Ce este oare laptisorul de matca – un produs misterios al stupului, laptele albinelor, un medicament, un aliment … ?
Multa vreme acei care nu erau familiarizati cu produsele albinelor credeau ca laptisorul de matca este faurit de matca stupului. Astazi majoritatea oamenilor stiu ca, dimpotriva, laptisorul este facut de albine pentru regina lor. Cele mai tinere albine din stup, cele mai pure, numite si doici, il produc in glandele lor hipo-faringiene.
Este ca si laptele de mama pentru sugar. In stup, cu laptisorul de matca sunt hranite toate larvele pana la varsta de 3 zile, dupa care vor manca atat cat traiesc doar miere si polen. O singura exceptie exista de la aceasta regula: larva de matca. Ea continua sa primesca laptisor, care constituie hrana reginei pe toata durata vietii ei.
Oul din care se dezvolta matca este identic cu cel din care rezulta albina lucratoare. Totusi cele doua larve se dezvolta diferit, dintr-un motiv simplu: hrana. Laptisorul de matca este cel care face sa apara o matca, ci nu o albina lucratoare. Apoi, pe parcursul vietii lor, determina diferente uimitoare intre ele. Daca o albina lucratoare traieste 4 – 6 saptamani, o matca traieste 4 – 6 ani, in care asigura perpetuarea familiei, depunind pana la 2000 de oua pe zi. Insumate, ii depasesc masa proprie de cateva ori.
Laptisorul de matca este poate cel mai puternic stimulator al celulor stem. Sa ne reamintim longevitatea, vigoarea, cat si capacitatea matcii de a produce viata noua in familie, prin numeroasele oua pe care le depune. Toate acestea se datoreaza celulelor stem din corpul ei. Functia celulelor stem ale matcii este asa de bine dezvoltata, atat pentru propriul corp cat si pentru «corpul» familiei din stup, incat ea este practic izvorul de viata al acesteia.
Fara matca, familia se stinge incet, pana moare. Intregul trai, tineretea si puterea oricarei familii de albine isi au sursa in matca, de fapt in rezervorul ei de celule stem. Iar acest rezervor cat si functionarea lui par a fi determinate si intretinute de laptisorul de matca, care este hrana reginei pe toata durata ei de viata.
Efectele surprinzatoare pe care laptisorul le arata in stup, suscita mare curiozitate in afara acestuia. In multe parti ale lumii, cercetatori de renume desfasoara studii de laborator amanuntite, la cel mai inalt nivel stiintific si tehnic, straduindu-se sa dezlege misterele laptisorului.
- Ajută la regenerarea celulelor stem nervoase
In Japonia de exemplu a fost demonstrat ca sub actiunea laptisorului de matca, din celulele stem nervoase se diferentiaza noi neuroni, oligodendrocite si astrocite(Shoei Furukawa & co). Sunt fotografii si dozari imunohistochimice. Altfel spus, a fost rasturnata vechea teorie din medicina conventionala ca neuronii si alte celule nervoase nu se pot regenera.
Lucrarile de laborator din ultimele 3 decade, foarte multe intreprinse in Japonia, au demonstrat eficienta laptisorului de matca intr-o serie larga de domenii si stari : oncologie, hematologie, neurologie, gerontologie, infertilitate (efecte deosebit de bune atat la femei cat si la barbati), viroze, hipertensiune, hiperlipidemii, oboseli cronice, stres, activitate intelectuala epuizanta, etc. Actiunile se manifesta atat profilactic cat si curativ.
In Aprilie 2012, in Congresul de Apiterapie de la Passau, japonezii de la Nagaragawa Research Center au comunicat cateva studii deosebit de interesante pentru varsta a treia. Unul dintre ele, a urmarit ce efecte asupra oaselor are la soareci carora li s-a administrat laptisor de matca in mancare. Se stie ca estrogenul, care este folosit medicamentos la femei, in tratamente in special post-menopauza, duce la cresterea greutatii oaselor, a cantitatii de procolagen osos si a cantitatii de cenusa provenita din arderea oaselor. Experimentul a urmarit daca laptisorul are efecte asemanatoare estrogenului.
S-a facut pe 3 grupe de soareci femele: un grup martor, unul care a primit laptisor de matca si unul caruia i s-a administrat estrogen (17?-estradiol). Administrarea s-a facut timp de 9 saptamani. S-a obsevat ca laptisorul de matca administat oral a crescut greutatea oaselor, cantatea de procolagen osos si cantitatea de cenusa provenita din arderea oaselor, intr-un mod similar cu estrogenul.
Studiul a evidentiat experimental ceea ce se banuia, din practica clinica medicala umana, ca laptisorul stimuleaza formarea matricei organice osoase si mineralizarea ei, fiind util in osteopenie, osteoporoza, fracturi, alte afectiuni care necesita osificare.
Pe de alta parte se cunosc riscurile administrarii exogene de estrogeni, de exemplu fibromatoza uterina, endometrioza, cancer endometrial. Intrebarea care se punea mai departe a fost daca si laptisorul de matca administrat oral poate determina asemenea afectiuni hormon-dependente. Spre a cauta raspunsul s-au urmarit experimental evolutia greutatii uterine si a mucoasei uterine, tot dupa administrare timp de 9 saptamani, la 3 grupe de soareci femele, ca mai sus.
Efectele au fost urmatoarele: laptisorul de matca (doza de 1g/Kg corp si zi) nu a modificat greutatea uterului, in timp ce estrogenul a crescut-o semnificativ.Structural, laptisorul a produs o insignifianta crestere a celulelor endometriale si o ordonare a acestora, in timp ce estrogenul a produs o crestere importanta a dimensiunilor celulelor epiteliale si o dezordonare a lor. Acestea arata ca laptisorul chiar administrat in doze mari, nu are efecte patogene de tip hormon-dependente.
In paralel, sub raport genetic, s-a urmarit numarul de gene exprimate in cursul actiunii celor doua. Laptisorul si-a exercitat functiile punind in functiune doar 48 de gene, actionind asupra fenomenelor de fosforilare proteica, iar estrogenul a produs exprimarea a 934 gene, influentind ciclul celular, diviziunea nucleara, metabolismul ADN si proliferarea celulara.
Acestea arata ce impact masiv asupra celulelor are estrogenul administrat medicamentos; utilizarea lui de catre acestea presupune eforturi mari, cu mobilizarea a numeroase componente celulare, mai ales nucleare, cu perturbarea nucleului si a diviziunii celulare, ceea ce explica posibilitatea dezvoltarii unor cancere sau alte afectiuni hormon-dependente. Prin contrast, actiunea laptisorului de matca se realizeaza simplu, fara perturbari, cu utilizarea unor minime resurse celulare.
- Corectează dezechilibrele hormonale
Un alt studiu a urmarit posibilele efecte de reglaj hormonal pe care le-ar putea exercita laptisorul de matca. Atentia s-a indreptat asupra functionarii axului hipotalamo-hipofizar. Se stie ca acesta inregistreaza un declin odata cu varsta, ceea ce afecteaza calitatea vietii si creste riscul pentru diferite boli. La sobolani este cunoscut fenomenul natural de crestere a greutatii hipofizei odata cu varsta. Experimental, s-a administrat timp de 7 luni unui grup de sobolani laptisor de matca oral in mancare, iar grupului de control mancarea simpla.
In final s-au cantarit comparativ greutatile corporale si greutatile mai multor organe (ficat, splina, uter, ovare). Nu s-au inregistrat diferente semnificative intre cele doua grupe de sobolani, decat in cazul hipofizei. Hipofiza lor a scazut in greutate,comparativ cu grupul de control la care hipofiza a crescut corespunzator varstei.
S-au urmarit in paralel mai multi hormoni, in hipofiza si sange. Intre ei, prolactina care obisnuit creste cu varsta, a scazut la grupul cu laptisor, TSH-ul si hormonii tiroidieni s-au imbunatatit. Acestea sunt probe practice asupra faptului observat si clinic la oameni, ca laptisorul de matca ar avea un efect de reglaj hormonal.
Cel mai interesant a fost un studiu clinic randomizat dublu orb cu control placebo, facut pe 60 voluntari varstnici, intre 60 si 78 de ani. Timp de 6 luni, jumatate dintre ei au primit zilnic, cate 3 g de laptisor de matca dizolvat intr-un suc; cei din jumatatea de control au baut sucul simplu. S-au facut numeroase analize de sange si o examinare psihologica. La final, principalele rezultate la grupul care a luat laptisor au fost urmatoarele: s-a imbunatatit scorul de sanatate mintala (in schimb la grupul de control s-a mentinut scaderea obisnuita varstei), au crescut numarul de hematii si hematocritul, a crescut indexul insulinic si a scazut glicemia matinala (a-jeune).
Studiile mai sus mentionate au fost realizare de colectivul de la Nagaragawa Research Center, API Co. Ltd., Gifu, Japan (http://api3838.co.jp), sub indrumarea Professor Keiko Abe, Ph.D. (Department of Applied Biological Chemistry, Graduate School of Agricultural and Life Sciences, The University of Tokyo) si Professor Tatsuo Ishizuka, Ph.D. (Department of General Internal Medicine, Gifu University, graduate School of Medicine).
Referitor la discutiile despre eventualele actiuni « periculoase » de tip hormonal exercitate de laptisor trebuie lamurit un lucru simplu. Laptisorul de matca NU poate contine hormoni datorita faptului ca el este produsul unor glande exocrine (exo=in afara; krein=a secreta, gr.), adica glandele hipofaringiene ale albinelor. E ca si cum ai spune ca glandele salivare ale omului produc hormoni. Astfel ca determinarile de testosteron (culmea!), progesteron si estradiol din laptisorul de matca pot fi puse pe seama unor erori de laborator.
De altiminteri, consultindu-ma cu oameni de stiinta de cea mai inalta tinuta, s-a confirmat ca aceste determinari nu mai respecta rigoarea altor vremuri, si nu sunt repetate si coroborate statistic. O astfel de eroare produsa azi, si comunicata maine, ajunge sa fie citata in numeroase lucrari, fara ca autorii acestora sa fi vazut macar un singur buletin de analiza.
- Protejează împotriva cancerului
Daca urmarim proprietatile mai sus descrise, devine usor de inteles eficienta sa in afectiuni genetice mostenite. Administrat la copii nascuti cu defecte genetice impreuna cu polenul, ii ajuta mult sa recupereze din deficitele pe care le prezinta. De asemenea la copiii prematuri, distrofici, hipo-ponderali. Se poate administra in doze de 0,5 – 1 g/zi pentru perioade de 2-3 luni, cu pauze de 3-4 saptamani, sau chiar doze mai mari in functie de varsta, greutatea copilului si de gradul deficientei.
Laptisorul de matca are efecte benefice in boli degenerative indiferent de localizarea lor. In aceste cazuri am obtinut rezultate bune administraind doze de 4 g/zi sau chiar 8-10 g/zi.
Pe de alta parte, la cei sanatosi ajuta la pastrarea vigorii, a tineretii, invioreaza, da forta, creste imunitatea, intretine un nivel energetic ridicat al intregului organism.Ca doza de intretinere, se recomanda intre 1-3 ml/zi, in functie de tipul de activitate. In situatii de suprasolicitare doza poate creste la 4-6 ml/zi, sau mai mult daca eforturile fizice si/sau intelectuale sunt mari si sustinute pe o lunga durata. Eu insami, cat si sotul meu, am luat cate 8-10 ml/zi in majoritatea zilelor pe parcursul anului 2010, avind numai beneficii. Ulterior am continuat sa luam 3-4 ml/zi, cate 6 zile pe saptamana.
Pentru multi este foarte importanta actiunea benefica a laptisorului in afectiuni maligne (cancer). El poate afecta direct ADN-ul celulelor maligne, lucru descoperit in laboratoare, unde s-a dovedit ca are efect antitumoral. In studii facute pe tumori transplantate la soareci (Tamura & co., Japonia, 1987) s-a descoperit ca laptisorul inhiba cresterea tumorala daca este administrat curativ (dupa transplantarea tumorii).
Intr-o rata mai mare sunt inhibate tumorile atunci cand este administrat atat profilactic (inaintea transplantarii tumorii) cat si terapeutic. In afectiunile oncologice actioneaza nu doar ca antitumoral, dar si ca regulator al productiei de celule ale sangelui (leucocite, hematii,…).
La administrarea de doze corespunzatoare (2-4 g/zi in medie, dupa experienta noastra) se normalizeaza analizele de sange si starea generala a pacientilor aflati sub chimio-terapie perfuzabila si orala. Astfel pacientii care fac chimio-terapie pot utiliza acest produs care ii scuteste in mare masura de efectele devastatoare uneori ale acesteia si permite continuarea tratamentului oncologic conventional.
Laptisorul de matca, ca si alte produse valoroase din domeniul medicinei naturiste,poate constitui o punte de legatura intre activitatea medicala alopata si medicina alternativa. Dupa experienta noastra, combinatia propolis – laptisor de matca – zeolit constituie o trida de mare eficienta in oncologie.
Intr-un studiu facut asupra efectului contra oboselii al laptisorului de matca la soareci supusi la efort fizic, s-a demonstrat ca reduce acumularea de acid lactic in serul sanguin si scade consumul de glicogen din muschi (Kamamura & Co., Tokyo 2001). Aceasta inseamna ca imbunatateste activitatea musculara in efort si diminua fenomenele de tip febra musculara. Se dovedeste util pentru sportivi de performanta.
- Cum utilizează corpul nostru lăptişorul de matcă
Organismul omenesc foloseste in ordinea prioritatilor orice lucru consumat, fie remediu fie aliment. Atunci cand undeva in organism exista o carenta, corpul nostru o va acoperi intai pe aceasta, din ceea ce primeste de la exterior, apoi va utiliza eventualul surplus in alte parti. Aici ma gandesc in primul rand la faptul ca unii inca se mai intreaba daca laptisorul de matca nu poate face rau femeilor cu cancere in sfera genital – mamara, datorita componentelor sale estrogenice.
Mai intai trebuie repetat ca laptisorul nu poate contine hormoni activi umani. De fapt are in compozitia sa niste substante de origine vegetala, care prezinta actiune de tip hormonal strict in lumea vegetala. Adica sunt mesageri chimici, care regleaza cresterea si dezvoltarea, precum auxinele si giberelinele.
Corpul utilizeaza aceste substante asa cum are nevoie in momentul administrarii. Daca functia sexuala este cea principal deficitara pentru un anume organism, le va directiona pe axa sexuala. Asa se intampla in cazul persoanelor cu infertilitate. Insa functia sexuala este considerata a fi “de lux” in natura, deservind perpetuarea speciei. Acest lucru este posibil atunci cand corpul respectiv se afla in deplinatatea fortelor sale, incat sa poata concepe o noua fiinta, sa o intretina in cursul dezvoltatii sale intrauterine, apoi sa-i dea nastere si sa o hraneasca.
Dar un organism care sufera de o boala grava precum cancerul, nu se poate “gandi” la a se reproduce. In astfel de situatii de boala severa, corpul foloseste un remediu atat de pretios precum laptisorul de matca spre a-si regla celulele imunitare aflate in dezordine sau deficit, spre a-si reface hemoglobina, a-si intretine organele vitale, a lupta contra unor posibile infectii virale sau microbiene, a-si ridica nivelul general energetic, care in cancer este cel mai scazut fata de alte boli. Acel corp nu isi poate permite intretinerea unor functii “de lux”, precum sexualitatea, inainte de a completa mai intai carentele din zonele vitale necesare propriei supravietuiri.
Cele mai sus descrise se refera la laptisor de matca crud. Laptisorul imediat dupa recoltare este proaspat. Ulterior poate fi numit crud sau procesat, in functie de felul in care se va prezenta catre consumator. Laptisorul crud este cel care nu a suferit nici o prelucrare si se pastreaza la frigider. Laptisorul procesat este cel care se comercializeaza ca drajeuri, capsule, solutii, etc. Descrierea laptisorului prin orice alte atribute este pur comerciala. In laptisorul crud se gasesc anumite mici cantitati de impuritati firesti ale stupului, de exemplu micro-grauncioare de polen.
Nu exista laptisor de matca pur, in stare cruda naturala. Daca este prelucrat se pierde mare parte dintre proprietati, incat efectele sunt mult mai mici comparativ cu cele ale laptisorului crud. Diferenta este ca si de la laptele de vaca integral la laptele praf. Primul are savoare, putere naturala de hranire, energie vitala, in timp ce laptele praf este varianta de rezerva, mai costisitoare, dar de fapt lipsita de vibratia vietii, cu formula chimica saracita si modificata.
Laptisorul de matca este lipsit de toxicitate. Experimental la soareci si sobolani, chiar daca s-au administrat doze foarte mari, de 3 g/Kg corp, nu au fost inregistrate nici un fel de efecte toxice (Hashimoto &co., 1977). Nici la oameni nu s-au inregistrat vreodata reactii toxice. Daca judecam dupa definitiile date suplimentului alimentar si alimentului de catre legislatia europeana, constatam ca laptisorul de matca se incadreaza in categoria aliment. In stup, asa cum am aratat, laptisorul de matca este hrana.
De ce oare nu l-am putea considera in acelasi mod si pentru oameni, daca constatam ca este atat de hranitor, revigorant, poate fi consumat la orice varsta, intareste imunitatea si sanatatea, nu are toxicitate ?
Sa-l descriem ca aliment pare neobisnuit la prima vedere, dar realitatea ramane aceeasi. In unele tari din Europa, precum Franta si Belgia, laptisorul este deja considerat aliment. La fel in alte parti, de exemplu Uruguay unde se vinde ca atare in magazine sub autorizarea Oficiului de Stat pentru Stiinta Alimentara. E drept ca nu este necesar sa-l consumam in cantitati precum painea sau fructele.
Dar si sarea este aliment si se recomanda ferm a nu se depasi o anume doza zilnica, de 7-8 grame in medie pentru adulti sanatosi (dupa unele opinii mai mult, dupa altele mai putin cu cateva grame). Ce sa mai vorbim despre unii indulcitori artificiali, folositi in cantitati mult mai mici, si care se vand printre alimente, desi li se descriu efecte toxice sau chiar cancerigene pe multiple canale informationale ? Pana la urma pentru orice aliment sunt recomandate anumite cantitati care nu trebuie sa fie depasite.
Observind efectele lui deosebite si subtile in reglarea si intretinerea functiilor, structurilor si energiilor, in mentinerea sanatatii dar si in recuperarea acesteia, putem pe drept sa numim laptisorul de matca nutrient functional. Daca il descriem bazal ca aliment, dar cu proprietati particulare, atunci produsele care il contin, in functie de destinatia lor, ar putea fi considerate si medicamente. Asa procedeaza autoritatile din Cuba.
Am urmarit numai cateva dintre directiile de actiune ale laptisorului de matca, cu gandul la diversitatea fara margini a naturii pe care ne bucuram atat de mult sa o revedem inverzita, presarata cu flori si cu zumzetul nepretuitelor albine, sub stralucirea blanda a soarelui de viata datator…
Cristina şi Gabriel Aosan,
Sursa: http://www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu