marți, 17 iulie 2012

PROTEINELE ANIMALE ÎNTRE MIT ȘI REALITATE

Avem nevoie de proteine animale,pentru a fi sănătoși? Vom suferi cumva de carențe de proteine, dacă nu consumăm produse de origine animală? Sunt proteinele animale o condiție necesară, dacă vrei să pui masă musculară? Acestea sunt doar câteva din problemele pe care și le pun cei ce vor să treacă la o alimentație sănătoasă, bazată pe vegetale crude. Care să fie, oare, realitatea?


1. Mit: Avem nevoie de proteine de origine animală, pentru a fi sănătoși.
Realitate: Consumul de produse de origine animală este direct responsabil de crearea unui mediu acid în corp, toxemie, apariția unor boli grave, precum osteoporoză, diabet, artrită, boli de inimă, obezitate și cancer, ca să dau doar câteva exemple.


2. Mit: e imposibil să ne asigurăm necesarul de proteine printr-o dietă exclusiv vegetariană.
Realitate: e imposibil să nu ne asigurăm necesarul de proteine pe o dietă raw vegană, atât timp cât consumăm suficiente calorii. Problema deficitului proteic nu apare decât în lumea a treia, unde oamenii literalmente mor de foame, dar, în acest caz, au carențe serioase în ceea ce privește toți nutrienții necesari, nu doar proteinele. Experții de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, de la Organizația Mondială a Sănătății și de la Institutul Național de Medicină din SUA și RDA, recomandă un consum demaximum 10% proteine (0,6-0,8 g/kg corp), din totalul caloriilor consumate pe zi. Această valoare poate fi ușor atinsă printr-un consum optim de fructe, vegetale, nuci și semințe, atâta timp cât se consumă suficiente calorii.


3. Mit: în lipsa proteinelor de origine animală, nu resimțim senzația de sațietate și, implicit, nu putem slăbi/ne îngrășăm.
Realitate: fructele și legumele au un conținut extrem de mare de apă (peste 70%), care nu numai că generează o senzație de sațietate, dar facilitează foarte mult slăbirea. Diferența majoră în ceea ce privește sațietatea este că vegetalele te lasă plin(ă) de energie, în timp ce produsele de origine animală te fac să nu mai fii bun(ă) de nimic după masă. De ce se întâmplă acest lucru? Vegetalele solicită un consum minim de energie cu digestia, părăsind stomacul în maximum 2 ore, în timp ce produsele de origine animală pot sta și mai bine de 8 ore în stomac, timp în care organismul va irosi până la 80% din energie cu digestia. Este imposibil să nu ajungi la greutatea ideală pe dieta raw vegană, atât timp cât consumi foarte multe fructe și legume, puține semințe sau nuci (maximum 30 de g/zi) și faci sport sau multă mișcare.


4. Mit: Fără proteinele animale devenim lipsiți de vlagă, fără energie, incapabili să ne antrenăm, sau să ne bucurăm de viață. Nu se poate face sport de performanță pe o dietă vegană.
Realitate: Consumul de carne duce la apariția unei false senzații de energie, de scurtă durată, datorate adrenalinei prezente în carne. Adrenalina este substanța secretată în corpul animalelor în momentul în care trăiesc groaza morții. Prin consum repetat, adrenalina absorbită în organism din carnea animalelor tulbură activitatea glandelor suprarenale, care, în timp, vor ajunge să nu mai secrete neurotransmițători proprii. Totodată, duce la apariția de boli precum scleroza multiplă, Parkinson, Addison și alte probleme neurologice. Carbohidrații simpli din fructe și legume sunt cea mai bună sursă de energie pentru corpul nostru. Aceștia sunt extrem de ușor de digerat și de convertit în glucoză, care este adevărata hrană pentru creier și, implicit, pentru întregul organism. Fructele și vegetalele necesită un timp de digestie extrem de scurt, motiv pentru care corpul nu va fi nevoit să-și irosească energia digerând 8 ore o masă, ci o va putea conserva și folosi pentru activitățile importante din viața noastră, pentru a ne antrena și a ne bucura de viață. Nu numai că se poate face sport de performanță pe această dietă, ci este cea mai indicată pentru activități sportive intense. Mulți sportivi de performanță care au acest stil de viață au rezultate mult mai bune ca înainte, fără să folosească prafuri sintetice sau steroizi, precum colegii lor omnivori.


5. Mit: alimentele vegetale trebuie consumate în anumite combinații sau alături de proteine animale, pentru a beneficia de proteine complete.
Realitate: Premisa că vegetalele trebuie combinate, pentru a ne oferi toți aminoacizii necesari, (compușii din care sunt formate proteinele) a fost lansată de către Frances Moore Lappe, în 1970 și a fost infirmată atât de Asociația Dietetică Americană (ADA), cât și de însăși autoarea ei! Potrivit teoriei, vegetarienii și în special veganii trebuie să facă anumite combinații alimentare, la aceeași masă, gen leguminoase cu orez, astfel încât alimentele care au mai mulți aminoacizi de un anumit tip, să vină în completarea celor care îi au în cantități mai mici. Există 20 de aminoacizi (compuși care alcătuiesc proteinele), dintre care 9 sunt considerați esențiali, pentru că organismul nostru nu-i poate sintetiza singur, fiind necesar să-i luăm din alimente. Realitatea este că vegetalele conțin, în diferite proporții, toți aminoacizii esențiali, într-o formă extrem de ușor de asimilat. Așadar, putem beneficia de toți aminoacizii esențiali atât timp cât avem un meniu variat. Iată ce spune dr. John McDougall într-un articol despre proteinele din vegetale: „Toate alimentele vegetale conțin «proteine complete», ceea ce înseamnă că ele conțin toți aminoacizii esențiali, care sunt blocurile de construcție pentru proteine. Așadar, vei obține toate proteinele, precum și toți aminoacizii de care ai nevoie pe o dietă alcătuită exclusiv din alimente vegetale. Gândește-te puțin: plantele sunt singurele alimente consumate de elefanți, cai și hipopotami, și niciunul din cei trei n-are probleme cu creșterea mușchilor, a oaselor sau a țesuturilor. Cu siguranță, există destule proteine în alimentele vegetale pentru ca un om să crească, din moment ce suntem relativ mici, în comparație cu un elefant”. Doctorul Douglas Graham scrie în cartea Dieta 80/10/10 că organismul nostru își face propriile rezerve de aminoacizi esențiali, motiv pentru care este o bătaie de cap total inutilă să-i consumăm în aceeași cantitate, zi de zi, la fiecare masă. Asociația Dietetică Americană a susținut încă din anul 1988 că nu este necesară combinarea proteinelor vegetale, la fiecare masă, tocmai pentru că, în cazul unei alimentații vegane variate, aminoacizii obținuți din mâncare se combină cu cei existenți corp.


6. Mit: nu se poate crește masa musculară/se pierde din masa musculară pe o dietă raw vegană.
Realitate: nu există niciun studiu, nicio dovadă științifică în acest sens. În schimb, există dovezi clare că nu dietele hiperproteice duc la creșterea musculară, ci exercițiile cu greutăți. Atât timp cât consumi suficiente calorii și faci regulat exerciții, este imposibil să nu-ți crească sau să pierzi masă musculară. Ce vei pierde, în schimb, este țesutul adipos, pe care l-ai stocat din cauza consumului de sare, nicidecum masa musculară. Numai o dietă foarte bogată în carbohidrați simpli, din fructe și legume, îi permite organismului să transforme aminoacizii din acestea în glucoză. În schimb, atunci când se încearcă reducerea carbohidraților simpli din dietă și înlocuirea lor, cu proteine și grăsimi, organismul va fi forțat să le folosească pe acestea din urmă pentru a produce combustibil. Doctorul Robert Morse scrie în cartea Să trăim sănătos fără toxine, că atunci când corpul este obligat să-și ia energia din proteine, și nu din carbohidrați simpli, precum fructele și legumele, va întâmpina probleme de sănătate, precum degradare musculară, pancreatică, renală și hepatică”.


Organismul nostru n-are nevoie de proteine de origine animală pentru a fi sănătos, pentru a avea o musculatură bine definită și vitalitate. N-are nevoie de prafuri sintetice, steroizi și alte minunății pe care le iau majoritatea culturiștilor care își bazează dieta pe produse de origine animală. Vegetalele, fructele, semințele și nucile sunt cele mai bune surse de proteine pentru organismul nostru, singurele cu adevărat sănătoase. Acestea au procentul ideal de proteine pentru corpul uman.



Cel mai important discurs pe care il vei auzi vreodata - Gary Yourofsky (RO)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu