, misterioasă, care le afectează în special pe tinerele femei a fost descoperită în Philadelphia. Afecţiunea ciudată este adesea greşit diagnosticată
Medicii spun că această boală se manifestă ca şi cum creierul ar lua foc. Debutul bolii constă în tulburări de personalitate, manifestate prin schimbarea bruscă a personalităţii subiectului afectat de ciudata maladie.
Astfel, femeile trec de la o stare normală, la una de imobilitate, aproape letargică sau la una foarte agitată, drăcească, de parcă ar fi posedate, pentru ca apoi să devină catatonice, stare caracterizată prin fixarea corpului în anumite poziții, conduită stereotipă și stupoare mintală.
O tânără afectată de această maladie ciudată a povestit prin ce trece. "Timp de un minut suspin, plâng ca o isterică, iar în minutul următor râd", a povestit Susannah Cahalan, o tânără din New Jersey. "Fac mişcări absurde, rămân aşa, cu braţele larg deschise. Dintr-o persoană relativ normală, în minutul următor am halucinaţii şi spun că tatăl meu m-a răpit", a mai spus tânăra.
O alta, Emily Gavigan, din Pennsylvania, o studentă de la Universitatea Scranton, povesteşte că nu mai avea, al un moment dat, control asupra mişcărilor mâinilor ei. "Devenisem paranoică, maniacă. Ceva nu era în regulă cu mine. Aveam impresia că sunt urmărită de camioane", a povestit studenta care a avut numeroase internări în spital. A făcut şi atacuri de panică, în timpul cărora se sufocă şi are nevoie de ventilaţie artificială.
Boală imunitară neurologică
Susannah şi Emily nu sunt bolnave mintal, ci au o boală autoimună numită Anti-NMDA (encefalita antireceptorilor), în care anticorpii atacă creierul, provocându-i umflături. Susannah spune că aşa le-au explicat medicii părinţilor ei. "Le-a spus că mi-a luat foc creierul. Exact aşa s-au exprimat: are creierul în flăcări!", i-a povestit tânăra reporterei postului de televiziune CBS care a realizat reportajul despre misterioasa boală a tinerelor din Philadelphia.
Specialiştii le-au testat pe tinere pentru a demonstra că nu suferă de o boală psihică, ci au o afecţiune neurologică. "Nimeni nu ştia de această boală", spune profesorul Josep Dalmau. El a descoperit acestă boală în 2007. Este o inflamaţie a creierului şi le afectează în special pe femeile tinere, dar nimeni nu ştie de ce. "Eroarea care se produce frecvent în diagnosticarea bolii este că se confundă simptomele cu cele ale unei tulburări psihiatrice", a spus Dalmau.
Drumul către vindecare
Susannah şi Emily au avut noroc de un diagnostic corect. Specialiştii din Philadelphia au realizat o metodă suplimentară de diagnosticare ce presupune un test spinal cu fluid, precum şi o imunoterapie pentru vindecarea bolii.
Susannah şi-a revenit la normal şi a publicat o carte intitulată "Creierul în flăcări. Luna mea de nebunie" ("Brain On Fire: My Month of Madness"). "Mii de persoane au fost diagnosticate acum. Este o boală rară, dar nu chiar aşa de rară cum s-a crezut iniţial", spune Susannah. Şi Emily se simte bine, dar, la ora actuală, nu există un tratament specific, aşa că atât Susannah cât şi Emily pot suferi o recădere oricând, care va necesita din nou tratament.
Sursa: www.rtv.net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu