O nouă serie de statute juridice, care vor apărea în 2013, ar putea motiva băncile multinaţionale să se retragă şi să se concentreze asupra pieţelor lor natale. Ca urmare a crizei financiare, guvernele din Europa şi cel din SUA au luat în considerare legislaţia care ar putea genera obstacole pentru băncile străine, relatează Qz.com.
Un prim exemplu este oferit de Dodd-Frank din SUA. Secţiunea 165 din Actul Dodd-Frank permite Consiliului de Guvernatori ai rezervei Federale să impună cerinţe de capital şi rezerve de lichidităţi pentru filialele americane ale băncilor străine.
Declaraţii recente din partea guvernatorului federal Daniel Tarullo sugerează că banca centrală americană va aplica asupra băncilor străine aceleaşi proceduri privind rezervele de lichidităţi şi planificarea de urgenţă, care sunt impuse şi băncilor americane. Dacă băncile străine vor dori să rămână în continuare în America, acest aspect le-ar putea forţa să redistribuie o cantitate mare de bani sau, pur şi simplu, să renunţe la mai multe divizii de servicii bancare. Însă aceste decizii nu se referă doar la SUA.
Christine Harper şi Yalman Onaran de la Bloomberg spun că: “Marea Britanie şi Elveţia au propus reguli bancare şi de capital, cu scopul de a proteja interesele naţionale. Forţarea creditorilor să distribuie capital şi lichidităţi mai multor filiale locale, şi nu unui “singur părinte”, ar putea submina logica afacerii unei structuri multinaţionale.”
“A fi o companie mare, cu filiale peste tot în lume, nu mai este ceea ce a fost odată”, spune Mayra Rodriguez Valladares, director la MRV Associates, o firmă care antrenează examinatori bancari şi directori executivi de la diferite companii financiare. “În curând, veţi putea vedea cum îşi abandonează băncile globale majoritatea filialelor din străinătate şi chiar şi pe cele de acasă.”
Într-o anumită măsură, “balcanizarea” industriei bancare se produce deja. Impulsionate de creşterea cerinţelor de capital, băncile au dezinvestit activele din ţările străine, într-o încercare de a acumula capital.
Acelaşi lucru se petrece şi în Europa, unde există o economie care se deteriorează din ce în ce mai tare şi unde cerinţa permanentă de reducere a gradului de îndatorarea determinat băncile să îşi vândă participaţiile străine.
Compania de economişti europeni Global Stanley scrie: “Observaţiile noastre privind piaţa interbancară sugerează că bunăvoinţa băncilor de a se împrumuta reciproc în interiorul zonei euro a scăzut semnificativ anul acesta. Doar depozitele interbancare olandeze şi nemţeşti au fost într-o oarecare măsură pozitive anul acesta.”
“Rămânem circumspecţi în ceea ce priveşte ideea că stresul continuu de pe pieţele de finanţare bancară, în ciuda protecţionismului financiar şi a reglementărilor mai dure, va continua să direcţioneze balcanizarea pieţelor bancare europene. Credem că acest lucru va avea implicaţii pentru costul şi disponibilitatea de credit de-a lungul zonei euro, centura de sud fiind cea mai afectată.
În unele cazuri, acele câteva bănci care vor trece graniţele ar putea reduce semnificativ sumele de bani dedicate investiţiilor în ţările respective. De asemenea, ar putea însemna apariţia instituţiilor financiare non-bancare, cum ar fi firmele de capital privat care pot evita cu uşurinţă reglementările. Acestea şi-au asumat deja noi roluri, cum ar fi finanţarea infrastructurii europene.
În bine sau în rău, vântul schimbării a început să bată deja pentru sectorul bancar global.
Sursa: www.financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu