Japonia se confruntă cu o serie de provocări în ceea ce priveşte producţia de energie, deoarece este cel mai mare importator de gaze naturale din lume, iar de la dezastrul care a avut loc la centrala nucleară Daiichi din Fukushima, naţiunea niponă a crescut şi mai mult nivelul achiziţiilor de combustibili fosili.
Pentru a descoperi o sursă locală de energie, Ministrul de Economie, Comerţ şi Industrie din Japonia a investit milioane de dolari în exploatarea hidratului de metan (cunoscut sub numele de “gheaţă inflamabilă”), iar pe data de 12 martie, reprezentanţi oficiali au anunţat că au reuşit să extragă cu succes acest compus de pe fundul mării, relatează Inhabitat.com.
Metanul este cunoscut ca un gaz cu efect de seră extrem de puternic, care este de 20 de ori mai dăunător decât dioxidul de carbon. Dacă Japonia va exploata rezervele care se află în regiunile subacvatice, acest lucru ar putea avea consecinţe catastrofale pentru mediul înconjurător.
“Gheaţa inflamabilă” este o substanţă care se formează atunci când o cantitate mare de metan este depozitată în cristale de apă sub fundul mării. O echipă de la bordul navei de forare Chikyu a reuşit să elibereze o cantitate de gaz natural care se afla la o adâncime de 300 de metri sub fundul oceanului. Aceştia au forat încă din luna ianuarie, într-o zonă care se află la 80 de kilometri în sudul Peninsulei Atsumi din Japonia centrală şi au ajuns până la adâncimi de 1000 de metri.
Folosind un echipament specializat, echipa a transformat hidratul de metan în gheaţă şi apoi în gaz natural, iar apoi a adus gazul la suprafaţă. Nava îşi va continua testele timp de încă două săptămâni, pentru a putea analiza cât de mult gaz poate produce.
Japonia speră să facă tehnologia viabilă din punct de vedere economic în următorii cinci ani, şi să producă o cantitate de gaze ce se poate încadra între 1,1 trilioane şi 7 trilioane de metri cubi de hidrat de metan. Această cantitate ar putea acoperi nevoile de gaz natural ale ţării pentru următorii 11-100 de ani.
Depozite abundente de hidrat de metan există şi în suprafaţa de pe fundul mării din regiunile arctice, de-a lungul coastei Carolinei de Nord şi de Sud şi în zone ale Canadei, Chinei şi Norvegiei. Deşi japonezii au dezvoltat o metodă de a extrage resursele de energie, rămâne întrebarea referitoare la modul în care această substanţă va afecta mediul.
Metanul este un gaz cu efect de seră mult mai periculos decât dioxidul de carbon, iar eliberarea sa ar putea avea efecte dezastruoase asupra atmosferei, în ciuda avantajelor economice.
Sursa: www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu