marți, 30 octombrie 2012

Uraganul Sandy LOVEŞTE coasta de est a SUA. Guvernatorul Maryland: "Vor muri oameni" LIVE VIDEO

Uraganul Sandy, poreclit de americani "Frankenstorm", loveşte Coasta de est a SUA. Oraşul Atlantic City se află sub ape, iar New Yorkul este paralizat: sute de mii de locuitori au fost evacuaţi, iar circulaţia mijloacelor de transport în comun a fost întreruptă. Preşedintele american Barack Obama a avertizat, într-o intervenţie televizată, că uraganul Sandy poate avea consecinţe dezastruoase. "Zilele următoare vor fi dificile. Vor muri oameni în timpul furtunii", a declarat şi guvernatorul Maryland, Martin O'Malley.



O macara din New York s-a rupt din cauza uraganului SandyO macara din New York s-a rupt din cauza uraganului SandyFoto: The New York Times
UPDATE 23:15 - Ochiul uraganului Sandy se află la 65km de Atlantic City. Viteza vântului este de 150km pe oră, potrivit National Hurricane Center.

 UPDATE 23:10 - O navă s-a scufundat lângă coasta din North Carolina, din cauza uraganului Sandy, doi membri ai echipajului fiind daţi dispăruţi. Vasul era o replică a HMS Bounty, creată pentru filmele "Mutiny on the Bounty” şi “Pirates of the Caribbean”.
UPDATE 22:58 - Cea mai mare parte a oraşului Atlantic City se află sub ape, potrivit directorului serviciului de siguranţă publică. "Oraşul este inundat", a spus el.
UPDATE 22:50 - Peste 765.000 de oameni din 7 state nu mai au electricitate, New York şi New Jersey fiind cele mai afectate. Şcolile vor rămâne închise marţi în New York City, Philadephia şi Washington DC. Uraganul se află acum la 105km de Atlantic City. Uraganul va ajunge în New Jersey peste 3-5 ore.
UPDATE 22.30 Nord-estul Statelor Unite este în stare de asediu în apropierea uraganului Sandy, care a provocat deja ploi torenţiale pe litoral, înainte de ajunge pe coastă, paralizând economia şi transporturile, relatează AFP.  Uraganul, care a provocat deja moartea a 66 de persoane în Caraibi, va atinge coasta americană în jurul orei 20.00 (02.00 ora României), în New Jersey, în apropiere de Atlantic City, potrivit serviciilor de meteorologie, dar efectele sale s-au făcut deja simţite în "Las Vegas-ul coastei de est" în cursul după-amiezii de luni, scrie Mediafax.
Ochiul uraganului se afla ora 15.00 (21.00 ora României) la 255 de kilometri sud de New York şi la 140 de kilometri sud-est de Atlantic City, către care se îndreaptă cu o viteză de 44 de kilometri pe oră, potrivit unui buletin al Centrului american de supraveghere a uraganelor (NHC). Rafale de vânt cu viteze de 150 de kilometri pe oră sunt resimţite pe o rază de aproape 800 de kilometri. Conform serviciilor de meteorologie, întinderea masivă a furtunii, viteza sa redusă de deplasare şi întâlnirea cu un front rece venit din Canada o fac deosebit de periculoasă.
Pe coastă, oceanul este alb din cauza spumei şi ploia cade aproape orizontal, potrivit imaginilor transmise de televiziuni, care au trimis jurnalişti la faţa locului. "Va fi de durată. Zilele următoare vor fi dificile. Vor muri oameni în timpul furtunii", a anticipat guvernatorul Maryland, Martin O'Malley.
UPDATE 22:25 - Guvernatorul Andrew M. Cuomo a anunţat că mai multe poduri din New York se închid din cauza apropierii uraganului Sandy. "Dacă vântul va creşte în intensitate, iar vremea se va înrăutăţi, podurile se vor închide", a mai spus Cuomo.
UPDATE 22:05 - În Manhattan, New York, partea superioară a unei macarale care lucra la construcţia unei clădiri de lux din apropierea Central Park s-a rupt, atârnând la o înălţime echivalentă a 80 de etaje. Deşi au căzut cărămizi şi mai multe bucăţi de sticlă, nimeni nu a fost rănit. Furtuna a dărâmat barierele de protecţie din zonele plajelor, deşi ochiul uraganului încă nu a ajuns la New York.
Tunelurile Holland şi Brooklyn-Battery au fost închise circulaţiei luni. Guvernatorul statului New York a anunţat că şi podurile din New York vor fi închise în cazul în care vântul va depăşi 96 km la oră. El a precizat că principala preocupare o reprezintă în momentul de faţă creşterea aşteptată a apelor, care ar putea fi "extraordinară" şi ar putea provoca inundaţii grave. "Sistemul de metrou şi apa sărată nu merg împreună", a remarcat Andrew Cuomo.
Circulaţia trenurilor, metrourilor şi autobuzelor a fost întreruptă. Milioane de locuitori nu au putut merge la serviciu, tribunalele şi şcolile au fost închise. Primarul Michael Bloomberg a oprit totul, pentru a evita riscurile şi pagubele materiale şi a se asigura că oraşul va putea redemara în plină forţă cât mai repede posibil după trecerea uraganului Sandy.
Şi principalele atracţii precum Statuia Libertăţii sau Empire State Building au fost închise.

Doar micile magazine de proximitate erau deschise, majoritatea celor mari preferând să renunţe după ce au fost luate cu asalat în weekend. Generatoare, baterii, lanterne, pâine, apă, ca pentru uraganul Irene în 2011, newyorkezii nu au lăsat nimic la voia întâmplării, temându-se de pene de electricitate şi epuizarea stocurilor alimentare, scrie MEDIAFAX.
Primarul oraşului le-a cerut locuitorilor să rămână în casele lor şi a ordonat duminică evacuarea a 375.000 de persoane din zonele inundabile, dar multe păreau reticente în a pleca.
În sudul Manhattan, apele au urcat deja în cursul dimineţii cu aproape un metru, fără a genera vreo mişcare de panică.
Coasta de est a Statelor Unite este cvasi-izolată din cauza uraganului, notează AFP. Majoritatea companiilor aeriene care operează în Europa şi în Asia şi-au anulat zborurile către şi din această zonă, determinând zeci de mii de oameni să-şi modifice planurile de călătorie.
Aproximativ 10.700 de zboruri au fost anulate începând de duminică, iar această cifră ar putea creşte în apropierea sosirii uraganului Sandy.
Trei aeroporturi mici de pe coastă au fost închise complet, luni, în timp ce multe altele, ca cel din Philadelphia, şi-au anulat aproape toate zborurile.


Sursa:  RTV.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu