© Foto: Flickr.com/asteroid/cc-by |
În anul 2020, Rusia va trimite un „tractor gravitaţional” spre asteroidul Apophis, pentru verificarea tehnologiilor de abatere a orbitelor obiectelor spaţiale, care ameninţă Pământul. Iar în anul 2023, un aparat de aterizare va zbura către Ganymede - satelitul planetei Jupiter, pentru a căuta semne de viaţă.
Aceste proiecte sunt incluse în prezentarea filialei Roscosmos – Institutul de Inginerie Mecanică la Congresul Aerospaţial Internaţional, care vineri îşi încheie lucrările la Moscova. Prezentarea a fost organizată în cadrul programului „Strategia de dezvoltare spaţială până în 2030”, prezentată Guvernului de Roscosmos, în primăvara anului curent.
După descoperirea asteroidului Apophis cu 8 ani în urmă, calculele au arătat că el se poate lovi de Pământ în anul 2029, cu o probabilitate de 1:37. Mai târziu, a devenit clar că nu va avea loc nicio catastrofă. Însă, dacă asteroidul va nimeri într-o „pâlnie” gravitaţională îngustă, cu o lăţime de câteva sute de metri, atunci el se va lovi de Pământ în timpul următoarei apropieri de Terra, în anul 2036. Probabilitatea unei asemenea loviri este de 4 la un milion. Atunci, Apophis se va apropia totuşi de această „pâlnie” şi va fi de ajuns doar o mică deviere pentru a reduce până la zero şansele unei ciocniri. Ideea unui asemenea „tractor” este cunoscută, a relevat Iuri Karaş, membru al Academiei Ruse de Cosmonautică.
„Acesta este un corp care se va roti în jurul asteroidului şi va influenţa mişcarea lui. Dacă asteroidul va fi descoperit cu mult timp înainte ca el să se apropie de Pământ la o distanţă periculoasă şi spre el va fi lansat „tractorul”, atunci el poate fi scos treptat de pe traiectoria periculoasă”.
Zborul aparatului rusesc către sistemul plantei Jupiter a fost planificat de mult timp. A fost vorba de satelitul planetei Jupiter – Europa, unde sub suprafaţă se află un bulion lichid mineral, care teoretic este potrivit pentru orice formă de viaţă. Expertul Igor Lisov, explică de ce în final a fost ales Ganymede.
„Când europenii au examinat proiectul unei expediţii comune spre satelitul Europa, a reieşit că pur şi simplu nu există aparate electronice rezistente la radiaţii, care ar permite să se lucreze la suprafaţa acestui satelit. A trebuit să alegem un satelit mai îndepărtat, dar nu mai puţin interesant al lui Jupiter şi să ne gândim cum să-l explorăm”.
Potrivit lui Igor Lisov, prezentarea Institutului de Inginerie Mecanică este o consecinţă a căutării unui oarecare ţel global, după anul 2020, când Staţia Spaţială Internaţională va fi scoasă de pe orbită şi se va prăbuşi în ocean. Poate că are sens să începem să ne ocupăm de asteroizi, mai ales că americanii intenţionează să aterizeze pe unul din ei în anul 2025, menţionează expertul. De asemenea, prezentarea Institutului de Inginerie Mecanică şi planurile Roscosmos pot fi lucruri absolut diferite.
Sursa: romanian.ruvr.ru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu