În imaginea de mai sus este redată gaura neagră supermasivă (numită Săgetător A*) din centrul galaxiei noastre, în jurul căreia se roteşte norul de gaz şi praf cosmic denumit G2.
Acest eveniment cosmic este de departe cel mai aşteptat de către astronomi şi, cel mai probabil, el va avea loc în lunile următoare, oferind spectacolul unic al unui gigantic nor cosmic, format din gaze şi praf cosmic, care este înghiţit gradat de o gaură neagră supermasivă.
Gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre are masa echivalentă cu cea a 4 milioane de sori. Un astfel de „spectacol”, mai ales că are loc chiar „la noi acasă”, adică în galaxia noastră, este ceva atât de rar şi totodată extraordinar, încât întreaga atenţie a astronomilor va fi orientată spre acest eveniment cosmic de excepţie.
Acţiunea cosmică a început deja, „victima” fiind un nor de gaz cosmic, descoperit în anul 2011 şi denumit G2. Pe măsură ce gaura neagră atrage tot mai aproape de ea acest nor, ea face ca gazul şi materia (praful cosmic) ce îl compune să înceapă să se rotească şi să se mişte în spirală, precum un prosop ud care este stors. Odată cu apropierea norului cosmic G2 de gaura neagră, gazul din el se încălzeşte şi îşi măreşte viteza de deplasare. Ultimele observaţii cu ajutorul celor mai performante telescoape au arătat că partea frontală a norului a ajuns deja la limita cea mai apropiată de gaura neagră din centrul galaxiei noastre.
Totuşi, surprinzător este faptul că norul nu a început încă să fie sorbit în interiorul găurii negre supermasive, însă apropierea lui foarte mare de teribilul „aspirator cosmic”, care este Săgetător A*, indică faptul că acest proces va începe foarte curând. Partea frontală a norului se deplasează actualmente cu o impresionantă viteza de aproximativ 10 milioane de kilometri pe oră, ceea ce reprezintă aproape 1% din viteza luminii.
Astronomii de la Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics vor urmări să folosească datele actuale şi pe cele viitoare, legate de acest eveniment cosmic, pentru a înţelege de unde provine norul cosmic G2. Întrucât aceasta este prima dată când astronomii au ocazia să observe cum este absorbit un nor cosmic într-o gaură neagră supermasivă, aceasta le va permite probabil să înţeleagă mai în detaliu ce forţe extraordinare sunt implicate intr-un astfel de proces şi să elucideze o parte dintre numeroasele enigme care încă mai învăluie misteriosul fenomen al găurilor negre din Univers.
Sursa: http://www.edituradaksha.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu