Nu de mult timp a fost stabilită şi o măsură a puterii anti-oxidante a unor vegetale, numită ORAC (Oxigen RadicalAbsorbance Capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului), în funcţie de cantitatea de anti-oxidanţi care este conţinută în diverse plante.
Pentru a se menţine într-o formă deplină de sănătate, dar și pentru a NU face cancer, un om trebuie să introducă zilnic în organism o cantitate de vegetale, care să-i asigure un optim de > 5.000 unităţi ORAC / zi, însă în lipsa unor factori pro-oxidanţi semnificativi !!!În situaţii speciale (boli degenerative, boli acute, cancer, limfoame, leucemii, SIDA), se recomanda asigurarea a >30.000-50.000 unităţi ORAC / zi (sau chiar mult mai mult) !!!Scala ORAC (unităţi / 100 g produs) a celor mai sănătoase alimente, de care trebuie să ţină cont în stabilirea regimului alimentar orice pacient cu o proliferare malignă, (dar nu numai) este următoarea :314.446 pudra de cuişoare312.400 tărâţele neprelucrate de sumac267.536 pudra de scorţişoară240.000 tărâţele de sorg bogate în tanin200.129 pudra de oregano uscat159.277 pudra de curcuma (tumeric )102.700 boabele de acai liofilizate100.800 tărâţele negre de sorg91.500 pudra de roşcove (carob, ceratonia)86.800 sumacul brut80.933 cacaoa pudră uscată şi neîndulcită76.800 seminţele de chimen75.000 pudra concentrată de boabe de maqui74.349 pătrunjelul uscat71.000 tărâţele de sorg roşu70.000 cireşele Acerola67.553 busuiocul uscat48.504 pudra de curry45.400 sorgul brut bogat în tanin40.200 pudra de ciocolată olandeză40.000 sucul de boabe de maqui32.004 salvia proaspătă29.257 seminţele de muştar galben28.811 ghimbirul pudră ( ginger )27.618 piperul negru boabe27.426 cimbrul în stare proaspătă27.297 măghiranul în stare proaspătă25.300 fructul de lyci (sau lechee)25.300 fructul de goji24.700 polenul granule24.287 tărâţele de orez crude23.636 pudra de chili21.900 boabele de sorg negru20.823 bomboanele de ciocolată neagră19.600 cojile seminţelor de in18.053 bomboanele de ciocolată amăruie17.940 nucile pecan17.919 boiaua de ardei16.062 boabele de chokeberry crude15.542 frunzele proaspete de tarhon14.840 rădăcina de ghimbir proaspătă14.697 boabele de soc crude14.000 boabele de sorg roşu13.978 frunzele proaspete de mentă13.970 boabele proaspete de oregano13.541 nucile englezeşti (walnuts)9.645 alunele de pădure sau alunele turceşti9.584 coacazele roşii crude9.465 boabele proaspete de cimbru9.416 infuzia de anghinarie8.459 boabele de fasole roşie crudă8.320 boabele de fasole roz crudă8.040 boabele de fasole neagră crudă7.983 fisticul crud7.960 coacazele negre crude7.779 fasolea Pinto crudă7.581 prunele “diamantul negru” cu coajă crude7.528 bomboanele de ciocolată cu lapte7.282 lintea crudă7.274 agavele uscate6.665 pudra de usturoi uscat6.552 anghinaria cruda6.552 afinele crude6.552 prunele uscate6.400 tărâţele de sorg alb6.330 siropul de ciocolată6.259 prunele crude5.997 frunzele proaspete de melisă5.764 boabele de soia crude5.735 pudra de ceapă5.347 murele5.346 usturoiul crud5.141 frunzele crude de coriandru4.882 zmeura crudă4.805 frunzele proaspete de busuioc4.454 migdalele4.392 frunzele proaspete de mărar4.343 frunzele de ceai4.275 merele roşii4.188 stafidele albe3.898 merele “Granny Smith”3.577 căpşunele proaspete3.432 untul de arahide3.383 smochinele proaspete3.365 cireşele obişnuite dulci3.307 rodia3.277 agrişele crude3.234 caisele confiate3.166 arahidele de orice fel, crude3.145 varza roşie fiartă şi scursă fără sare3.083 broccoli crud3.082 merele obişnuite cu coajă2.941 perele crude2.938 agavele fierte2.936 merele ”Red delicious”, crude, fără coajă2.906 sucul de coacăze negre2.830 strugurii negri2.828 merele Gala crude cu coajă2.764 (condimentul) cardamom2.670 merele Golden crude cu coajă2.589 merele Fuji crude cu coajă2.573 merele crude fara coaja2.550 guava2.386 brocolli fiert şi nesărat2.380 salata lollo crudă2.359 fulgii de porumb2.341 sucul proaspăt de rodie2.308 fulgii de ovăz instant fortificat2.294 granola cu stafide2.252 varza roşie cruda2.210 merele Golden crude fără coajă2.200 sorgul alb boabe2.184 seminţele de ridiche încolţite2.183 tărâţele de ovăz2.175 fulgii de ovăz simpli2.150 frunzele de sparanghel crude2.115 cartofii dulci copţi în coajă2.104 pâinea integrală de grâu2.094 arpagicul crud2.050 varza albă fiartă, scursă şi nesărată2.036 sucul de prune1.990 guava rosie1.965 piureul de mere1.963 pâinea integrală de secară1.948 caju crud1.946 frunzele crude de sfeclă1.933 avocado1.911 perele verzi cu coajă1.819 portocalele1.814 piersicile crude1.788 sucul de struguri roşii1.773 varza roşie fiartă1.767 sfecla crudă1.750 merişoarele1.746 perele de Anjou roşii1.743 floricelele de porumb1.736 ridichile crude1.695 nucile de macadamia prăjite1.687 frunzele de spanac congelate şi nefierte1.680 cartofii roşii cu coajă copţi1.644 sparanghelul fiert şi scurs1.620 mandarinele crude1.548 grape-fruit-ul roz şi roşu1540 fragii1.521 ceapa roşie crudă1.520 boabele de fasole marină crude1.515 spanacul crud1.510 seminţele de lucernă încolţite1.506 noni1.447 frunzele proaspete de salată verde1.421 pâinea integrală din amestec de cereale1.419 nucile braziliene uscate1.326 cartofii roşii copţi1.322 cartofii roşii cruzi1.318 pâinea de ovăz1.303 fulgii de grâu1.301 pătrunjelul proaspăt1.263 ciocolata cu lapte de băut1.260 strugurii roşii proaspeţi1.253 ceaiul verde gata preparat1.247 agave crude1.238 sucul de grape-fruit galben1.225 sucul de lămâie1.220 ceapa galbenă călită câteva minute1.210 kiwi1.150 uleiul de măsline extra-virgin1.138 cartofii albi copţi în coajă1.118 strugurii albi sau verzi cruzi1.115 caisele crude1.098 cartofii roşii cruzi1.058 cartofii albi cruzi1.034 ceapa albă crudă1.005 vinul de masă roşu1.002 sucul de căpşune1.002 mango crud1.001 sosul de salsa984 ardeiul dulce portocaliu crud980 varza de Bruxelles965 ardei dulce galben crud962 seminţele de soia mature încolţite şi nefierte933 vânăta crudă923 ardeiul verde dulce crud904 fasolea Pinto gătită902 cartofii dulci cruzi884 ananasul crud879 banana856 varza albă fiartă, scursă nesărată847 năutul crud847 ardeiul roşu călit830 strugurii albi proaspeţi829 conopida proaspătă793 sucul de struguri albi791 ardeiul dulce roşu proaspăt759 fasolea verde crudă750 nectarinele crude741 mazărea galbenă crudă728 boabele de porumb dulce crude726 sucul de portocală704 sucul de pere694 ardeiul dulce galben694 sos de tomate666 morovii cruzi620 conopida fiartă scursă fără sare616 nucile uscate615 ardeiul dulce verde călit câteva minute600 mazărea verde congelată578 sosul picant568 sucul de ananas564 oţetul de mere546 prunele roşii crude524 mazărea despicată seminţe mature crude508 varza albă crudă497 ţelina crudă496 brocolli congelat490 prazul crud486 sucul de roşii conservat cu sare483 dovleacul crud481 semintele de mac436 siropul de piersici conservat413 porumbul dulce conservat410 oţetul din vin roşu408 sucul de mere392 vinul alb de masă367 tomatele roşii coapte317 morcovii fierţi şi scurşi nesăraţi315 pepenele galben crud307 bulbul de fenicul crud245 vinetele fierte scurse nesărate225 oţetul din miere214 castraveţii cruzi cu coajă180 dovlecelul crud142 pepenele verde crud126 castravetele decojit crud106 uleiul de arahide(după site-ul http://www.oracvalues.com/ care ar fi bine să fie şi el consultat pentru detalii suplimentare)Comentarii pe marginea scalei ORAC :- NU există în cadrul ei nici un aliment de origine animală !!! Este prima remarcă şi poate cea mai importantă ! Da, există o serie de alimente de origine animală (carnea de somon şi unii crustacee marine), care conţin cantităţi mici dintr-un carotenoid de potenţă medie (asteroxantina) şi care le colorează carnea în portocaliu-roşiatic, dar aceste alimente NU se regăsesc în listă ;
- Condimentele sunt pe primele locuri în listă, ocupând chiar şi primul şi al treilea loc de pe podium ;
- NU trebuie să te numeşti ”Resveratrol” sau vreun aliment să conţină aşa ceva, ca să aibă un nivel anti-oxidant ATROCE. Cuişoarele conţin ”eugenol”, un anti-oxidant de potenţă medie, dar într-o cantitate aşa de mare, încât zdrobesc orice contra-candidat la nivelul anti-oxidant ;
- Există alimente care furnizează un nivel anti-oxidant ENORM, chiar dacă sunt consumate în cantităţi infime (cuişoarele, scorţişoara...), iar altele au un palid nivel anti-oxidant, chiar dacă le-am consuma în cantităţi semnificative (pepenele verde şi galben, castraveţii) ;
- Cuişoarele şi scorţişoara sunt extrem de accesibile practic pretutindeni. Dar din păcate, prea mulţi dintre noi aleg să le utilizeze extrem de rar sau doar prin... prăjituri. Ce să mai zic de pudra de roşcove (carob, ceratonia), de care mare parte din populaţie nici nu a auzit că există (vezi anexa IV), sau de polenul granule, utilizat eventual de apicultori şi familiile acestora ? Astfel :
a) pudra de cuişoare = 3.144 unităţi ORAC / gram ;b) pudra de scorţişoară = 2.675 unităţi ORAC / gram ;c) capac la toate... pudra de roşcove (carob, ceratonia) are şi aceasta un nivel anti-oxidant ATROCE : 915 unităţi ORAC / gram. Dacă cacaoa este strict contraindicată la o persoană cu cancer, pudra de roşcove este mai mult decât indicată ! ;
d) polenul granule : 247 unităţi ORAC / gram ;- Chiar dacă au un nivel anti-oxidant mai mare sau mai mic, numai acest fapt NU califică anumite alimente ca să le consumăm. Exemple : cacaoa, boabele de soc crude, boabele de leguminoase crude, vinul, oţetul şi chiar şi uleiurile esenţiale ;
- Premeditat NU există nici o orientare şi nici o educare a populaţiei, dar nici a cadrelor medicale în ceea ce priveşte realizarea în organismul propriu, sau al pacienţilor a unui nivel anti-oxidant cât mai înalt, drept cel mai important factor de prevenţie al apariţiei tuturor bolilor cronice şi degenerative.
Ce trebuie să urmărim la un fruct / legumă / condiment, fel de mâncare ??? Nimeni NU ne spune ! UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! Acesta este răspunsul !!! ;
- Ce trebuie să facem ca să îmbătrânim cât mai tardivși să ne păstrăm vigoarea și tinerețea cât mai multe decenii ? UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! ...dar numai în lipsa unei pro-oxidări semnificative !
- Cum putem preveni TOATE ”bolile civilizației” = boli degenerative ale stilului de viață ? Ce să facem ca să NU mai trecem vreodată pe la doctor (cu excepția accidentelor) ? Cum să avem un ten frumos decenii întregi ? Cum să avem o minte limpede și la 100 de ani ? Care este ”secretul” tinereții și al longevității ? RĂSPUNS : UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT !!! ...dar numai în lipsa unei pro-oxidări semnificative !
- Care sunt factorii pro-oxidanți (generatorii de radicali liberi) de care trebuie să ne ferim din tot sufletul ? Fumatul (o ţigară generează 1016 RL), stresul, aerul poluat cu fum, praf industrial, gaze de eşapament, radiaţiile ionizante (RUV, Radioterapia şi Radiografiile, exploziile atomice, radiaţia cosmică, CT, PET-CT), ionii pozitivi generaţi de ecranul PC-ului sau al TV-ului, acetaldehida (produs intermediar al metabolismului alcoolului etilic, dar care apare şi-n fumul de ţigară), stresul, stările pro-inflamatorii, consumul de alcool, metabolismul energetic (oxidarea mitocondrială), exerciţiul fizic intempestiv (cu cât e mai intens, cu atât mai mulţi RL generează !), modurile greşite de preparare termică a alimentelor (prăjelile, fripturile, ”grătarul”), consumul de alimente râncede sau alterate, al dulciurilor concentrate, uleiurile vegetale omega 6 şi omega 3 rafinate, unele margarine, expunerile prelungite la soare şi/sau la ore de maxim solar, dar şi bronzarea artificială, sursele de oxigen atomic (hipocloriţii, ozonul, dicromaţii, permanganaţii, cloraţii, percloraţii, sarea iodată), unii agenţi oxidanţi, utilizaţi în industria alimentară drept conservanţi (nitraţii, nitriţii, sulfaţii, tiosulfaţii, sulfiţii, fosfaţii, metabisulfaţii, fosfiţii, radicalii fenoxi-), unele toxine, ciuperci (fungi), bacterii şi virusuri sunt incriminate ca generatoare de radicali liberi, medicamentele citostatice, 3,4- benzpirenul, metilcolantrenul, depăşirea greutăţii corporale, diabetul zaharat, expunerea profesională la CCl4, unele ”E”-uri alimentare, unele metale +/- grele +/- radioactive (Al, Pb, Cd, U), telefonul mobil, cuptoarele cu microunde, aldehidele nesaturate (acroleina rezultată prin prăjirea uleiurilor sau fumat) etc.
Radicalii liberi induc peroxidarea lipidică, lezează ADN-ul celular, inactivând / denaturând proteine. Cele mai sensibile (şi astfel, cele mai vulnerabile) organe în faţa agresiunii radicalilor liberi sunt : cristalinul (cataracta), pancreasul (diabetul zaharat), vasele de sânge (ateroscleroză) şi celulele nervoase, care posedă o capacitate redusă şi limitată de inactivare a acestora.
DAR toate celulele și organele corpului nostru suferă când au parte de pro-oxidare și din contră, funcționează cu atât mai bine cu cât avem un nivel anti-oxidant mai înalt ;
- NU e greu deloc să NU facem cancer !!!- Chiar este nevoie de un stil de viaţă rău dezordonat, extins adesea pe decenii întregi, cu o alimentaţie lipsită sau săracă în anti-oxidanţi, sau din contră, cu pro-oxidante serioase, ca să facem boala !
Există persoane care în anul 2010, în ţări ale UE, printre care şi România, cu standarde ridicate de subzistenţă consideră mental că ”fructele-s pentru copii”, în vreme ce adulţii (oameni serioşi !?!), ar trebui să se întâlnească la ”o bere”, sau la ”un grătar” etc.
Însuşi modul de a primi un musafir în casă în ţara noastră este dezastruos şi denaturat : i se pune acestuia în faţă un pahar de ”tărie”, sau dulceaţă, în loc să i se pună în faţă fructe cât mai colorate. Chiar aşa de rău ne urâm musafirii ? ;
...şi să mai spună cineva că această boală teribilă (maladia canceroasă sub diversele ei forme) nu apare exclusiv din vina noastră, datorită unui stil de viaţă nesănătos, tolerat şi cultivat adesea pe decenii şi că nu ar putea fi prevenită !!!SURSA Dr. Călin Mărginean
Sursa: reikiurban.blogspot.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu