Cânepa este o plantă înaltă, frumoasă şi graţioasă, care poate atinge chiar şi 4 m înălţime atunci când sunt îndeplinite condiţiile ideale de creştere. Deşi cânepa (cannabis sativa) şi marijuana (cannabis sativa var. indica) provin din specii de plante similare, totuşi ele sunt foarte diferite. Confuzia a fost creată printr-o informare deliberat greşită a populaţiei, care a condus la efecte socioeconomice negative şi la probleme serioase legate de mediul înconjurător.
Motivul pentru care cultivarea cânepii este ilegală (mai ales în Occident) nu are legătură cu vreun impact negativ asupra mediului său asupra sănătăţii oamenilor, ci priveşte exact efectul profund benefic asupra societăţii, pe care îl are această remarcabilă plantă! Cânepa este foarte agreabilă pentru mediul înconjurător, este foarte bogată în nutrienţi şi are totodată mari virtuţi medicinale. Prin urmare, folosirea ei pe scară largă ar provoca o adevărată revoluţie în medicină, în viaţa oamenilor şi chiar în mediul energetic, impact cu care marile corporaţii nu ar putea să rivalizeze în mod eficient. Interzicerea plantării ei este cu atât mai bizară, cu cât cânepa reprezintă cea mai folositoare planta universală pe care omul o are la dispoziţie pe suprafața planetei! Şi totuşi, începând cu 1950, creşterea cânepii a fost interzisă în SUA.
Să vedem însă câteva dintre virtuţile ei de netăgăduit:
- Dacă 6% din suprafaţa agricolă a SUA ar fi plantată cu cânepă, aceasta ar asigura necesarul energetic pentru întreaga ţară.
- Cânepa reprezintă resursa numărul 1 ca biomasă pe planeta noastră, deoarece cu ciclul de creştere de 120 de zile (acolo unde condiţiile climaterice permit aceasta), ea este capabilă să producă 10 tone de biomasă la hectar.
- Biomasa poate fi mai apoi convertită în metan, metanol sau benzină, la un preţ comparabil cu cel al petrolului, cu diferenţa că ea este practic nepoluantă. Piroliza sau compostul biochimic sunt două metode prin care cânepa poate fi transformată în combustibil.
- Cânepa poate produce de 10 ori mai mult metanol decât porumbul.
- Combustibilul obţinut din cânepă arde curat. Prin comparaţie, arderea petrolului produce ploi acide, datorită poluării cu sulf a atmosferei.
- Folosirea combustibilului din cânepă nu contribuie la încălzirea globală.
- Uleiul de canepa are o calitate foarte bună şi este folosit la fabricarea vopselelor şi cernelurilor.
- Seminţele de cânepă reprezintă una dintre cele mai bogate surse de aminoacizi esenţiali şi de acizi graşi pentru organismul uman, asigurând un echilibru excelent între acizii graşi Omega-3, -6 şi -9.
- Cercetătorul Rick Simpson a demonstrat felul în care cancerul poate fi vindecat cu succes utilizând uleiul de cânepă.
Prin urmare, care este motivul real al interzicerii plantării cânepii? O veche zicală zice: dacă vrei să ajungi la rădăcina problemei, urmează calea banilor! În acest caz (al cânepii) trebuie să ne punem întrebarea: cine beneficiază din interzicerea plantarii ei? Răspunsul logic este: companiile de petrol şi distribuitorii lor. Cânepa a fost trecută în „ilegalitate” în momentul în care petrolul a început să devină o forţă activă pe plan energetic, dar de asemenea şi ca materie primă pentru o serie întreagă de produse, incluzând textilele, fibrele plastice şi cosmeticele. Evident, o resursă este cu atât mai profitabilă dacă accesul la ea este restricţionat; cu alte cuvinte, doar unii (firmele şi concernurile de profil) pot să o folosească, iar ceilalţi (fermierii particulari), nu. Pentru a realiza aceasta, guvernele au aruncat cânepa în aceeaşi oală cu marijuana, folosindu-se în mod pervers de o publicitate agresivă şi accentuând pe latura aşa-zis psihologică şi „morală” a problemei, astfel încât ea să fie acceptată cu uşurinţă de masele ignorante de oameni.
Sursa: http://www.edituradaksha.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu