vineri, 2 noiembrie 2012

Fraudă bancară garantată de stat, supervizată de un spion


Statul a ajuns să fie furat de interlopi chiar cu ajutorul instituţiilor sale. Ministerul Economiei, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi cele mai mari bănci din România şi-au dat mâna pentru a frauda statul cu 22 de milioane de euro, într-o reţea infracţională fără precedent în România. Un ofiţer DIE „cânta“ instituţiilor statului cum trebuie să „joace“.

Şeful Fondului de Garantare pentru IMM, alţi funcţionari guvernamentali, vicepreşedintele BRD şi afacerişti rodaţi în fraude bancare, în total peste 100 de persoane  au fost ridicate ieri de procurorii de la Crimă Organizată, în cadrul unei ample anchete în care acuzaţiile variază de la înşelăciune la spălare de bani. Potrivit procurorilor, citaţi de ROMÂNIA LIBERĂ, băncile prejudiciate sunt BCR, CEC şi BRD.

După 18 ore de audieri, procurorii au decis: 24 de persoane vor fi duse în faţa magistraţilor cu propunere de arestare preventivă. Unul dintre capii reţelei, şeful fondului de garantare pentru IMM-uri, Aurel Şaramet, a fost suspendat din funcţie, iar procurorii au decis să-l cerceteze în stare de libertate, anunţă ANTENA3.
De asemenea, trei funcţionari din Ministerul Economiei au fost demişi. În schimb, vicepreşedintele BRD, Claudiu Cercel Duca, şi fostul general SIE, Florian Diaconescu au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore alături de alte 22 de persoane. Capii reţelei, afirmă ADEVĂRUL, erau fostul spion DIE, prieten al directorului de la Fondul de Creditare, şi Daniel Ruse, om de afaceri controversat din Olteniţa.
Despre acesta MEDIAFAX aminteşte că a candidat ca independent la alegerile din 2008 pentru Primăria Olteniţa, iar apoi, scrie presa locală, şi-a cumpărat o fermă de porci şi ar fi coordonat obţinerea de credite cu documente false. COTIDIANULsusţine că acesta a recruta oamenii iar 50 de funcţionari din minister şi afacerişti formau reţeaua bine organizată.
Bancherii au acordat 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României pe baza unor acte falsificate. Se garanta cu fonduri inexistente, iar creditele nu erau returnate. Băncile pierdeau banii doar pe hârtie, remarcă GÂNDUL. În realitate, pierdea statul român, care se angajase să acopere, prin fondul de garantare, până la 80% din pierderi.
Astfel, de la Ministerul Economiei au obţinut finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării. Aurel Şaramet era cel care garanta pentru grupare mai multe credite bancare. Prietenul său, şi unul dintre creierii ingineriei, era fostul general Florian Dragoş Diaconescu. Surse judciare au explicat pentru EVENIMENTUL ZILEI că procurorii DIICOT le-au monitorizat timp de şase luni întâlnirile şi discuţiile telefonice.
Totuşi, remarcă NAŢIONAL, implicarea a trei bănci mari – BCR, BRD si CEC – nu putea trece neobservată de către BNR, altfel Banca Naţională nu şi-ar mai justifica rolul de supraveghere şi reglementare. În prezent, la Biroul de Credite sunt arhivate date doar despre rău-platnicii-persoane fizice, iar în cazul firmelor, verificarea se face – sau aşa ar trebui – de către departamentele/diviziile antifraudă constituite la nivelul fiecarei bănci. Iar când această verificare nu se face sau se face ineficient, BNR are licenţa băncii respective în mână… (sursa: ziarero.antena3.ro)

Comunicat al DIICOT

“Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bucureşti şi Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor.
În acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat un număr de 50 de percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.
În fapt, se reţine că, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.
Se mai reţine că învinuiţii au obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării.
Activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuiţii Şaramet Aurel, având calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru I.M.M. – uri, Cercel - Duca Alexandru Claudiu, vicepreşedinte al unei unităţi bancare, Mihai Grigoroiu, Rosu Catalin Ionut si Atanasiu Andrei, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri şi Diaconescu Florian Dragoş.
Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este estimată la suma de 22 milioane de Euro.
La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti vor fi aduse 100 de persoane in vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale în cauză.
Suportul tehnic şi informativ al operaţiunii a fost asigurat de către SRI”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
Sursa: gandeste.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu