Cu totii am citit despre lacuri ce ascund diverse mistere,ne este foarte cunoscuta povestea monstrului din Loch Ness., insa, din nefericire,povestea lacului Nyos din Camerun este una reala,care a scris o trista pagina in cronica neagra a dezastrelor naturale de pe Terra. In noaptea de 21 august 1986, ceva provenit din lacul Nyos a ucis peste 1.700 persoane. Bineinteles ca au existat mituri legate de acest lac, insa cercetatorii au fost fermi: ucigasul silentios era…dioxidul de carbon de origine vulcanica. Lacul Nyos umple conul unui vulcan adormit,magma acestuia elibereaza in apele lacului toxicul gaz CO2.
Adancimea lacului – 250 m are un rol important deoarece, datorita presiunii tine “in captivitate” periculosul gaz in partile sale cele mai joase. In plus, culmile inalte din jurul lacului impiedica curentii de aer care ar putea agita apele lacului creand asfet curenti de convectie. Geologii nu stiu cu exactitate ce anume a tulburat acest echilibru in acea noapte de 21 august 1986. Ipotezele cele mai probabile sunt acelea ca,in acea noapte,cantitatea de CO2 a depasit un punct critic. Aceasta depasire a dus la eliberarea din apele lacului a unei enorme bule de gaz toxic – prin ceea ce oamenii de stiinta numesc efectul cos. Norul de gaz toxic trebuie sa fi avut o inaltime de peste 100 de metri deoarece a ucis animalele aflate pe culmi mult mai inalte in jurul lacului. Norul toxic, inodor, mai greu decat aerul a asfixiat totul in calea sa. Cele mai multe persoane aflate pe o raza de 26 km in jurul lacului au murit in somn. S-au salvat doar putine persoane – care la acea ora nu dormeau. Lacul si-a schimbat culoarea intrun rosu ruginiu.
Ceva asemanator se intamplase si in Africa Occidentala, in jurul laculuiMonoun, cu doi ani mai devreme. Populatia a intrat in panica. Initial s-a crezut ca este vorba despre o maladie teribila sau de experimente secrete cu arme biologice. Primul care a dat o explicatie logica acestei tragedii a fost Haraldur Sigurdsson, cercetator la Universitatea din Rhode Island. Unii martori relatau ca ar fi observat nori ciudati la diferite altitudi,altii ca ar fi simtit un miros puternic de oua alterate.Insa indiciul cel mai important era acela ca toate persoanele moarte se gaseau in jurul lacului Monoun. Evident, “ucigasul” avea o stransa legatura cu lacul. Lui Sigurdsson nu i-a trebuit mult sa inteleaga ca aceasta tragedie se datora dioxidului de carbon eliberat intr-o cantitate mare. In urma acestor dezastre, in 1987 a fost infiintat International Working Group on Crater Lakes (WGCL),denumit ulterior Commission of Volcanic Lakes. Lacul Nyos este considerat in prezent periculos din cauza cresterii concentratiei de CO2 din apele sale.Pentru a evita ca alte tragedii sa se intample, din 2001 a inceput operatiuni de degazificare prin care coloane de apa incarcate cu CO2 sunt scaose la suprafata cu ajutorul unor conducte. Primele experimente au fost conduse de Michel HalbwachsMM in lacul Monoun (1992) si lacul Nyos (1995).
sursa:wired.it
Sursa: terraencyclopedia.org
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu