De multe ori, tratamentul pentru bolile arterelor coronare sau pentru prevenirea lor, nu vor fi găsite în cabinetele medicilor, ci mai degrabă într-un dulap din bucătărie sau într-un copac din curtea voastră.
- Rodia previne boala coronariană progresivă
Arteroscleroza nu este altceva decât îngroşarea progresivă a arterelor coronare, cauzate de acumularea grăsimilor. Un nou studiu publicat în “Jurnalul Arterosclerozei” confirmă faptul că extractul de rodie poate preveni patologia primară asociată cu mortalitatea cardiacă, datorată arterosclerozei.
Celor cu o predispoziţie genetică spre blocaje spontane ale arterei coronare, li s-a administrat extract de rodie în apa de băut, timp de două săptămâni. În ciuda faptului că tratamentul cu rodie a crescu nivelul colesterolului asociat cu o densitate scăzută a particulelor de lipoproteine, tratamentul a redus mărimea plăcilor arterosclerotice în artera aortă sinusală (deschidere dilatată deasupra valvei aortice) şi a redus, de asemenea, proporţia arterelor coronare cu plăci arterosclerotice ocluzive.
- Rodia aduce numeroase beneficii
În mod remarcabil cercetătorii au descoperit că tratamentul cu extract de rodie aduce următoarele beneficii:
- reduce nivelul stresului oxidativ;
- reduce nivelul monocitelor cu factor chemotactic care acţionează ca un mesager chimic asociat cu procesul inflamator din interiorul arterelor;
- reduce acumularea lipidelor în muşchiul inimii;
- reduce infiltrarea de macrofage în muşchiul inimii;
- reduce nivelul monocitelor cu factor chemotactic, precum şi fibroza în miocard;
- scade riscul de mărire a inimii;
- reduce anomaliile care se observă la electrocardiogramă.
Cum poate ceva atât de banal ca un extract de fructe să rezolve atât de multe aspecte legate de bolile coronariene, după cum arată studiile? Răspunsul ar putea sta în faptul că strămoşii noştrii au trăit şi au evoluat hrănindu-se cu anumite alimente (fructe, în mod special) atât de mult timp, încât lipsa unor cantităţi adecvate din aceste alimente poate duce automat la disfuncţionalităţi ale unor organe.
De două ori laureat al premiului Nobel, Linus Pauling a afirmat că deficitul de vitamina C este o cauză fundamentală a bolilor cardiovasculare.
Acest studiu se adaugă unei largi colecţii de studii anterioare care indică faptul cărodia poate ajuta la desfunarea arterelor. De exemplu, în 2004, ziarul “Clinical Nutrition Journal” a publicat rezultatele unui studiu realizat pe o perioadă de trei ani, pe o populaţie din Israel. S-a constatat că un consum zilnic de suc de rodie a redus riscul de stenoză arterială cu 29%, în decurs de un an. Remarcabil a fost că în grupul partcipanţilor la studiu, a avut loc o scădere cu 9% a înfundării arterelor, indicând faptul că efectele anticoagulante ale rodiei erau şi mai mari decât în aparenţă.
- Proprietăţile rodiei în bolile cardiovasculare
Valoarea rodiei în bolile cardiovasculare este foarte mare, după cum reiese şi din următoarele proprietăţi ale sale, confirmate experimental:
- Antiinflamator: Ca multe boli degenerative cronice, inflamaţia joacă un rol important în patogeneza bolilor cardiovasculare, rodia fiind un antiinflamator.
- Scade presiunea arterială: Sucul de rodie conţine o substanţă naturală, cu proprietăţi de a inhiba enzimele şi care este cunoscută pentru efectul de reducere a tensiunii arteriale. De asemenea, extractul de rodie reduce efectele negative ale stresului la care suntem expuşi din cauza tulburării de circulaţie.
- Antiinfecţios: Acumularea plăcilor în artere implică, adesea, infecţii virale şi bacteriene, inclusiv Hepatita C sau pneumonie. Rodia are o gamă largă de proprietăţi antibacteriene şi antivirale.
- Antioxidant: Unul dintre modurile prin care lipidele din sânge produc boli este prin oxidare. De exemplu, colesterolul poate fi crescut, dar este inofensiv, atâta timp cât nu se oxidează cu uşurinţă. S-a descoperit că rodia reduce stresul oxidativ din sânge.Un studiu efectuat pe şoareci a arătat că această reducere a stresului oxidativ a fost asociată cu o scădere de 44 % a nivelului leziunilor arterosclerotice.
Traducere şi editare: Raluca Florescu
Sursa: www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu