S&P: Austria ar putea fi incapabilă să susţină susbsidiarele băncilor din Europa de Est
Austria ar putea avea resurse insuficiente pentru a susţine subsidiarele din Europa de Est ale băncilor austriece, dacă instituţiile de credit apelează din nou la ajutorul statului, potrivit agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P), citată de Bloomberg.
"Guvernul austriac s-ar putea să nu aibă capacitatea de a susţine toate operaţiunile din străinătate ale marilor bănci", potrivit unui comunicat al S&P.
Băncile austriece, între care Erste şi Raiffeisen, sunt cei mai mari creditori în Europa de Est, potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI).
În România, Erste controlează BCR, în timp ce Raiffeisen şi Volksbank au operaţiuni sub brand propriu.
Erste, Raiffeisen, Hypo Alpe-Adria-Bank International şi alte bănci au împrumutat, în total, 266 miliarde de dolari guvernelor, companiilor şi populaţiei în Europa de Est până la sfârşitul lunii iunie, potrivit datelor BRI. Suma nu include UniCredit Bank Austria, divizia pentru Europa Centrală şi de Est a băncii italiene UniCredit.
Băncile austriece au cele mai mari expuneri în regiune în Cehia, România şi Ungaria, potrivit BRI. Activele totale consolidate ale instituţiilor de credit se ridicau la 1.140 miliarde de euro în iunie, potrivit băncii centrale, de circa patru ori PIB al Austriei.
Expunerea pe România totaliza 44,6 miliarde de dolari la sfârşitul lunii iunie, fiind depăşită în regiune doar de Cehia, cu peste 77 miliarde de dolari.
"Dacă ar avea loc o înrăutăţire foarte puternică a economiei mondiale, Europa de Est ar fi de asemenea lovită, iar întrebarea ar fi dacă statul austriac vrea să susţină băncile inclusiv subsidiarele străine şi dacă poate face acest lucru", a spus Markus Schmaus, analist la S&P.
Guvernul de la Viena a asigurat băncilor capital şi garanţii în valoare de 9 miliarde de euro în 2009-2010, fără să restricţioneze folosirea fondurilor la operaţiunile locale. Erste a primit 1,2 miliarde de euro, Raiffeisen 1,75 miliarde de euro, în timp ce Hypo a fost naţionalizată. Statul mai are încă 6 miliarde de euro pentru a susţine băncile, a anunţat în octombrie Ministerul Finanţelor.
S&P a retrogradat, miercuri, calificativul Austriei privind riscul sectorului bancar de la 2 la 3, pe o scară de la 1 la 10, unde 1 reprezintă riscul minim iar 10 maxim.
Sursa: gandul.info
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu