sâmbătă, 16 martie 2013

Fuga de credite a românilor. Cum e cu legea falimentului personal


Din disperare, românii care nu mai pot plăti ratele la bănci se gândesc să plece din ţară. Teoretic, ei pot fi găsiţi oriunde lucrează legal, susţin avocaţii. Practic, nu pot fi executaţi silit în străinătate pentru o datorie din România şi nici nu li se poate opri din salariu, pentru că băncile trebuie să respecte legile noii ţări de rezidenţă,scrie tvrnews.ro.

În Uniunea Europeană funcţionează legea falimentului personal care protejează cetăţeanul.
Un român, căruia îi vom proteja identitatea, a luat un credit de 110.000 de franci elveţieni acum cinci ani. De la o rată iniţială de 1.400 de lei, a ajuns să plătească dublu, din cauză creşterii francului. Reeşalonarea oferită de bancă nu a ajutat prea mult, iar omul se gândeşte deja la gesturi extreme:
“Am ameninţat, la un moment dat, în timpul reeşalonărilor, că plec din ţară şi-i las cu garanţia, care oricum nu mai reprezintă decât poate jumătate din valoarea creditului. Mi-au spus că mă găsesc pe 70% din suprafaţa globului”.
Ca el sunt mulţi datornici care au plecat deja sau se gândesc să plece departe de Europa ca să scape de rate şi datorii, chiar dacă ştiu că pierd şi casa. Băncile nu vor să vorbească despre acest subiect delicat, însă avocaţii spun că sunt şanse să fie găsiţi:
“Va încasa, probabil un salariu din care să trăiască, el apare în evidenţele unei instituţii, şi poate fi găsită. I se va putea executa o parte din acel salariu. Dacă va dobândi şi nişte bunuri, cu atât mai bine pentru creditor, care va putea executa, probabil, iarăşi, depinde de legislaţia fiecărui stat, acele bunuri sau nu”, susţine avocatul Mihai Kehayan.
Consultanţii financiari susţin însă că e foarte greu şi scump pentru bancă să găsească clientul şi să mai şi recupereze datoria rămasă în ţară, pentru că titlul executoriu şi contractul de credit româneşti nu sunt recunoscute în alte ţări:
“Banca ar urma să execute clientul, să zicem,  pe baza bunurilor dobândite acolo, în baza legii din statul respectiv şi foarte multe state au deja implementată o lege a falimentului personal. Existăp state în care nu se pot exevuta, de exemplu, locuinţa clientului, chiar dacă este proprietate personală, deoarece stă în ea”, explică Diana Ţăruş, consultant financiar.
Toate acestea s-ar rezolva dacă şi la noi ar exista o lege a falimentului personal despre care doar se vorbeşte de 5 ani încoace:
“O astfel  de lege nu trebuie făcută în pripă, trebuie gândită foarte bine şi, având în vedere specificitatea problemelor cu care se confuntă consumatorii – persoane fizice, modificările în sistemul de creditare, precum şi posibilităţile lor, în actuala situaţie economică, de a plăti”, susţine Bogdan Nica, preşedintele ANPC.
Avocaţii clientilor cu clauze abuzive în contractele de credit au spus în nenumărate rânduri că proiectul legii falimentului personal e amânat de Parlament, la presiunea băncilor, susţinute de Fondul Monetar Internaţional.
Sursa: www.financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu