joi, 6 iunie 2013

Tot mai multe toxine se aduna in sangele nostru si al copiilor nostri

Cercetatori de la Centrele Statelor Unite pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (U.S. Centers for Disease Control and Prevention) au tras concluzia ca BPA si alte cateva toxine se acumuleaza in corpurile copiilor, dupa studii si analize ale sangelui si urinei.
Cercetarile provin de la Centrul National pentru Sanatatea Mediului (CDC’s National Center for Environmental Health). Cercetatorii au utilizat date rezultate de la Monitorizarea si Examinarea Sanatatii si Nutritiei Nationale despre copii intre trei si unsprezece ani, intre 2001 si 2002.

Cercetarea efectuata a descoperit ca sangele a peste 60% dintre acesti copii contin niveluri semnificative de bisphenol A (BPA) si metaboliti ai acestuia, ca si sapte alte toxine la care se face referire ca fiind fenoli. Aceste toxine includ benzofenona-3, triclosanul, 2,4-diclorfenolul, 2,5-diclorfenolul si trei parabeni.

BPA este un compus folosit la producerea de  plasticuri transparente solide, la producerea de apa sau a diferitelor sticlute pentru copii si bebelusi.  Bisphenol-A sau BPAtoxine copii  cum este acesta mai bine cunsocut, este de asemenea folosit pentru fabricarea  plombelor dentare si a compozitelor, si se mai g?seste si în garniturile pentru conservele alimente, laptele praf pentru sugari si alte bauturi. Nu mai putin de 130 de studii au gasit legaturi intre  BPA ,  ce imita hormoni din corp  si larga arie de probleme de sanatate precum:  defecte congenitale si reproductive, obezitate, pubertate precoce, tulburari de comportament, cancere si afectiuni cerebrale.
Benzofenona-3 mai este cunoscuta si sub termenul de oxibenzona, si este un ingredient comun in multe lotiuni antisolare. Aceasta din cauza ca oxibenzona va absorbi razele UV, prevenind expunerea pielii la ultraviolete (care, apropo, produc absolut importanta vitamina D).
Cercetari ale Grupului de Lucru pentru Mediu (Environmental Working Group – EWG) au descoperit faptul ca oxibenzona este si ea absorbita prin piele, si ar putea sa creeze mutatii ale ADN-ului, provocand fotosensibilitate. Producatorii de lotiuni antisolare au argumentat impotriva acestui concept, criticand EWG, dar un studiu din 2008 facut de CDC a confirmat ca oxibenzona a fost gasita in 97% din mostrele de urina ale Monitorizarii si Examinarii Sanatatii si Nutritiei Nationale 2003-2004.
Triclosanul este un ingredient comun in multe sapunuri antibacteriene, ape de gura, deodorante si paste de dinti. Desi interzis in Europa in componenta plasticului, este de asemenea un ingredient comun in multe materiale plastice folosite la ambalaje alimentare. Triclosanul este produs in mod tipic din 2,5-diclorfenol (fenol clorurat), deci este clasificat ca un fenol. Produse secundare ale triclosanului, pe masura ce este descompus in corp si pe piele, includ dioxina si clorfenolii.
Un studiu din 2011 al Universitatii din Michigan a gasit ca triclosanul este asociat cu reducerea imunitatii si inalte niveluri de alergii.
Pe langa toxicitatea sa, triclosanul s-a aratat a produce superbacterii, pe masura ce bacteriile pot deveni rezistente in timp la aceasta substanta.
Diclorfenolii sunt utilizati in multe ierbicide si pesticide, si sunt toxine cunoscute. Pe langa toxicitatea lor, 2,5-DCF s-a gasit a fi asociat cu obezitatea infantila, potrivit unor cercetari ale Scolii de Medicina a Universitatii Mercer din Georgia.
Parabenii sunt ingredienti comuni in multe lotiuni de piele si sunt foarte usor absorbiti de piele. Ei sunt perturbatori endocrini, deoarece ataca receptorii estrogeni. Ei au mai fost asociati cu cancerul la san.
Desi se poate presupune ca doar copiii utilizand aceste chimicale sunt expusi, cercetari recente au determinat ca multe dintre aceste substante, incluzand aciclovirul, benzofenona-3, benzilparabenul, carbamazepina, etilparabenul, fluconazola,fluoexetina, metilparabenul, metronidazolul, propilbarabenul si ranitidinul – se scurg in apele noastre prin instalatiile municipale de tratare a apelor reziduale.
Si deoarece instalatiile de tratarea apelor reziduale nu pot elimina aceste elemente din fluxurile de ape reziduale, ele ajung si in sursele noastre pentru apa de spalat si baut.
Un filtru de apa este o optiune buna, de asemenea cautati sa folositi cat mai multe produse naturale si cititi intotdeauna etichetele.
Surse pentru acest material cuprind:
  • Ye X, Zhou X, Wong LY, Calafat AM. Concentrations of Bisphenol A and Seven Other Phenols in Pooled Sera from 3-11 Year Old Children: 2001-2002 National Health and Nutrition Examination Survey. Environ Sci Technol. 2012 Oct 26.
  • Clayton EM, Todd M, Dowd JB, Aiello AE. The impact of bisphenol A and triclosan on immune parameters in the U.S. population, NHANES 2003-2006. Environ Health Perspect. 2011 Mar;119(3):390-6.
  • Yu K, Li B, Zhang T. Direct rapid analysis of multiple PPCPs in municipal wastewater using ultrahigh performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry without SPE pre-concentration. Anal Chim Acta. 2012 Aug 13;738:59-68. doi: 10.1016/j.aca.2012.05.057.
  • Twum C, Wei Y. The association between urinary concentrations of dichlorophenol pesticides and obesity in children. Rev Environ Health. 2011;26(3):215-9.
  • Crinnion WJ. Toxic effects of the easily avoidable phthalates and parabens. Altern Med Rev. 2010 Sep;15(3):190-6. – toxine
  • http://viataverdeviu.ro/tot-mai-multe-toxine-se-aduna-in-sangele-nostru-si-al-copiilor-nostri/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu