URAGANUL SANDY: Preşedintele american Barack Obama a decretat marţi dimineaţa stare de "catastrofă majoră" în statul New York, după ce URAGANUL SANDY a făcut ravagii pe coasta de est a Statelor Unite, inundând o mare parte din Manhattan, relatează AFP, citată de Mediafax.
URAGANUL SANDY: Decizia luată de preşedintele Obama "permite accesul la fondurile federale al persoanelor afectate în comitatele Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk şi Queens", precizează Casa Albă într-un comunicat. Stare de castastrofă majoră a fost decretată şi pentru New Jersey.
La New York efectele ciclonului au fost cele mai dure. East River şi Hudson River au inundat tunelurile, în timp ce rafalele de vânt puternice şi ploile torenţiale s-au abătut asupra oraşului, căderile de apă invadând străzile sudului Manhattanului în sectorul Battery Park, o parte a cartierului Chelsea din vest şi mai multe străzi din est.
"Partea de jos a Manhattanului este complet acoperită de apa mării. Nu exagerez. Apa pătrunde în tunelul Battery", a scris Howard Glaser, directorul de operaţiuni pentru statul New York şi consilierul guvernatorului Andrew Cuomo, pe contul său de Twitter.
De asemenea, jumătatea de sud a Manhattanului a rămas în beznă din cauza penelor de curent, fotografiile cu zgârie-norii postate în timpul nopţii pe reţelele sociale oferind o imagine ce seamănă cu un sfârşit al lumii.
Preşedintele SUA, Barack Obama, a fost ţinut la curent toată noaptea în legătură cu evoluţia Uraganului Sandy, discutând cu autorităţile din New York şi New Jersey, principalele state afectate de ciclon, anunţă un oficial de la Casa Albă, citat de AFP. "În cursul nopţii, preşedintele a fost informat în legătură cu Uraganul Sandy", explică oficialul citat.
"Preşedintele a ţinut legătura cu guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, cu cel din New Jersey, Chris Christie, şi cu primarul din New York, Michael Bloomberg", adaugă el.
Barack Obama şi-a întrerupt campania electorală luni dimineaţă, din cauza Uraganului Sandy, cu o săptămână înaintea scrutinului prezidenţial din 6 noiembrie.
URAGANUL SANDY face prăpăd în SUA: cel puţin 17 morţi
Autorităţile locale din statele New York, New Jersey, Pennsylvania, Virginia şi North Carolina au anunţat luni 12 morţi, iar poliţia din Toronto a anunţat că o femeie canadiană a fost ucisă de bucăţi de moloz smulse de rafale de vânt.
Autorităţile locale din statele New York, New Jersey, Pennsylvania, Virginia şi North Carolina au anunţat luni 12 morţi, iar poliţia din Toronto a anunţat că o femeie canadiană a murit în urma prăbuşirii unor bucăţi de moloz, smulse de rafale de vânt.
Cel puţin cinci persoane au fost ucise de ciclonul Sandy în statul New York, între care un bărbat în vârstă de 30 de ani, după ce un arbore s-a prăbuşit peste acesta, în cartierul Queens, a declarat pentru presa americană un purtător de cuvânt al guvernatorului Andrew Cuomo.
URAGANUL SANDY: Zeci de locuinţe, distruse de un incendiu
Cincizeci de locuinţe au fost distruse într-un incendiu în cartierul Queens din New York, afectat puternic de uraganul Sandy, au anunţat marţi pompierii, relatează AFP.
Peste 50 de locuinţe au fost "complet distruse", afirmă New York Fire Department pe pagina sa de Twitter, fără a preciza dacă incendiul este legat sau nu de furtuna care traversează coasta de nord-est a Statelor Unite.
Pompierii nu au putut fi contactaţi pentru moment.
Circa 500.000 de persoane dintre cei 8,2 milioane de locuitori câţi are oraşul s-au confruntat cu pene de electricitate în urma creşterii nivelului apelor şi a rafalelor violente de vânt care au măturat oraşul.
URAGANUL SANDY: Traficul aerian a fost dat peste cap
Traficul aerian între Marea Britanie şi Statele Unite era în continuare perturbat, marţi, pentru a doua zi consecutiv, din cauza uraganului Sandy, relatează AFP.
Compania British Airways a fost nevoită să anuleze 11 legături dus-întors cu coasta de est a Statelor Unite, în special zboruri în direcţia sau provenind dinspre aeroproturile din New York JFK, Newark, Washington, Baltimore şi Philadelphia.
În schimb, zborurile provenind din Boston ar trebui asigurate normal, contrar a ceea ce s-a întâmplat luni, a precizat compania.
Virgin Atlantic a anulat sau întârziat marţi zborurile către şi dinspre New York, Washington şi Boston.
Luni, mii de britanici au fost nevoiţi să renunţe la călătoriile către Statele Unite, în plină perioadă de vacanţă şcoalară în Marea Britanie. Astfel, 59 de zboruri - 47 de plecări şi 12 sosiri - au fost anulate în total pe aeroportul londonez Heathrow.
Cel puţin 13 persoane au murit în Statele Unite şi Canada din cauza uraganului Sandy, care a lăsat fără curent electric o mare parte din New York şi a inundat sudul Manhattanului după ce a ajuns pe uscat la începutul serii de luni.
URAGANUL SANDY: Efecte electorale
Uraganul care a lovit Coasta de Est a Statelor Unite ameninţă să facă ravagii şi în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, candidaţii la Casa Albă aflându-se în faţa unui test, notează CNN.
Republicanul Mitt Romney, preşedintele în exerciţiu Barack Obama şi consilierii lor urmăresc cu atenţie buletinele meteorologice, încercând să îşi dea seama care va fi impactul asupra alegerilor.
Experţii în ştiinţe sociale au studiat impactul fenomenelor meteorologice extreme asupra alegerilor în cursul istoriei Americii, un exemplu fiind modul în care Uraganul Andrew din Florida a afectat cursa din 1992 dintre George H.W. Bush şi Bill Clinton.
Numai că impactul sever al uraganului care se va resimţi la nivelul mai multor state, în cazul în care cele mai grave previziuni se vor adeveri, s-ar putea dovedi mai puternic decât ceea ce s-a înregistrat într-o lungă perioadă de timp.
În zilele ce urmează, uraganul va reprezenta un test de proporţii pentru Obama, test pe lângă care dezbaterea din Denver va părea o joacă de copii.
Alegătorii, în special cei nehotărâţi, vor urmări cum va reacţiona Obama în timpul furtunii, dar şi după. Această criză îi oferă ocazia de a acţiona într-un mod dorit de electorat, dar şi de a demonstra că poate gestiona situaţia într-o manieră de care uneori nu a dat dovadă. El nu doreşte să fie un ecou al răspunsului preşedintelui George W. Bush în faţa Uraganului Katrina, care a devenit un simbol al incompetenţei.
În acelaşi timp, Mitt Romney nu poate face prea multe în afară de a urmări modul în care americanii interpretează reacţiile lui Obama, întrucât orice declaraţie din partea lui ar putea fi percepută cu uşurinţă ca fiind de natură politică.
Furtuna a determinat deja schimbarea strategiilor de campanie pe termen scurt. Ambele tabere şi-au anulat evenimente programate în state-cheie precum Virginia. Echipa de campanie a lui Romney va fi nevoită să regândească rapid anumite reclame într-o serie de state, astfel încât acestea să fie potrivite momentului.
Cum americanii vor urmări modul în care concetăţenii lor se vor lupta să facă faţă crizei, aceştia nu vor dori să fie bombardaţi cu clipuri publicitare de campanie de atac.
Apoi, Uraganul Sandy va avea un impact şi asupra presei, care s-a concentrat deja pe vreme. Acest fapt dă candidaţilor mai puţin spaţiu şi timp pentru a influenţa evenimentele. Rămâne de văzut şi care va fi impactul fenomenelor meteorologice extreme asupra unor state precum Virginia. Mulţi observatori se aşteaptă ca votul să fie afectat în zonele în care veniturile sunt reduse, ceea ce ar fi în detrimentul democraţilor. Un alt factor imprevizibil constă în frustrarea care apare după o astfel de criză, chiar şi în rândul celor care nu se află în calea uraganului.
URAGANUL SANDY: Ecologiştii îi critică pe Obama şi Romney
Ecologiştii îi critică pe Mitt Romney şi Barack Obama pentru că ignoră problema încălzirii climatice
WASHINGTON (MEDIAFAX) - Candidata foarte discretă la Casa Albă a ecologiştilor le-a reproşat luni contracandidaţilor săi, Mitt Romney şi Barack Obama, că nu au abordat problema încălzirii climatice atunci când Statele Unite se confruntau cu pericolul apropierii uraganului Sandy, relatează AFP.
"Republicanii asemeni democraţilor vorbesc despre alegerea candidaţilor lor ca şi cum ar fi sfârşitul lumii; probabil au dreptate", a declarat Jill Stein, candidata ecologiştilor la preşedinţia Statelor Unite.
"Uraganul Sandy nu este prima avertizare pe care am primit-o. Aşteptăm următoarea ameninţare pentru a ne întoarce în cele din urmă spre o economie verde", a continuat ea într-un comunicat.
Planeta a înregistrat o serie de temperaturi record în cursul ultimului deceniu, anul 2012 fiind recunoscut drept cel mai călduros din istoria Statelor Unite. Numeroşi experţi au prevenit că încălzirea climatică va determina o intensificare a temperaturilor, inundaţiilor şi secetei.
În timpul conferinţei pe tema climei de la Copenhaga în 2009, preşedintele Obama a promis să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 17 la sută până în 2020, fără succes însă. Propunerea a fost blocată de senatorii republicani.
În timpul campaniei, Mitt Romney a ridicat semne de întrebare asupra responsabilităţii umane privind încălzirea climatică şi a promis că, în cazul în care va fi ales, va retrage autorităţilor de reglementare federale dreptul de a reduce emisiile provenite de la centralele pe cărbune.
Candidata ecologiştilor americani îl acuză pe republican "că este vocea industriei", denunţând, totodată, politica energetică a lui Barack Obama care se vrea "mai presus de orice", deoarece constă într-o creştere a extracţiei de cărbune şi petrol în Statele Unite.
Candidatul democrat s-a mirat vineri în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune MTV că problema încălzirii climatice nu a fost abordată în dezbateri. Preşedintele în exerciţiu a prezentat un bilanţ mai degrabă pozitiv al administraţiei sale în materie de mediu, recunoscând însă că "nu merge atât de repede precum ar trebui".
"Este o problemă pe care generaţiile viitoare vor trebui să o gestioneze mult mai bine decât vechea gardă", a recunoscut el.
URAGANUL SANDY: Pagube de zeci de miliarde de dolari
Impactul economic al uraganului Sandy va depăşi 20 de miliarde de dolari după ce furtuna a lovit coasta de Est a Statelor Unite cauzând pagube clădirilor şi inundând tunelurile de metrou din New York, cel mai populat oraş american, scrie Bloomberg.
Totalul de peste 20 de miliarde de dolari include pierderi asigurate de circa 7-8 miliarde de dolari, a declarat Charles Watson, director pentru cercetare şi dezvoltare la Kinetic Analysis Corp, companie de analiză a riscurilor. O mare parte din nota de plată rămasă va fi preluată de oraşe şi state pentru reparaţiile necesare infrastructurii, a spus el.
"Cred că (impactul, n.r.) în sectorul public este disproporţionat de mare", a spus Watson. Amploarea pagubelor nu va fi cunoscută până când nu se retrag apele şi angajaţii pot inspecta tunelurile de metrou şi infrastructura de utilităţi.
Companiile aeriene au blocat la sol 12.500 de zboruri, în timp ce bursele sunt închise marţi a doua zi consecutiv din cauza condiţiilor meteo pentru prima dată începând din 1888.
Valurile uriaşe şi ploile puternice au inundat instalaţii electrice şi au închis sectorul financiar din New York. Compania de utilităţi din New York, Consolidated Edison, a oprit alimentarea cu curent electric pentru mai multe zone din Manhattan, inclusiv Wall Street, şi Brooklyn, din cauza efectelor uraganului.
Înainte să atingă uscatul, uraganul a cauzat întreruperea curentului electric pentru 2,1 milioane de locuinţe şi afaceri, potrivit unor rapoarte ale companiilor de utilităţi. Întreruperile în alimentarea cu electricitate ar putea afecta timp de 10 zile până la 10 milioane de persoane în regiunea în care acţionează uraganul.
Pierderile mari pentru infrastructura publică vor fi similare, într-o bună măsură, cu cele ale uraganului Katrina, care a inundat New Orleans în 2005, a spus Watson. Katrina a fost dezastrul natural cu cele mai mari costuri din SUA, pagubele fiind de 41 de miliarde de dolari doar pentru proprietăţi asigurate, potrivit Insurance Information Institute.
Anterior, compania Eqecat, specializată în modele de risc pentru situaţii de dezastru, a estimat pagube de până la 20 de miliarde de dolari din cauza uraganului, din care 5-10 miliarde de dolari asigurate.
Întrucât uraganul va continua să afecteze noi regiuni din SUA în următoarele zile, economiştii au estimări diferite în privinţa posibilielor pagube.
Uraganul ar putea reduce, în final, cu 0,1-0,2 puncte procentuale PIB al SUA în trimestrul al patrulea, întrucât scad cheltuielile pentru servicii precum restaurantele, afirmă Mark Vitner, analist la Wells Fargo Securities. Economia SUA, cu un PIB anual de 13.600 de miliarde de dolari, a avansat cu 2% în trimestrul al treilea.
Inundaţiile au forţat închiderea aeroportului John F. Kennedy din New York. Celelelate două aeroporturi importante din regiune, Newark Liberty International şi LaGuardia, sunt de asemenea închise.
Uraganul a blocat la sol circa 15% din zborurile din SUA începând din 27 octombrie până luni seara, arată date ale firmei de cercetare FlightStats.
URAGANUL SANDY: Două reactoare nucleare au fost oprite
Două reactoare nucleare au fost oprite în estul Statelor Unite din cauza intemperiilor şi pagubelor provocate de trecerea uraganului Sandy, potrivit operatorilor acestora, transmite AFP.
Un reactor nuclear a fost scos din funcţiune marţi în statul New Jersey.
Situat la Hancocks Bridge, pe marginea râului Delaware, reactorul Salem 1 a fost închis când patru dintre cele şase pompe ale sale de circulaţie a apei au încetat să funcţioneze, a precizat societatea Public Service Electric and Gas (PSEG), adăugând că reactorul vecin de la Hope Creek funcţiona normal.
"Centrala este în prezent stabilă", a afirmat societatea într-un comunicat publicat la ora 05.00 GMT (07.00, ora României). Contactat în jurul orei 12.00 GMT (14.00, ora României), un purtător de cuvânt al companiei a confirmat pentru AFP că reactorul era în continuare oprit, fără a face alte precizări.
Un alt reactor, situat la circa 50 de kilometri nord de New York, pe marginea râului Hudson, a fost de asemenea oprit în noaptea de luni spre marţi, după cum a anunţat operatorul său pe Twitter, făcând referire la "probleme la reţeaua electrică externă".
Nu există niciun "risc pentru public" sau pentru angajaţi, a precizat societatea Energy, care administrează centrala de la Indian Point.
Niciun purtător de cuvânt al companiei nu a putut fi contactat marţi pentru a preciza cum a evoluat situaţi
Sursa: REALITATEA.NET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu