Spania a ajuns epicentrul crizei din zona euro, după ce problemele financiare şi economice ale ibericilor au îndepărtat investitorii în olbigaţiuni şi costurile de împrumut au ajuns la un nou nivel record vineri. Mai mult provinciile ţării au nevoie şi ele de ajutor financiar şi Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie că guvernul mai are bani doar până în septembrie.
Spania proteste
Cu o recesiune economică prelungită, şomaj record, bănci insolvente şi provincii care nu mai au lichidităţi, Spania e pe drumul de a deveni următoarea ţintă a crizei euro, următoarea ţară care fie primeşte ajutor financiar, fie dă faliment.
La sfârşitul săptămânii trecute, provincia Valencia a devenit prima care a cerut asistenţă financiară de la guvernul federal pentru a-şi acoperi cheltuielile, în lipsă de lichidităţi. Miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat un ajutor financiar de 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor spaniole, şi guvernul de la Madrid a anunţat noi măsuri de austeritate, menite să taie din deficitul uriaş al Spaniei. Ultimele două veşti n-au ajutat însă piaţa de datorie a Spaniei. Randamentele la obligaţiunile cu scadenţa la 10 ani au ajuns la un nivel record de aproape 7,3%, în condiţiile în care Germania, de pildă, se împrumută cu 1,16% - nivel record şi pentru nemţi, dar vorbim despre un minim. La acest nivel de dobândă, Grecia, Irlanda şi Portugalia au intrat în programul de asistenţă financiară al UE şi FMI.
Sub titlul "Acum arde Spania", cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie că ibericii mai mai au bani doar până în septembrie. "Spania nu are un plan B. Banii vor ajunge până în septembrie. Apoi trebuie ca trezoreria să iasă cu o noi emisiuni de obligaţiuni după o pauză în august. Însă, dacă dobânzile şi prima de risc rămân la nivelurile record din ultima Vinere Neagră, atunci cea de-a patra cea mai mare economie din zona euro devine al patrulea candidat la asistenţă financiară - după Grecia, Irlanda şi Potrugalia".
FAZ mai notează că şi alte provincii spaniole vor avea nevoie de bailout în viitorul apropiat. Valencia are nevoie acum de cel puţin 2,45 miliarde de euro pentru plăţi scadente până la sfârşitul anului. Următoarele provincii care vor apela la fondul de 18 miliarde de euro sunt Catalonia, Insulele Baleare, Insulele Canare, Castilia-La Mancha, Murcia şi Andaluzia.
Economia Spaniei va scădea cu 1,5% în acest an şi se va afla în recesiune şi în 2013. Încasările statului vor fi serios zdruncinate şi chletuielile cu dobânzile datoriei publice vor constitui cea mai mare cotă din buget.
Sursa: economica.rtv.net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu