miercuri, 26 iunie 2013

CAISELE: fructele zeilor - 8 beneficii extraordinare pentru sanatate



Caisele (Prunus armeniaca) sunt un gen de fructe inrudite cu prunele.
Caisele sunt originare din Armenia si partile de granita dintre cele 2 continente: Europa si Asia.
Caisele sunt cultivate de secole in China si Europa, grecii fiind cei care le-au adus de pe teritoriul Armeniei.
Gustul caiselor li s-a parut atat de bun, incat i-au atribuit sorginte divina, socotindu-l un nectar al zeilor, iar caisele au devenit ofrande pentru zei.
Mai mult, se credea ca cei care consuma aceste fructe vor avea un trup tanar si viguros si o minte agera, pana la varste inaintate.

Caisele- proprietati nutritive

Caisele sunt o sursa excelenta de vitamina A, o sursa bogata de vitamina C, fibre si potasiu.
Caisele contin antioxidanti puternici din categoria carotenoizilor, care le dau culoarea specifica, portocalie, galbena, rosie, precum si antioxidantii luteina si zeaxantina. Un alt antioxidant important care se gaseste in compozitia caiselor este licopenul.
caise beneficii pentru sanatate
Caisele mai contin vitamine din complexul B, vitamina E si K.
Dintre minerale, caisele sunt bogate in calciu si magneziu, dar contin si fosfor, fier, precum si urme de cupru, zinc, seleniu, mangan.

Cura cu caise

Zilnic se consuma 0,5- 1 kg de caise, in mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute inaintea meselor principale.
O cura cu caise dureaza minim 14 zile, sau 1-2 zile daca se consuma numai caise.

Caisele uscate

Caisele uscate sunt foarte sanatoase, dar de cele mai multe ori sunt conservate cu dioxid de sulf, de aceea ne vom uita cu atentie pe eticheta, cautand doar acele fructe care sunt obtinute prin simpla uscare si nu contin conservanti.

Miezul din samburele de caisa

In medicina chineza, miezul de cais, era folosit ca remediu pentru bolnavii cu probleme respiratorii, precum astmul, bronsita, emfizemul sau tusea cronica. Miezul de caisa contine cianati care nu sunt benefici pentru sanatate, de aceea nu se consuma in cantitati mari.
caise beneficii pentru sanatate

Caisele - proprietati terapeutice

Doza minima pentru a obtine efecte terapeutice de pe urma administrarii acestor fructe este de 350 de grame pe zi, aproximativ 10 caise crude.


Caise beneficii: Afectiuni respiratorii

In caz de bronsita, astm, tuberculoza - se fac de doua ori pe an cure cu miez de samburi de caisa, care au un efect imunostimulator si previn agravarea acestor afectiuni.
Se consuma 3 mieji, dimineata, la micul dejun, timp de 30 zile.

Intre cure se lasa o perioada de minim 2 luni.
Consumul fructelor are de asemenea, efecte antioxidante si antiinflamatorii prevenind aparitia astmului si a afectiunilor pulmonare cronice.


Caise beneficii: Cancer

S-a descoperit ca licopenul, o substanta antioxidanta care da culoarea galben-portocalie caiselor are un efect puternic de preventie a dezvoltarii celulelor tumorale la nivelul prostatei.
Amigdalina sau vitamina B17 din miezul de caisa este unul din cei mai importanti antitumorali in cancerul de san. Se consuma cate 5 samburi de caisa/zi, timp de 30 de zile. Intre cure se face o pauza de o luna. Acest tratament este indicat si in cancerul pulmonar.
Anumiti compusi din caise (pectina), dar si din samburi sunt factori preventivi impotriva cancerului de colon.


Caise beneficii: Degenerescenta maculara

Vitamina A si beta-carotenii reduc riscul degenerescentei maculare si a cataractei, ajutand la pastrarea vederii timp indelungat. Caisa este unul din cele mai bogate alimente in vitamina A, fiind intrecuta doar de catina. O singura caisa furnizeaza aproximativ 20% din necesarul zilnic de vitamina A al unui adult.

caise beneficii pentru sanatate
Caise beneficii: Protectie cardiovasculara

Numerosi nutrienti din caise cum ar fi vitaminele A, C, antioxidantii, potasiul protejeaza vasele coronariene impotriva depozitelor de colesterol si cresc elasticitatea vaselor de sange, prevenind hipertensiunea.

Caise beneficii: Imbunatatirea memoriei

Samburii de caisa contin vitamine din complexul B, lecitina si acetilcolina, substante care ajuta la intarirea memoriei. Se consuma 5 caise cu miezul din sambure/zi, in cure de 2 saptamani, cu 2 saptamani pauza intre cure.

Caise beneficii: Constipatie

Curele cu caise sunt remedii eficiente impotriva constipatiei, aceste fructe fiind foarte bogate in fibre (celuloza, pectina) si sorbitol- un laxativ natural.
Caisele regleaza tranzitul intestinal si impreuna cu samburii pot fi consumate ca tratament adjuvant in litiaza biliara.
In plus, caisele pot fi incluse in orice dieta de slabit, deoarece au putine calorii si confera satietate prin aportul de fibre.

Caise beneficii: Cistita

Cura cu fructe de caise este foarte recomandata in infectiile urinare, deoarece au ca efect alcalinizarea urinei ceea ce creste efectul antibioticelor.

Caise beneficii: Frumusetea si sanatatea pielii

Caisele previn imbatranirea prematura a pielii si trateaza eficient acneea, ridurile si arsurile solare, datorita concentratiei crescute de vitamina A, care este esentiala pentru sanatatea pielii.
Se maseaza pielea cu pulpa unei caise bine coapte si se lasa 15 minute, apoi se curata cu apa calduta.
Acest remediu face minuni in cazul tenurilor grase.
Impotriva ridurilor se prepara o masca din pulpa unei caise bine coapte si miere.

Sucul de caise poate fi aplicat pe arsurile solare, pentru a le grabi vindecarea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu