© Colaj: Vocea Rusiei
|
Conflictul dintre Japonia şi China nu pare să se potolească, iar experţii încep să se întrebe la ce poate duce această situaţie. Cei mai mulţi specialişti nu văd pericolul unui conflict militar, însă prognozează o nouă apropiere între Japonia şi SUA şi o nouă agravare a relaţiilor japonezo-chineze.
Pentru Japonia această situaţie este mai curând negativă, căci, în ultimii zece ani, autorităţile japoneze au încercat să-şi diversifice politica externă în direcţia asiatică şi să scape de influenţa americană. Situaţia este comentată de doctor în istorie Aleksandr Panov, ex-ambasador al Rusiei în Japonia.
„În această regiune are loc în prezent o restructurare a relaţiilor internaţionale. Acest lucru are loc, în primul rând, datorită dezvoltării rapide a Chinei. Şi Coreea de Sud a câştigat poziţii tot mai influente. Pe de altă parte, se înregistrează o slăbire a Japoniei. S-a încheiat perioada când era privită ca lider al regiunii. Astfel, problema teritorială reprezintă doar vârful proceselor care au loc în această regiune”.
Disputa teritorială dintre Japonia şi China poate împiedica refacerea economiei mondiale, consideră analiştii de la Morgan Stanley, care, ţinând cont de acest conflict, au retrogradat prognoza creşterii PIB-ului în anii 2012 şi 2013. Însă urmările economice ale înrăutăţirii relaţiilor economico-comerciale pot avea urmări mai grave pentru Japonia decât pentru China. China este principala piaţă de desfacere a producţiei japoneze, iar în condiţiile unui conflict va fi dificil să dezvolte colaborarea economică. Este puţin probabil că statul chinez va renunţa la automobilele japoneze, însă business-ul japonez deja calculează pierderile suferite în urma mitingurilor chineze, care au dus la întreruperea producţiei. În urma acestor demonstraţii au fost afectate întreprinderi japoneze care îşi duc activitatea pe teritoriul Chinei. Panasonic şi Canon şi-au întrerupt activitatea după atacurile asupra fabricilor lor.
Politologul rus Serghei Kurghinian consideră că „nu trebuie să se uite că Japonia este un element important pe piaţa mondială. Japonezii produc o mare parte din electronica performantă. Iar dacă acest sector economic îşi încetineşte dezvoltarea, atunci în prima perioadă se va înregistra un deficit de electronice şi piese pentru automobile. Acest lucru poate agrava consecinţele crizei mondiale”.
Rusia nu se implică în conflictul japonezo-chinez, consideră că este o problemă între Tokyo şi Beijing. Deşi Rusia urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei, căci între Federaţia Rusă şi Japonia există problema Insulelor Kurile. Ce-i drept, spre deosebire de China şi Coreea de Sud, în Rusia nu există spirite anti-japoneze şi demonstraţii atât de active.
Sursa: romanian.ruvr.ru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu