luni, 21 ianuarie 2013

Davos, Clubul Bilderberg: acolo unde se decide soarta lumii

Miercuri se deschis la Davos lucrarile anuale ale Forumului Economic Mondial, la care vor participa, conform traditiei, reprezentanti de seama ai lumii politice, economice si stiintifice. Este cea mai cunoscuta reuniune de acest gen, dar nu singura unde se discuta si se decide soarta planetei. 


Primele forumuri internationale, unde se luau in discutie cele mai stringente probleme ale lumii, au aparut la milocul secolului trecut, dar influenta lor a inceput sa se faca resimtita cateva decenii mai tarziu. „Aceste intruniri au un impact serios asupra lumii de afaceri, pentru ca ele ajuta la formarea conceptelor dupa care traieste planeta”, sustin expertii Cranfield University School of Management.
Ca atare, in prezent se poate vorbi de o adevarata retea de platforme de dezbateri. „Astazi exista numeroase forumuri internationale, care incearca sa elaboreze pozitii comune, sa convina diferite principii si idei”, spune profesorul Scolii economice de la Londra, Michael Kocks. In acelasi timp, precizeaza expertul, multe dintre aceste forumuri internationale au legaturi mult mai stranse decat se crede, iar „clientii” acestor cluburi sunt oaspeti frecventi ale altor reuniuni.
Clubul Bilderberg este cel mai vechi dintre cele mai cunoscsute forumuri internationale. El a fost creat in 1954 ca platforma de apropiere a pozitiilor Statelor Unite si ale Europei de Vest in perioada postbelica pe fondul amenintarii comuniste a URSS. Intalnirile anuale ale clubului, care se deruleaza, de regula, in lunile mai sau iunie, sunt organizate de un comitet de coordonare format din 33 de persoane, din care 10 reprezinta SUA, restul – tari europene. 
De obicei, datele referitoare la identitatea celor 120 de personalitati care figureaza pe lista invitatilor la dezbaterile Clubului Bilderberg nu sunt facute publicitatii. Anul trecut insa, ea a fost facuta publica. Printre numele inscrise s-au aflat cel al fostului secretar de stat american, Henry Kissinger, al consiliderul Casei Albe pe probleme de securitate nationala, Thomas Donilon sau al Regina Beatrix a Olandei. Au fost prezenti, de asemenea, sefi si top-manageri ai unor companii si banci mondiale precum Google, Microsoft, Goldman Sachs, HSBC, Novartis, British Petroleum Royal Dutch Shell.
Continutul discutiilor, concluziile trase nu sunt niciodata divulgate. Aceasta secretomanie usor exagerata explica, probabil, motivul pentru care Clubul Bilderberg a devenit „preferatul” adeptilor teoriei conspiratiei, in opinia carora aceasta organizatie este, de fapt, guvernul din umbra al planetei. Argumentandu-si pozitia ei amintesc, printre altele, ca Bill Clinton si Tony Blair au fost invitati la reuniunile Clubului inainte ca ei sa devina presedinte al SUA si, respectiv, premier al Marii Britanii.
Mai mult, membri Clubului Bilderberg au fost acuzati chiar de declansarea crizei datoriilor din Europa. Pe ce s-a bazat aceasta concluzie? S-a pornit de la faptul ca in 2009 intrunirea a fost gazduita de Grecia, de unde, in toamna aceluiasi ani, a pornit degringolada financiara. In plus, inalnirea din 2010 s-a desfasurat in Spania, care s-a vazut, la randul ei, cuprinsa de ghearele crizei.
„Intotdeauna vor exista oameni care vor crede in comploturi si tot felul de aranjamente la nivel global. In realitate, lucrurile sunt mult mai simple si mai normale la intalnirile noastre”, declara, in 2005, presedintele Clubului, Viscount Davignon, intr-unul dintre rarele sale interviuri. Potrivit spuselor sale, in cadrul reuniunile se discuta probleme curente, nu se adopta rezolotui sau planuri de actiuni. Iar daca, ulterior, invitatii reusesc in cariera lor politica, nu face decat sa confirma ca acei care se ocupa de selectia participantilor stiu sa gaseasca oameni cu adevarat talentati.
De acord, spune Michael Kocks, Clubul Bilderberg nu este guvernul secret al lumii, dar participantii la intruniri influenteaza procesele mondiale. „Este o forma de guvernare globala: bogatii si oamenii influenti ai planesc se reunesc intr-un cadru neoficial si unde, de cele mai multe ori, presa nu are acces. Ei dezbat, schimba pareri si opinii legate de o odine de zi unica pentru toti. Si, pornind de aici, incearca sa identifice pozitii comune, adica sa gandeasca in mod strategic despre viitor, ridicandu-se deasupra preocuparilor de moment. Acesta este, poate, singurul efect pozitiv”, crede profesorul britanic.
Majoritatea forumurilor se concentraza pe afaceri, politica si cercetare. Marele capital a decis insa sa incalce aceasta traditie. In mai 2009, cei mai bogati oameni ai lumii s-au intrunit in secret al New York. S-a spus ca Warren Buffet si Bill Gates si-au chemat cunostitele lor miliardare pentru a discuta despre activitatea de binefacere. Informatia a facut inconjurul lumii, dar alte detalii nu au razbatut dincolo de usile inchise.
Un an mai tarziu, revista Fortune scria ca fiecare dintre cei 15 participanti, averea lor cumulata fiind evaluata la 130 miliarde de dolari, au vorbit despre educatie, cultura, sanatate, politica de stat si lupta impotriva saraciei. La intrunirile din 2009 si 2010 s-a nascut initiativa Giving Pledge, in cadrul careiamiliardarii lanseaza promisiuni publice, de a consacra jumatate din averile lor in scopuri umanitare.
China a venit cu o replica la Forumul de la Davos, organizand Forumul Boao (BFA). Creata in 2001, aceasta platforma de dezbateri vizeaza subiecte exclusiv asiatice. „Pe masura ce in lume au aparut noi centre economice de anvergura, au aparut voci dornice sa se afirme. Astfel s-a conturat necesitatea infiintarii de noi structuri care sa ofere un cadru de analiza si discutii”, explica Michael Kocks. Interesant este ca la Boao a fost, in 2003, formulata pentru prima data ideea „cresterii rolului Chinei” in lume.

Sursa foto: Wikipedia.com

Sursa: www.incomemagazine.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu