miercuri, 2 iulie 2014

Cele OPT modalitati prin care poti creste lungimea telomerilor si prin care iti poti prelungi speranta de viata


Cercetarile au descoperit ca lungimea mai scurta a structurilor biologice denumite telomeri se afla intr-o stransa legatura cu mortalitatea, precum si cu multe boli legate de inaintarea in varsta. Vestea buna este ca exista o anumita legatura intre lungimea telomerilor si anumiti nutrienti si stilul de viata sanatos.
Telomerii fac parte din ADN-ul uman si fac legatura intre capetele fiecaruia dintre cei 46 de cromozomi umani ai celulelor. Dr. Elizabeth Blackburn, unul dintre cei trei castigatori ai premiului Nobel din 2009, a descoperit o legatura foarte stransa intre lungimea telomerilor si riscul aparitiei diabetului, riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare, depresiei, dementei si osteoartritei.
Presupune acest fapt ca suntem victime neajutorate ale acestor structuri biologice, adica a telomerilor? Nu. Cu toate ca aceste structuri scad in dimensiune odata cu inaintarea in varsta, cercetarile demonstreaza ca prin abtinerea de la anumite obiceiuri si adoptarea altora putem influenta considerabil lungimea acestora. Iata cativa factori care influenteaza si care pot incetini procesul de micsorare a dimensiunilor acestor structuri:
In anul 2008, oamenii de stiinta au evaluat efectul care-l are stilul de viata sanatos asupra nivelurilor telomerazei. Telomeraza este o enzima care joaca un rol vital in mentinerea lungimii telomerilor. Lipsa acestei enzime provoaca scurtarea considerabila a acestora.
Participantilor la studiu le-a fost cerut sa faca mai multe modificari stilului lor de viata, printre care includerea consumului de alimente integrale, fructe, legume si sa reduca consumul de zahar rafinat si grasime. In plus acestia au adaugat rutinei lor zilnice scurte antrenamete fizice, de respiratie si tehnici de relaxare. Noul lor stil de viata a cauzat o crestere cu pana la 29% a nivelurilor telomerazei.
2. Reducerea numarului de calorii
Reducerea numarului de calorii poate diminua intr-o mare masura scurtarea telomerilor care apare odata cu varsta, spune Dr. Theodore S. Piliszek de la Scoala de Medicina a Universitatii din Londra.
3. Bucura-te de un pahar de vin rosu zilnic
Un studiu desfasurat in anul 2011 a demonstrat ca rezveratrolul, un compus impotant al vinului rosu, a crescut nivelurile telomerazei si a intarziat deteriorarea celulelor. In plus, un alt studiu din anul 2012 a demonstrat ca vinur rosu a crescut speranta de viata a soriceilor de laborator.
2
4. Include o multime de peste in dieta ta
Un studiu publicat in anul 2010 in publicatia JAMA a constatat ca persoanele cu cele mai mari niveluri de omega3 au avut cel mai mic risc de scadere a telomerilor, in timp ce nivelurile reduse de omega3 au afectat in mod direct reducerea lungimii acestora.
5. Mananca ciocolata neagra
Polifenolii pe care-i contine ciocolata neagra au capacitatea de a incetini scurtarea telomerilor.
6. Bea ceai zilnic
Un studiu chinez desfasurat in anul 2009 a constatat ca persoanele care consuma ceai zilnic au avut telomeri mai lungi in comparatie cu persoanele care consuma ocazional. Ceaiul verde este superior ceaiului negru in ceea ce priveste canitatea de substante nutritive denumite polifenoli.
7. Elimina fumatul si alcoolul din viata ta
Ambele aceste obiceiuri scurteaza considerabil lungimea telormerilor.
8. Elimina stresul din viata ta
Stresul accelereaza procesul de scurtare a telomerilor. Practicile precum masajul, exercitiile fizice, tehnicile de relaxare te pot ajuta sa faci fata acestui ucigas tacut.
Sursa: http://www.e-dimineata.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu