Site-ul postului public de radio Vocea Rusiei publică un comentariu pe tema relaţiilor dintre SUA, Rusia şi Estul Europei şi spune că scutul american antirachetă va transforma România într-o ţintă prioritară pentru rachetele nucleare ale Moscovei.
România va deveni ţintă a rachetelor nucleare ruseşti odată cu amplasarea scutului antirachetă, crede Vocea Rusiei / FOTO: ronabbass.wordpress.com
În comentariul publicat de site-ul Vocea Rusiei, jurnalistul Valentin Mândrăşescu observă că românii rusofobi dezamăgiţi de capacitatea de a acţiona a preşedintelui Obama au devenit admiratori ai partidului Republican din SUA.
În sistemul de coordonate şi înţelegere a ordinii mondiale al unor analişti, scrie Vocea Rusiei, "prezenţa elementelor scutului antirachetă pe teritoriul României este aproape un talisman magic, care protejează această ţară de toate necazurile şi, îndeosebi, de Principalul Necaz din Răsărit, anume de presupusele tentative ale Rusiei de a include România în sfera sa de influenţă".
"Ideea că mult doritele elemente ale apărării antirachetă reprezintă un motiv de a transforma România în ţinta prioritară pentru rachetele nucleare ruseşti ori nu ajunge la creierele spălate bine de propaganda americană, ori din ea sunt extrase cu succes poveştile că scutul antirachetă protejează inclusiv România. Deşi orice specialist competent înţelege că scutul antirachetă îi protejează tocmai pe americani", spune Valentin Mândrăşescu.
"În acest context este limpede şi logic faptul că actuala elită românească, care şi aşa este „produsul” politicii est-europene a preşedintelui Bush, nu-l iubeşte pe Barack Obama şi îi doreşte înfrângerea. Dragostea vibrantă faţă de republicani provine dintr-o înţelegere eronată a problemelor cu care se confruntă acum Statele Unite. Pentru analiştii, politicienii şi experţii care s-au obişnuit să trăiască în epoca Pax Americana, adică în perioada în care se părea că hegemonia Americii va fi veşnică, este foarte greu să înţeleagă că stăpânii lor de peste ocean se confruntă cu o criză sistemică, nu cu o criză de conducere", mai scrie Vocea Rusiei.
"Guvernul lui Victor Ponta pare mai adecvat din punct de vedere al atitudinii faţă de fantomele Războiului Rece, însă mulţi dintre susţinătorii lui suferă de sindromul „căutării ţarului cel bun”, iar ţarul este căutat tocmai la Casa Albă. Unii oficiali din Departamentul de Stat american l-au sprijinit pe preşedintele Traian Băsescu în lupta politică cu Guvernul, aruncând concomitent în coşul de gunoi voturile a 7,4 milioane de alegători români, care au votat pentru demiterea preşedintelui. Pentru unii adversari ai lui Băsescu, acest amestec grosolan a avut un efect de trezire la realitate, însă mulţi au decis că, dacă administraţia lui Obama este nedreaptă, înseamnă că administraţia lui Romney va fi în mod obligatoriu mai bună. Chintesenţa „logicii” tuturor segmentelor elitei politice este expusă perfect în formula unui analist politic local: „America are dreptate chiar şi atunci când greşeşte”. Rămâne deschisă întrebarea cum va putea Rusia să coexiste cu state conduse de oameni care împărtăşesc astfel de convingeri", conchide Valentin Mândrăşescu în comentariul său.
Baza aeriană de la Deveselu va găzdui 24 de interceptori tereştri - rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B, care vor deveni operaţionali în 2015 şi vor proteja România de eventualele atacuri cu rachete balistice.
Sursa vehiculată a potenţialelor atacuri, potrivit discursului oficialilor din SUA, este Iranul. Dmitri Medvedev a ameninţat anul trecut că Moscova îşi va desfăşura rachetele strategice la graniţa cu UE pentru a răspunde scutului american antirachetă ce va fi amplasat în Europa.
Sursa: REALITATEA.NET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu