Autor: Alina Musatoiu
Poate că elevii nu vor fi de acord cu următoarea afirmaţie, însă niciun alt domeniu nu a jucat un rol mai important în schimbarea cursului istoriei decât matematica. Din păcate, în general matematicienii nu prea primesc aprecieri pentru munca lor, aşa că vom încerca să remediem acest lucru. Iată şase matematicieni care au revoluţionat lumea modernă cu descoperirile lor.
1. Blaise Pascal, inventatorul primului calculator
Blaise Pascal a fost un fizician şi matematician care a trăit în secolul 17. A explicat conceptul de presiune şi de vacuum, arată Business Insider. De asemenea, a inventat o versiune incipientă de ruletă şi a creat presa hidraulică. Lui trebuie să îi mulţumim pentru inventarea seringii şi pentru dezvoltarea teoriei probabilităţii, Pascal inventând, în acelaşi timp, şi primul calculator mecanic.
2. Charles Babbage, vizionar în domeniul computerelor
Babbage, inventator şi matematician englez, este considerat "părintele computerului", acesta inventând prima metoda computerizată de calcul. A creat conceptul de motor analitic, primul calculator din istorie, care putea fi teoretic programat cu ajutorul unor cartele perforate.
3. Ada Lovelace, primul programator IT
Contesa Ada Lovelace a lucrat împreună cu Charles Babbage, fiind considerată primul programator IT din istorie. Ada Lovelace a fost fiica poetului Byron şi l-a asistat pe Babbage în încercarea sa de a construi primul motor analitic. Se autodescria drept o "analistă", în timp ce Babbage o caracteriza drept o "zână a cifrelor". A murit la 36 de ani, iar traducerile şi notele ei sunt azi o dovadă istorică a cercetărilor făcute de Babbage.
4. Euclid din Alexandria, autorul primului manual de matematică
Euclid, un matematician grec care a trăit în perioada lui Ptolemeu I, între 323 şi 283 BC, a scris "Elemente", considerat a fi principalul manual de matematică până în secolul 19. A inventat geometria euclidiană, iar elementele de matematică primară pe care Euclid le-a creat au contribuit la era modernă aşa cum o ştim acum.
5. Issac Newton, inventatorul analizei matematice
Lista nu ar fi completă fără Sir Isaac Newton, una din personalităţile de căpătâi ale Revoluţiei Ştiinţifice. Newton a dezvoltat primele teorii în fizică, teoria gravitaţiei şi analiza matematică. A dezvoltat, de asemenea, tehnologia telescopului şi mecanica newtoniană. Legile lui Newton sunt cunoscute azi de mulţi oameni, fie că aceştia aparţin comunităţii ştiinţifice sau nu. Contribuţia sa la fizica modernă este remarcabilă.
6. Joseph Fourier, primul care a explicat efectul de seră
Joseph Fourier a rămas orfan la 8 ani, iar mai târziu s-a implicat în Comitetul Revoluţionar local, de-a lungul Revoluţiei Franceze. Fourier l-a însoţit pe Napoleon în expediţia sa în Egipt şi a ajutat la traducerea textului de pe Piatra din Rosetta. Fourier a contribuit la dezvoltarea termodinamicii şi a a analizei dimensionale. De asemenea, a creat parţial o ecuaţie diferenţială care se referă la difuzia căldurii, informaţiile fiind azi predate în cadrul cursurilor primare de fizică. În 1820, a menţionat pentru prima oară impactul pe care îl are reţinerea căldurii în atmosferă, proces cunoscut acum drept "Efectul de Seră".
Sursa: Money.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu