PONDEREA AGRICULTURII ÎN PIB S-A ÎNJUMĂTĂŢIT ÎN ZECE ANI, INDUSTRIA A AJUNS LA 28%, IAR SERVICIILE NU TREC DE 50%
În anii următori, unii analişti cred că vom asista la consolidarea ponderii industriei în PIB în jurul nivelului de 28%, la o scădere a ponderii agriculturii spre 3-4% din PIB şi la o creştere a activităţilor din servicii peste 50% din PIB.
- Industria şi-a majorat contribuţia la formarea PIB în ultimii cinci ani prin intermediul exporturilor, după un declin în perioada 2003-2008. Dar industria nu poate să tragă singură economia, potenţialul ei find limitat având în vedere ponderea de 28% din PIB
- Serviciile, care au cea mai mare pondere în PIB, de aproximativ 50%, şi-au redus contribuţia la PIB în anii de criză, odată cu contracţia cererii interne, după ce în intervalul 2003-2008 au fost în ascensiune
- Ponderea construcţiilor în PIB a crescut puternic în anii premergători crizei, însă acest sector a fost lovit de recesiune, contribuţia la creşterea economică fiind în declin în ultimii ani, până la 8,6%
- Agricultura şi-a redus continuu ponderea în PIB, ajungând în 2012 la 5,3%, la jumătate faţă de 2003, însă România a rămas printre ţările UE cu cea mai mare pondere a agriculturii, în timp ce valoarea adaugată brută dată de agricultură/per angajat este mică faţă de alte economii din UE.
Evoluţia structurii economiei româneşti din ultimii zece ani indică o economie emergentă ce a trecut printr-o fază de supraîncălzire şi acum se reface, cu un sector al serviciilor încă sub media UE, dar şi o schimbare a structurii dinspre ramurile cu valoare adăugată mică, precum agricultura, spre ramuri cu valoare adăugată mare, ceea ce este benefic şi contribuie la îndeplinirea criteriilor de convergenţă reală spre zona euro, spun analiştii.
Pentru anii următori analiştii anticipează consolidarea ponderii industriei în PIB în jurul nivelului de 28%, scăderea ponderii agriculturii spre 3-4% din PIB şi creşterea activităţilor din servicii peste pragul de 50% din PIB.
În anii care au precedat criza, creşterea economică s-a bazat preponderent pe consum realizat pe datorie, iar ponderea serviciilor şi construcţiilor în PIB a urcat, în timp ce contribuţia industriei şi agriculturii a fost în declin.
Serviciile şi construcţiile au fost cele mai lovite de recesiune. Criza a adus declinul puterii de cumpărare prin scăderea salariilor, prin inflaţie, prin deprecierea leului şi scăderea creditării, iar cererea internă s-a contractat semnificativ, după cum au remarcat analiştii.
Agricultura şi-a redus continuu ponderea în PIB, de la aproximativ 11% în 2003 la 6,6% în 2008 şi 5,3% în 2012.
Pe de altă parte, în ultimii cinci ani industria şi-a majorat contribuţia la creşterea economică prin intermediul exporturilor, care au reuşit să contracareze scăderea cererii interne. Industria a ajuns anul trecut la 28,4% din PIB, creşterea ponderii nefiind surprinzătoare având în vedere performanţa bună a acestui sector pe parcursul crizei, susţinută de cererea externă.
Ponderea mare a industriei reflectă şi existenţa forţei de muncă ieftine şi calificate ce a atras unele relocări de producţie din ţări mai dezvoltate.
„Evoluţia structurii Produsului Intern Brut al României din ultimii ani indică o economie emergentă ce a trecut printr-o fază de supraîncălzire şi acum se reface, fiind susţinută de cererea externă“, spune Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.
Serviciile financiar-imobiliare, comerţul, care au cea mai mare pondere în PIB, de aproape 50%, şi-au redus contribuţia în anii de criză, odată cu contracţia cererii interne.
Balonul speculativ din imobiliare şi explozia consumului (determinat de majorările salariale şi creditarea excesivă) au fost „dezumflate“ de criză, efectele fiind vizibile la nivelul construcţiilor şi comerţului.
Schimbarea structurii economiei, dinspre ramurile cu valoare adăugată mică, precum agricultura, spre ramuri cu valoare adăugată mare, cum ar fi serviciile, este un lucru benefic şi contribuie la îndeplinirea criteriilor de convergenţă reală spre zona euro, susţine Eugen Sinca, analist-şef la BCR.
„Ocuparea forţei de muncă este în continuare excesivă în agricultură, aici regăsindu-se 29% din populaţia ocupată a României, iar gândirea unor strategii coerente din punct de vedere economic şi social de migrare a forţei de muncă spre industria alimentară, servicii de turism, depozitare şi transport al mărfurilor este o prioritate. Nu trebuie uitat faptul că România are în continuare deficit comercial pe segmentul produselor agricole procesate, de aproximativ 1,5 miliarde euro pe an, contrabalansat numai parţial de un excedent comercial pe segmentul produselor agricole neprelucrate, de 600 milioane de euro pe an.“
Creşterea investiţiilor private în industria alimentară din zonele rurale devine astfel o prioritate majoră, alături de îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene pentru agricultură, consideră Sinca.
Dacă analizăm doar structura valorii adăugate brute (PIB fără impozitele nete pe produs), o importantă modificare se remarcă în cazul agriculturii, care aproape că şi-a înjumătăţit ponderea în valoarea adaugată brută, afirmă şi Florentina Cozmâncă, senior economist la RBS Bank.
Dar, chiar şi aşa, România a rămas printre ţările din Uniunea Europeană cu cea mai mare pondere a agriculturii. Şi, din păcate, valoarea adăugată brută dată de agricultură/per angajat este mică faţă de alte economii din UE.
În ceea ce priveşte sectorul serviciilor, România este ţara cu una dintre cele mai mici ponderi ale serviciilor în valoarea adăugată brută, mai spune Cozmâncă.
„Ponderea acestora s-a redus uşor în perioada 2008-2011, perioadă ce a inclus şi anii de criză economică globală. Însă, în această perioadă s-au manifestat şi modificări de structură între principale sectoare ale serviciilor, în special în detrimentul comerţului şi în favoarea activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice, a activităţilor administrative şi a serviciilor suport.“
Atât consumul populaţiei, cât şi consumul administraţiilor publice au fost pe un trend descendent în anii de criză.
Şi investiţiile (formarea brută de capital fix) au fost în declin în perioada 2008-2012 după ce anterior înregistraseră un avans de aproximativ 10% ca pondere în PIB.
În ceea ce priveşte schimburile comerciale externe, nu doar exporturile în valoare absolută contează, ci şi exporturile nete, fiind importantă şi dinamica importurilor. Exportul net a avut o contribuţie negativă la PIB anul trecut, de -5,2%, însă în 2008 influenţa negativă era mult mai consistentă, de -13%.
Cine mişcă economia
Economia de piaţă este concepută ca un sistem extrem de dinamic, care este într-un continuu proces de restructurare determinat de schimbările tehnico-economice, sociale şi instituţionale. În ultimii douăzeci-treizeci de ani au avut loc modificări structurale în cazul mai multor economii, dinspre sectorul primar – agricultură şi minerit, către sectorul secundar – industrie şi, mai departe, către sectorul terţiar – servicii, după cum au scris economiştii.
Privind evoluţia economiei româneşti în ultimii 23 de ani, se constată că structura ei s-a modificat, influenţată de o serie de factori, pornind de la trecerea de la economia planificată la economia de piaţă, intrarea în Uniunea Europeană – ce a necesitat modificări instituţionale şi adoptarea treptată a legislaţiei europene şi a generat noi oportunităţi din punct de vedere comercial, pieţe importante de desfacere, dar şi creşterea competitivităţii, schimbări la nivel social, transformări tehnologice, dar şi schimbări ale sistemului financiar la nivel global (incluzând criza financiară din perioada 2007-2008), aminteşte Cozmâncă
„Modificările structurale relevă capacitatea economiei de a răspunde noilor cerinţe ale pieţelor, noilor tendinţe şi oportunităţi. De aceea, finalitatea acestor modificări este îmbunătăţirea rezultatelor. În contrast, incapacitatea de a răspunde noilor provocări pe termen lung duce la reducerea activităţii economice, creşterea şomajului şi alte efecte nefavorabile pentru economie“, afirmă economistul RBS Bank.
Cum a mers economia în 2012
Anul 2012 s-a „remarcat“ prin producţia agricolă slabă, criza politică internă, declinul investiţiilor străine şi slaba absorbţie a fondurilor europene, care, suprapuse cu recesiunea marilor economii europene, au afectat economia României.
Însă, economia României a rămas în 2012 în teritoriul pozitiv datorită influenţei favorabile a consumului intern, ajutată şi de majorarea salariilor din sectorul public, în timp ce exporturile nete au fost pe minus.
Economia zonei euro a intrat în 2012 oficial în recesiune tehnică, pentru a doua oară în ultimii trei ani, ceea ce a determinat înrăutăţirea semnificativă a cererii externe pentru exporturi.
Pentru 2013, gigantul american JP Morgan a îmbunătăţit prognoza de creştere economică pentru România de la 1,5% la 1,9%, în timp ce UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a anunţat cea mai optimistă prognoză pentru creşterea economică, de 2,8%. Bancherii locali sunt mai pesimişti, majoritatea prognozelor indicând un plus al economiei de 0,5-1,6% în acest an. Iar prognoza oficială a autorităţilor române privind creşterea PIB în 2013 este de 1,6%.
Ce va susţine economia în anii viitori
Pe termen lung, vom asista la consolidarea ponderii industriei în PIB în jurul nivelului de 28%, la o scădere a ponderii agriculturii spre 3-4% din PIB şi la o creştere a activităţilor din servicii peste 50% din PIB, anticipează analistul-şef al BCR.
„Este important ca această creştere a activităţilor din servicii să fie concentrată în zona serviciilor care pot fi exportate, de tipul turismului, serviciilor inginereşti şi de consultanţă.“
În următorii ani, pe fondul încetinirii consolidării fiscale şi al revenirii economiei din Europa, ar trebui să vedem o revenire la procesul de convergenţă care să susţină în principal o creştere a importanţei relative a sectorului serviciilor, sector a cărui pondere este de aproximativ 70% în Uniunea Europeană, apreciază şi Muscalu.
Lucrările de infrastructură, care ar trebui să se intensifice în anii următorii, şi dezvoltarea de parteneriate public-private ar putea să aducă o creştere a contribuţiei sectorului construcţiilor.
Rămâne de văzut dacă, pe termen lung, vom înregistra o tendinţă de scădere a ponderii agriculturii şi o creştere a componentelor care aduc o valoare adăugată mai mare pe produs/serviciu.
După izbucnirea crizei s-au lansat o serie de discuţii legate de schimbarea modelului de creştere economică, având în vedere că supraîncălzirea economiei în anii care au precedat criza s-a datorat în principal consumului excesiv, realizat pe datorie.
Una dintre concluzii a fost necesitatea reluării creşterii economice pe baze sănătoase, care să nu mai creeze dezechilibre externe. România rămâne dependentă de capitalurile străine pentru finanţarea economiei.
Stimularea consumului a rămas, totuşi, una dintre soluţiile vehiculate frecvent pentru susţinerea creşterii economice, în condiţiile în care exporturile nu vor mai putea ajuta PIB-ul ca în anii trecuţi din cauza problemelor cu care se confruntă zona euro – principala piaţă de desfacere pentru produsele româneşti.
Importanţa revenirii consumului şi mai ales a încrederii cumpărătorilor este primul subiect adus în discuţie de numeroşi executivi români.
Însă, pe structura actuală a economiei româneşti, creşterea consumului ar majora importurile şi ar duce la deteriorarea deficitului de cont curent, cum s-a întâmplat în anii de boom economic care au precedat criza.
România nu are cum să se dezvolte fără investiţii străine, fără fonduri europene, după cum au tot amintit autorităţile. Dar investiţiile străine ating minim după minim, în timp ce absorbţia fondurilor europene nu se îmbunătăţeşte vizibil.
Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, spunea că România are nevoie şi de creştere de consum, şi de investiţii, dar important este să nu fetişizăm.
Astfel, creşterea de consum trebuie să fie ancorată în oferta internă, să nu fie ancorată în importuri.
„Avem nevoie de o creştere economică mai echilibrată, care să nu fie bazată numai pe consum ca înainte de criză, ci şi pe investiţii, şi pe exporturi. Nu trebuie să hulim consumul, dar trebuie să fie un consum sănătos“, crede Dumitru.
România are nevoie de măsuri de încurajare a creşterii PIB, în special de investiţii publice cu valoare adăugată mare. Analiştii au tot repetat că investiţiile, în special în infrastructură, au fost neglijate, ceea ce a lovit direct în capacitatea de redresare a economiei. Iar România are şi o problemă legată de eficienţa cheltuirii banului public.
Principala preocupare pentru economia românească ar trebui să fie creşterea valorii adăugate brute şi focalizarea către sectoarele în care ar putea avea un avantaj competitiv. În acest moment, pentru majoritatea sectoarelor economice, valorea adaugată brută raportată la numărul de angajaţi este mult mai redusă comparativ cu cea a ţărilor dezvolate din EU, consideră Cozmâncă.
Sursa: zf.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu