Toate superputerile sunt hiperbole ale trasaturilor caracterului uman. Ele trebuie sa fie, intrucat oamenii sunt in primul rand cei ce le confera eroilor aceste puteri.
Fara aruncari de flacari si citirea gandurilor,toti acesti superoameni din filme ar aluneca in jos la rangul de doar oameni; ar fi mult mai aproape de viata reala. Eroii ar fi definiti prin depasirea sanselor printr-un caracter remarcabil si dezvoltare launtrica. Experienta noastra de vizualizare a unui fil cu supereroi ne-ar arata, mai simplu, o reflectie a noastra insine si a uneltelor pe care le avem la dispozitie pentru a depasi problemele. Noi, oamenii reali, putem fi extraordinari in ciuda umanitatii noastre.
Vrei dovezi? Gasesti mai jos o lista de superputeri, imperecheate cu trasaturile pe care acestea le hiperbolizeaza.
1. Materializare = Imaginatie: Capacitatea de a forma idei, imagini, obiecte sau concepte externe care nu sunt prezente pentru simturi.
O imaginatie activa este o binecuvantare. Cand cream ceva care nu a mai fost acolo mai inainte, chiar daca este doar in mintea noastra; citeste o carte sau doar ce este pe spatele unei cutii de cereale, ca sa vezi ce vreau sa spun. Daca am vedea doar cuvintele de pe pagina, am cunoaste librariile ca pe niste experimente stravechi esuate.
2. Atingere vindecatoare = Compasiune: Simpatie si preocupare pentru cei in suferinta si pentru nenorocirile celorlalti.
Ar fi nemaipomenit sa atingi rana deschisa a cuiva si sa o privesti cum dispare. Stiinta s-ar putea sa mai aiba cateva secole pana sa inceapa sa vanda aceste seturi la farmacie, asa ca hai sa ne concentram asupra felului de vindecare ce este la indemana noastra. O persoana plina de compasiune este cineva catre care te indrepti cand ai fost ranit mental sau emotional. Acel fel de durere poate cauza la fel de multa suferinta, sau poate mai multa decat o rana in carne. Cei care ne usureaza ranile sunt eroi.
3. Clonare = Creativitate: Utilizarea imaginatiei in idei originale.
A fi creativi adesea ne impune sa vedem o idee sau un lucru din perspective multiple. Clonarea este felul de metafora pentru oferirea de multiple puncte de vedere. Clonarea literal inseamna a crea o copie identica, mai degraba decat un originala, dar cu fiecare noua pereche de ochi vine si un nou punct de vedere, si deci un nou mod de a vedea efectiv lucrurile. Oamenii creativi fac asta pe cont propriu, cu un set de ochi si un creier. Impresionant, nu?
4. Precognitie/Prezicerea viitorului = Memorie. Memoria este de fapt definita ca “puterea” de a-ti reaminti lucruri, ca si cand redarea lucrurilor care s-au petrecut in trecut este in ea insasi o putere. Suna prosteste, dar daca ti-ai pierdut vreodata memoria, sau ai privit pe altcineva luptandu-se cu pierderea ei, stii cat de nepretuita este ca unealta de a ne determina viitorul.
Ni se spune sa invatam istoria, ca sa nu repetam greselile care au fost facute de stramosii nostri. Putem accesa propriile noastre istorii – memoriile noastre – si sa le utilizam in acelasi fel. De exemplu, putem accesa amintirile noastre despre cum a reactionat de uratun prieten la un paianjen din chiuveta, pentru a prezice ca o albina in masina lui va trezi reactii mult mai puternice.
5. Super forta = anduranta: Puterea de a indura un proces dificil sau neplacut fara a renunta.
Eroi superputernici sunt pusi in situatii care ii testeaza cat de puternici sunt ei launtric, ca si noi, eroi obisnuiti, care suntem testati cu probleme si situatii dificile care rasar in fiecare zi. O persoana puternica o scoate la capat prin reabilitare sau terapie, sau o operatie grava, nu doar fiindca oasele si muschii ei sunt puternice. Este nevoie de o constitutie mentala de o cuprindere superumana pentru a reusi sa treci de cele mai dure lucruri din viata.
6. Telepatie = Intuitie: Capacitatea de a intelege ceva imediat, fara nevoia de rationament constient.
Unul dintre cele mai satisfacatoare lucruri este de a fi capabil sa spui “sunt un bun judecator de caractere”. Cel putin, este satisfacator cand este si adevarat. A fi capabil sa distingi un ticalos inainte de a avea de-a face cu el, este destul de nepretuit ca sa nu ne mai pese pe cine ofensam cand ne laudam. Cat despre trasaturile superumane, acesta este pe locul doi dupa capacitatea de a citi gandurile unui strain.
7. Invulnerabilitate = Bravura: Capacitatea cuiva de a face ceva care este infricosator.
Deci nu respingem gloante cu privirea, dar o “piele groasa” metaforica este ceva pentru care oamenii ar da bani daca ar putea. Teama este ceea ce ne retine sa pleznim un urs peste fund, dar ne ajuta de asemenea sa traim. Unicul sfat bun in acest sens ar fi “orice decizie iei pe baza fricii este una gresita”. O propozitie scurta care vorbeste despre uriasa enigma de a ne realiza scopurile in ciuda criticilor si esecului. Bravura ne face mai putin vulnerabili la lucrurile dificile care ne pot speria si goni inapoi acasa.
8. Empatie = Empatie: Aici este mai interesant, deoarece empatia este atat o trasatura de caracter, cat si o superputere: capacitatea [supranaturala] de a interpreta si reproduce pe deplin emotiile, starea de spirit si temperamentele celorlalti. Definitia empatiei ca o trasatura de caracter nu este departe de asta: capacitatea de a intelege si impartasi sentimentele celorlalti.
Diferenta dintre putere si trasatura este ca trasatura a trebuit sa fie invatata. Intelegerea si reproducerea sinelui nostru in pantofii unei alte persoane este rareori ceva cu care ne nastem. Autoeducarea despre emotii si comportament ne duce catre dobandirea acestei capacitati, ceva destul de impresionant pentru ca scriitorii sa o transforme intr-o superputere.
Am considera empatia ca un geaman complementar transformarii in alte persoane sau animale. Mai degraba decat a ne schimba aspectul exterior, ne schimbam interior pentru a imita mecanismele launtrice ale altcuiva. Puterea empatiei – atat super, cat si umana, este cheia intelegerii si claritatii. Uneori, este tot ce avem nevoie pentru a dormi noaptea.
Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.huffingtonpost.com/2013/06/29/everyday-heroes-8-super-powers_n_3499118.html –superputeri
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu