Exista o sumedenie de obiceiuri si traditii legate de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului (sau Sfanta Maria Mica) si merita a fi cunoscute:
Maica Domnului este ocrotitoarea fecioarelor, a mamelor, a femeilor nemaritate, a femeilor care isi doresc un copil si a femeilor insarcinate, o prezenta feminina menita sa aline suferintele si necazurile feminine. Daca inalti o rugaciune curata la biserica in aceasta zi, Maica Domnului va mijloci in fata lui Dumnezeu pentru tine pentru o nastere usoara, pentru dezlegarea pantecelui sau pentru grabirea casatoriei.
Nasterea Maicii Domnului reprezinta si un prilej de cinstire a memoriei celor dragi, trecuti pe lumea cealalta. Gospodinele impart struguri si prune pentru sufletul lor. Si fiindca este dezlegare la peste in aceasta zi si se crede ca “este bine” sa consumi peste, gospodinele de pretutindeni pregatesc, dupa retete traditionale, bucate gustoase pe baza de peste.
In partile maramuresene, ploaia in ziua de 8 septembrie este considerata drept un semn divin de rod si belsug. Ea anunta o toamna indelungata si capricioasa, cu ploi multe care or sa potoleasca uscaciunea pamantului. Daca in schimb, in preajma Sarbatorii Nasterii Maicii Domnului, perii si merii sunt in floare – se spune ca toamna va fi lunga si insorita.
Numele “Maria” este unul dintre cele mai frumoase, cunoscute si indragite nume ale culturii universale si are o etimologie interesanta, neelucidata in totalitate nici in ziua de astazi. Conform unor surse, cuvantul “Maria” ar insemna “copil dorit” (ebraica), conform altora “amaraciune” (evreiasca). In general, acestui cuvant i-a fost asumata o origine ebraica, crezandu-se ca provine din numele compus “Maryam/ Miryam - sora lui Moise (Mar +Yam)”, ce inseamna picatura din mare. Pe de alta parte, in interpretarea egipteana, numele de Maria ar proveni din Maryam, prima parte a cuvantului insemnand "a iubi, a alege pe cineva".
Si uram pe aceasta cale tuturor celor care poarta acest nume sfant sau derivate ale lui un calduros “La multi Ani.” Multa fericire tuturor si intotdeauna zile ca de sarbatoare!
Foto interior: Sxc.hu
Foto homepage: Shutterstock.com
Sursa: www.garbo.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu