Unul din motivele pentru care ne vine să zâmbim sezonul acesta este abundenţa de produse de toamnă proaspete, colorate şi delicioase, relatează Huffingtonpost.com.
- Dovleac
De ce îl iubim: Produsul etalon al lunii octombrie este dovleacul. O cană de dovleac pisat are peste 200% din doza recomandată zilnică de vitamina A, esenţială în primul rând pentru o vedere sănătoasă şi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar.
Dovleacul este un produs bogat în alfa şi beta caroten, doi nutrienţi care au fost asociaţi cu longevitatea. Miezul dovleacului este de asemenea bogat în fibre care dau o senzaţie de saţietate pentru mai mult timp. Să nu mai vorbim şi de faptul că leguma are un gust foarte bun în absolut orice mâncare gătită.
De asemenea, specialiştii recomandă şi seminţele de dovleac pe care le poţi prăji pentru a absorbi o doză importantă de grăsimi sănătoase.
Cum să te bucuri de el: Prăjeşte seminţele pe o foaie de copt şi mănâncă-le întregi. Încearcă să adaugi miezul dovleacul în supă, la pizza sau la lasagna.
- Morcov
De ce îl iubim: O altă sursă importantă de vitamina A şi beta-caroten este morcovul, care are un conţinut bogat şi de fibre, potasiu şi vitaminele C şi K. Specialiştii numesc morcovul “ajutorul dovleacului”, având aceleaşi substanţe nutritive în cantităţi puţin mai mici.
Cum să te bucuri de el: Mănâncă morcovul crud sau, pentru o absorbţie mai bună a substanţelor nutritive, încearcă să îl găteşti uşor. Reţetele recomandate în care morcovul are un gust bun variază de la supe la prăjituri. De asemenea, este foarte important şi sucul de morcovi 100% natural, care trebuie consumat zilnic.
- Rodia
De ce o iubim: Fructul gustos de toamnă este plin de antioxidanţi sănătoşi penru inimă, fibre şi de vitaminele C şi K. Rodiile au fost asociate şi cu o luptă împotriva cancerului de prostată şi cel mamar.
Cum să te bucuri de ea: Amestecă seminţele fructului în cereale sau într-o salată, sau optează pentru un suc proaspăt de rodii, care se face din întregul fruct, asimilând astfel substanţele nutritive din coaja produsului, ce este destul de greu de consumat altfel.
- Anghinare
De ce le iubim: În timp ce sezonul lor de vârf este din martie şi până în mai, anghinarele experimentează o fază importantă şi în luna octombrie. Anghinarele sunt o sursă bună de vitamina C şi fibre, iar miezul este o sursă surprinzător de bogată în antioxidanţi. Un studiu realizat în 2006 a clasat anghinarele pe locul întâi în ceea ce priveşte densitatea antioxidanţilor, mult mai mare decât în ciocolata neagră sau afine.
În plus, anghinarele au un conţinut caloric redus. Specialiştii spun că “ai parte de o experienţă alimentară plăcută fără a consuma multe calorii, dar suficient de multe fibre”.
Cum să te bucuri de ele: Găteşte anghinarele întregi într-o baie de aburi sau adaugă miezul lor într-o salată cu aromă tomantică. Însă, trebuie să fii atent la sosuri: nu e bine să înmoi frunzele în unt sau maioneză. Alege în schimb uleiul de măsline şi condimente fără sare.
- Sfecla
De ce o iubim: Culoarea bogată a acestor legume rădăcinoase este un semn al beneficiilor sănătoase din interior. Compuşii care oferă sfeclei culoarea sa au proprietăţi antioxidante puternice şi anti-inflamatorii, asemănătoare cu cele ale rodiilor şi afinelor.
Cum să te bucuri de ea: Sfecla este foarte bună adăugată în salată, dar poate fi şi coaptă, făcută piure pentru supă sau amestecată cu orez.
- Varza
De ce o iubim: Atunci când nu e îmbibată de maioneză, această legumă de multe ori trecută cu vederea este suprinzător de benefică pentru sănătatea ta. Varza este o sursă importantă de vitamina C, fibre şi potasiu. De asemenea, varza poate avea un rol important în lupta împotriva cancerului, ca multe alte superalimente din aceeaşi familie, precum broccoli.
Cum să te bucuri de ea: Încearcă varza în sandwich sau alege să o foloseşti la o salată mult mai uşoară, cu ulei de măsline. Există şi numeroase reţete pentru supe de varză delicioase, iar specialiştii recomandă să adaugi varza roşie la următoarea ta salată de spanac.
- Ceapa
De ce o iubim: Deşi alimentul este esenţial şi disponibil pe tot parcursul anului, produsul este mai important în lunile de toamnă. Ceapa a fost asociată cu o reducere a colesterolului şi a presiunii arteriale şi cu un risc redus de cancer la prostată, având numeroase proprietăţi anti-histamine şi anti-inflamatorii.
Cum să te bucuri de ea: Încearcă ceapa la supe, omlete, sosuri şi salate. Specialiştii recomandă gătirea cepei la foc mic cu puţin ulei de măsline, şi astfel poate fi adăugată la absolut orice mâncare pe care o consumi.
Sursa: www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu