(Menci), publicata in 2011
-rezumat-
| |
Mancati fara grija
| |
Urda cu marar
|
Legume sote
|
Salata de fasole verde cu usturoi
|
Legume la gratar
|
Salata de vinete
|
Legume la abur
|
Salata de leurda
|
Ghiveci de legume
|
Salata de ghebe cu usturoi
|
Mancare de stevie
|
Salata de ton
|
Mancare de urzici
|
Salata de rosii
| |
Salata de castraveti cu marar
| |
Salata de andive
| |
Salata de spanac
| |
Salata de papadie
| |
Salata de rucola cu rosii cherry
| |
Salata de varza
| |
Salata asortata cu ardei gras,
castraveti, rosii, ceapa | |
Salata verde cu ceapa verde si ridichi
| |
Sos vinegreta
|
Mancati cu moderatie
|
Sos de usturoi(mujdei)
|
Rosii umplute cu branza
|
Sos de mustar
|
Ardei umpluti cu branza
|
Sos de iaurt cu verdeturi si usturoi
|
Supa de ceapa
|
Hrean cu sfecla rosie
|
Ciuperci umplute la cuptor
|
Supa de legume
|
Rata pe varza
|
Bors de fasole verde
|
Varza murata
|
Bors de urzici
|
Varza rosie murata
|
Ciorba de fasole
|
Castraveti in saramura
|
Ciorba de loboda
|
Muraturi asortate
|
Ciorba de praz
|
Paine de casa cu cereale si seminte
|
Ciorba de legume
| |
Mancare de mazare
| |
Mancare de praz
| |
Mancare de fasole verde
| |
Mancare de spanac
| |
2 ori pe saptamana
|
2 ori pe luna
|
Oua scrob
|
Salata de icre
|
Oua fierte moi
|
Supa de pui cu galuste
|
Oua romanesti(in apa)
|
Supa de gaina cu taitei de casa
|
Supa de cartofi
|
Taitei
|
Bors de gaina
|
Macaroane cu branza
|
Scrumbie in pergament
|
Macaroane cu nuci
|
Curcan la cuptor
|
O data pe luna
|
Gem de pere cu ghimbir(fara zahar)
|
Supa din carne de gaina de gaina cu zdrente
|
O data pe saptamana
|
Ciorba de potroace
|
Salata de praz cu ciuperci
|
Ardei(dovlecei) umpluti cu carne
|
Salata orientala de vara
|
Rasol de vita
|
Supa crema de legume
| |
Ciorba de vacuta
| |
Mancare de cartofi
| |
Iahnie de fasole
| |
Varza la cuptor
| |
Tocanita de pui cu legume
| |
Spaghete cu sos de rosii
| |
Plachie de crap
| |
Rasol de gaina
| |
Pulpe de pui la tava
| |
Orez
| |
Orez cu legume
| |
Orez cu ciuperci
| |
Cous-cous cu legume
| |
Mamaliga
| |
Mamaliga cu branza si smantana
| |
Gem de prune(fara zahar)
| |
Ocazional
|
Placinta cu mere
|
Cascaval pane
|
Placinta cu branza
|
Snitel de pui
|
Prajitura cu prune/caise/visine
|
Omleta
|
Gris cu lapte
|
Oua cu cascaval la capac
|
Orez cu lapte
|
Supa crema de mazare verde
|
Gogosi
|
Supa de vaca-consome
|
Papanasi
|
Bors de peste
|
Compot de prune/mere/piersici/pere/caise
|
Bors de miel
|
Ciocolata de casa
|
Ciorba de pui a la grec
|
Gem/dulceata de mere/prune/capsuni/caise
|
Ciorba de perisoare
|
Ocazional(de sarbatori)
|
Ciorba de burta
|
Sarmale in foi de varza cu carne de porc
|
Ciorba de fasole cu afumatura
|
Pulpa de miel la cuptor
|
Ciorba de oase de porc
|
Chec
|
Ostropel
|
Cozonac
|
Varza cu ciolan
|
Ocazional(rar)
|
Stufat de miel
|
Chiftele marinate
|
Limba cu masline
|
Pui prajit
|
Coltunasi cu branza de vaci
| |
Hering marinat
| |
Pasta de peste
| |
Peste prajit
| |
File de peste pane
| |
Mititei
| |
Limba rasol
| |
Muschi de vaca la tava
| |
Porc la gratar
| |
Piure de cartofi
| |
Cartofi taranesti cu kaizer
| |
Gogosari in otet
| |
Castraveti in otet
| |
Bulz
| |
Inghetata de vanilie
| |
Sarlota de vanilie/cacao
| |
Spuma de capsuni
| |
Crema de zahar ars
| |
Cornulete cu gem si nuca
| |
Sfatul lui Menci
|
Mierea si sucanatul (sucul de trestie deshidratat) sunt singurii indulcitori care au valoare nutritionala.
|
Cuptorul cu microunde este nociv, devitalizeaza alimentele.
|
Uleiul de masline si cel de palmier sunt rezistente la prajire
|
Folositi ulei de masline extravirgin presat la rece pentru salate si obisnuit pt prajire.
|
Modul de preparare "pane" este cancerigen
|
Nu curatati castravetii si rosiile de coaja
|
Pentru atenuarea mirosului de usturoi mestecati frunze de patrunjel
|
Folositi sare de mare nerafinata sau sare de mina bruta
|
Consumati oua de gospodarie sau oua marcate cu cifra "0" sau "1"
|
Zeama de varza si borsul natural sunt ingrediente valoroase
|
Borsul indicat este cel obtinut prin fermentatie cu "husti" de tarate de grau. Nu-l fierbeti si nu-l inlocuiti cu produse industriale care il imita.
|
Ciorbele si borsurile corect preparate sunt mancaruri sanatoase
|
Usturoiul va fi de preferinta cel din productia locala. Cel importat este iradiat.
|
Fierbeti/prajiti legumele cat mai putin posibil("al dente") pentru a le pastra
calitatile nutritionale |
Maslinele naturale sunt cele colorate neuniform.
|
Bulionul industrial contine putine rosii si multi aditivi; alegeti bulion
preparat in casa sau pe cel de la magazinele bio. |
Piperul se macina pe loc
|
De preferat gainile de curte, ecologice sau crescute in aer liber.
|
Folositi spaghete autentice, italiene, din grau dur.
|
Scortisoara adevarata este cea de Ceylon sub forma de batoane.
|
Coaja de portocale poate fi toxica datorita tratamentului cu agenti chimici
de suprafata |
Carnea tocata se oxideaza rapid, deci nu este sanatoasa
|
Se prefera carne de porc crescut ecologic, in gospodarie sau in semisalbaticie.
|
Carnea nu contine fibre alimentare de aceea trebuie asociata cu legume.
|
Mielul trebuie sa aiba peste 10-12 kg, daca este mai mic este indigest.
|
Calitatea mamaligii depinde de cea a malaiului. Malaiul rafinat sau grisat, ingrasa.
|
Starea de spirit negativa blocheaza digestia, indiferent de calitatea alimentelor din farfurie
|
Ideal ar fi sa consumam un singur fel de aliment concentrat la o masa.Orice nu este fruct sau leguma este aliment concentrat.
|
Nu beti apa sau alte lichide inaintea, in timpul mesei si nici imediat dupa masa.
|
Fructele se mananca numai pe stomacul gol, intre mese.
|
Este recomandat sa avem in bucatarie un dispozitiv de fierbere in vapori (mai multe vase suprapuse peste un vas in care fierbe apa)
|
Se recomanda tigaia WOK. Aceasta este de origine asiatica, are fundul mic si astfel consuma cantitati mici de ulei. Timpul de gatire este redus.
|
Nu folositi oale sau folii din aluminiu.
Sursa: autovindecareblogspot.ro
|
de alungul timpuli s au schimbat f multe...deci...ne adaptam...si fiecare dupa puteri.
RăspundețiȘtergerescuze...timpului..
RăspundețiȘtergereEste bine sa ne schimbam alimentatia, dar in acelasi timp sa ne ascultam "corpul". El stie foarte bine ce ii trebuie si cand trebuie scos sau introdus ceva in meniu.
Ștergere