La finele unei perioade de pregatire cu sefi indieni de trib, reprezentanti oficiali ai populatiilor indiene din Statele Unite si Canada, am primit un cadou minunat – un Toiag Vorbitor cu splendide incrustatii.
Toiagul Vorbitor a jucat un rol fundamental in structurile de conducere ale indienilor americani timp de mai multe secole. De fapt, unii dintre parintii fondatori ai republicii americane (indeosebi Benjamin Franklin) au fost educati in spiritual ideilor evocate de Toiagul Vorbitor, de catre sefii indienilor Federatiei Irocheze.
Este unul dintre cele mai puternice si eficiente mijloace de comunicare pe care le-am vazut vreodata, intruchipand un concept extreme de sinergic. Acesta arata modul in care oameni cu opinii diferite pot ajunge sa-si inteleaga aproapele prin respect reciproc, permitandu-le sa-si solutioneze problemele sau in cel mai rau caz, sa ajunga la un compromis.
Iata teoria care sta la baza folosirii Toiagului Vorbitor. De fiecare data cand oamenii se intalnesc, numai persoana care tine in mana Toiagul Vorbitor are voie sa vorbeasca si asta pana cand se asigura ca a fost pe deplin inteles. Ceilalti nu au voie sa ia cuvantul, sa argumenteze, sa-si exprime acordul sau dezacordul cu cele spuse. Tot ce au voie sa faca este sa incerce sa te inteleaga si apoi sa exprime, la randul lor, modul in care te-au inteles.
De indata ce simti ca ai fost inteles, ai obligatia sa oferi Toiagul Vorbitor persoanei de langa tine si apoi trebuie sa te straduiesti sa-l faci pe acesta sa simta ca a fost inteles. In timp ce el isi prezinta punctele de vedere, tu trebuie sa asculti, sa intri intr-o relatie de empatie cu el, pana cand intr-adevar simte ca a fost inteles.
Astfel toate partile implicate in discutie isi asuma 100% responsabilitatea pentru comunicare, vorbind si ascultand deopotriva. Cand fiecare participant se simte inteles, se petrece de obicei un lucru uluitor. Energia negativa dispare, spiritul de contradictie se evapora, respectul reciproc se accentueaza, iar oamenii devin creativi si vin cu idei noi. Apare cea de a Treia Alternativa.
Nu trebuie uitat ca a intelege un lucru nu inseamna si a fi de acord cu acel lucru. Nu inseamna decat a fi in stare sa vezi realitatea cu ochii, inima, mintea si spiritul altuia. Una dintre cele mai profunde nevoi ale sufletului uman este nevoia de a fi inteles. Odata ce aceasta nevoie este satisfacuta, concentrarea personala se poate deplasa spre rezolvarea independenta a problemelor. Daca insa nu este satisfacuta izbucnesc conflictele. Comunicarea defensiva si protectionista devine cuvantul de ordine.
Nevoia de a fi inteles este precum nevoia plamanilor de aer. A te simti inteles este echivalentul aerului psihologic.
In discutiile in care opiniile asupra unui subiect sunt antagonice, incercati sa folositi orice obiect care sa tina locul Toiagului Vorbitor. Atata timp cat obiectul se afla in posesia vorbitorului, ceilalti il vor primi numai dupa ce cel ce vorbeste se va simti pe deplin inteles.
Este posibil ca multi sa ezite sa recurga la acest procedeu, deoarece poate parea putin cam primitiv, copilaresc si ineficient, dar va asigur ca nimic nu este mai departe de adevar. El impune atata control de sine si atrage atata maturitate in comunicare, incat chiar daca la inceput poate sa para lipsit de eficienta, el devine extrem de eficient – in sensul ca duce la obtinerea rezultatelor dorite, in ceea ce priveste deciziile sinergice si relatiile interpersonale sinergice, cultivarea atasamentului si a increderii.
Stephen Covey – “A 8-a …”
Sursa
Sursa: dei-matei.blogspot.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu