luni, 21 ianuarie 2013

Priveste-ti viitorul in ochi!

Am ajuns pe marginea prapastiei si abia acolo mi-am dat seama ca trebuie sa schimb ceva la viata mea.

Poate ca ai experimentat pana acum unul dintre acele puncte de cotitura in viata ta. Evenimente precum un divort, un copil, un incediu, un atac terorist sau un accident din care am scapat ca prin minune ne marcheaza si nu sunt usor de uitat sau de lasat in urma.
Eu am experimentat. Ce mi se pare mie interesant la evenimente de genul asta este insasi ideea ca.. ne trezesc. Deci, intr-un fel sau altul, eram adormiti.
sursa foto: shutterstock.com

Ce anume am pierdut in tot timpul asta?

Cand ma gandesc la semnalele astea de alarma, cuvantul care imi vine in minte este“prioritati”!
In momentele astea, ne oprim, ne retragem putin din alergatura continua, de zi cu zi, si luam aminte la lucrurile care ne sunt cu adevarat importante! Foarte des ne dam seama ca scala prioritatilor noastre era cu susul in jos.
Poate ca ne-am petrecut foarte mult timp la birou, prea putin cu copiii nostri sau avand grija de noi insine. Deci, ca sa-mi raspund la intrebarea de mai sus, se pare ca foarte multi calatoresc prin viata pierzand din vedere tocmai lucrurile cu adevarat importante.
Daca esti in situatia asta, urmatoarele idei te-ar putea ajuta sa-ti revii si sa-ti aduci aminte ce apreciezi cu adevarat:

Fii constient de propria moarte: foarte multi gasesc acest gand deprimant, dar asta poate fi o tehnica foarte buna pentru a-ti creste calitatea vietii. Incearca, de exemplu, sa-ti imaginezi ca esti pe patul de moarte.

Care ar putea fi regretele tale?
Ar fi cumva vorba de banii pe care nu ai reusit sa-i castigi?
Sau te-ai gandi la prieteniile care s-au destramat si din vina ta, la timpul pe care nu l-ai petrecut cu familia sau la locurile pe care n-ai ajuns sa le vezi?

Acum, uita-te din nou la modul in care privesti viata. Este, in tot ceea ce faci acum, ceva care ti-ar putea da motive de regret pe patul de moarte? Steve Jobs punea mare pret pe ideea asta, de a ne constientiza conditia de muritori. In faimosul lui discurs de la Universitatea Stanford, a spus:
“Sa-mi aduc aminte ca voi muri in curand este cea mai importanta unealta pe care am gasit-o atunci cand aveam nevoie de ajutor in luarea unor decizii marete in viata, pentru ca aproape tot – asteptarile exterioare, toata mandria, teama de esec sau critica – toate acestea pier pur si simplu in fata mortii, si astfel, ramane doar ce este cu adevarat important”.
Scrie-ti o misiune proprie
Recunosc ca fac parte dintre cei care, de obicei, cand citesc carti de autoperfectionare, sar peste exercitii.
Tocmai de aceea am facut un articol – exercitiu prin care iti poti descoperi misiunea personala, 15 intrebari ca sa-ti descoperi misiunea ta pe acest pamant.

Pe scurt, ea cuprinde cine esti, cum esti si care-ti sunt valorile. Acest proces te ajuta sa iti clarifici gandurile si sentimentele cele mai profunde, si odata finalizata, te poti intoarce spre ea oricand, pentru indrumare.
Poarta conversatii pline de inteles cu o persoana mai in varsta
Pe masura ce inaintezi in varsta, acumulezi in mod natural experienta si cunostinte despre ce este important in viata.
De exemplu, este ceva ce crezi ca i-ai putea spune celui care ai fost acum 10 ani, ca sa-i/sa-ti faci viata mai usoara? Sunt sigura ca da.
Din pacate, daca nu avem o masina a timpului, acest lucru este acum imposibil. Insa un mod foarte bun de a acumula intelepciune este de a cauta persoane in varsta si de a vorbi cu ele. Bunicii sunt o alegere perfecta.
Intreaba-i despre viata lor, despre lucrurile pe care le-au invatat si despre cele pe care le-ar face intr-un alt mod. Si ai putea sa fii surprins sa iti dai seama ca si ei au trecut, atunci cand erau tineri, prin exact ceea ce treci tu acum.
Mediteaza
In mod normal, problema nu e ca nu stim ce e important in viata, ci ca uitam asta atunci cand ne lasam prinsi in alergatura de zi cu z
i. Una dintre cele mai eficiente metode de a nu lasa ca asta sa se intample e meditatia – alegerea perfecta pentru a-ti relaxa atat mintea, cat si corpul. O asemenea stare este perfecta pentru a intelege mai bine cine esti si care iti sunt valorile.
Ofera-te voluntar
E foarte usor ca in viata sa te lasi prins de propria-ti importanta. Un mod foarte important de a evita asta e sa mergi ca voluntar in diferite actiuni.
Vei vedea altfel viata, de exemplu, ajutandu-i pe cei care au mai putin decat ai tu, si iti vei readuce aminte cat esti de norocos. De multe ori, ne purtam ca si cum nu avem inca lucrurile de baza in viata, cand de fapt, toate sunt sub nasul nostru.
Adu-ti aminte ca poti trai fiecare zi numai o data! Este un mod extrem de util de a-ti pretui viata. Ce inseamna asta? Ca pur si simplu, iti aduci aminte ca timpul conteaza, ca nu se va mai intoarce si astfel, esti si mai motivat sa traiesti in cel mai placut mod cu putinta!
Si nu e vorba de inconstienta cand spun sa traiesti ca si cum ar fi ultima zi. E important, intr-adevar, sa-ti planuiesti viitorul, dar e si mai important sa nu pui atata accent pe asta, incat sa uiti de prezent.
Adu-ti aminte ca ajungi la viitor printr-o indelungata serie de zile de azi. Si cum aceasta convingere mi-a schimbat viata, vreau sa impart cu voi 3 dintre modurile in care o aplic:


1. BUCURA-TE DE FIECARE ZI

Am ales sa ma bucur la maxim de fiecare zi. Ma trezesc devreme, la 5 dimineata, pentru ca ma incanta ideea de zi noua, si incerc, pana seara, sa imi mentin o atitudine pozitiva.
Da, cateodata se intampla sa am si surprize neplacute. Dar daca incerc macar sa ma amuz si sa ma distrez, sunt sanse ca sa ma bucur, indiferent de circumstante.
Ce ma intereseaza in mod special sunt modalitatile de a ma simti bine la munca. Cei mai multi oameni stiu cum sa se bucure de timpul lor liber, dar se straduiesc cand vine vorba de a petrece niste ore placute la locul de munca. Daca faci parte dintre ei, aici sunt cateva sfaturi utile:
- Fa ceea ce iti place: asta ar trebui sa fie scopul final in ceea ce priveste cariera ta. Stiu ca e mult mai simplu de zis decat e de facut, dar adu-ti aminte mereu ca e posibi.
- Imprieteneste-te cu colegii de munca: in atat de multe feluri, relatiile cu ceilalti sunt cele care ne fac fericiti. Asa ca fa-ti timp si investeste in construirea si consolidarea relatiilor cu cei cu care lucrezi.
- Simte-te mandra de ceea ce faci: chiar daca nu salvezi vieti, sunt sanse foarte mari ca, intr-un fel sau altul, sa contribui la bunul mers al societatii. Fii mandru de munca ta si cu siguranta te vei simti mai bine.
- Inceteaza sa mai astepti: nu-ti mai petrece timpul stand ca anumite lucruri sa se intample, ca sa poti fi fericit. Pentru ca… ghici ce? Sunt sanse foarte mari ca o promovare, mai multi bani, o masina sau un birou nou, cu o vedere excelenta sa nu-ti influenteze foarte tare fericirea.


2. FA PASI MICI

Am vise si scopuri marete pentru viata mea. Dar sunt de asemenea, femeie, ceea ce inseamna ca des, cad prada fricii, indoielilor si aman lucrurile.
Asta inseamna ca daca nu sunt atenta, ceea ce acum imi pare maret si ambitios, va ajunge sa ma copleseasca si sa ma intimideze. Si rezultatul va fi ca nu voi mai face nimic pentru a ajunge acolo unde vreau.
Ceea ce am descoperit a fost ca poti obtine lucruri mari facand pasi mici, unul dupa altul. Asa cum a spus si Lao Tzu, “Un drum de o mie de mile incepe cu primul pas”.

Ce inseamna asta? Ca in fiecare zi, incerc sa mai fac ceva sa ma apropii de visele mele si de indeplinirea scopurilor. Si cata vreme progresul acesta e constant, ma simt fericita. Si aici e trucul meu favorit pentru pasii mici pe drumul marilor realizari:

- Incearca sa te imbunatatesti in fiecare zi 1%: la prima vedere, poate nu pare cine stie ce. Dar imagineaza-ti schimbarea care va avea loc in tine dupa o luna. Asa ca incearca sa fii 1% mai fericita, 1% mai sanatoasa, 1% mai productiva decat ieri si vezi ce se intampla.

3. FORMEAZA-TI OBICEIURI ZILNICE.

In trecut, m-am luptat cu motivarea. Si mi-am dat seama ca atunci cand nu am suficiente motive, as putea uita de foarte multe dintre obiceiurile mele benefice.
De exemplu, cand venea vorba de exercitii, imi tot spuneam ca voi incepe de maine, desi mai facusem asta inainte si imi promisesem ca la un anumit moment, ma voi apuca serios.
Nu se intamplase asta, evident. Cand am inceput sa gandesc diferit, adica mi-am propus sa fac exercitii zilnic, toate scuzele pe care mi le gaseam au disparut. Si ghici ce? Diferenta a fost majora. Asa ca daca vrei sa te tii de ceva, fa-o zilnic.

4. DACA VREI SCHIMBARE, ATUNCI SPUNE ADEVARUL

Am mers la un moment dat la un interviu pentru un loc de munca, si nu a mers prea bine. Ce mi s-a parut interesant, totusi, a fost vartejul de ganduri care mi-a cuprins mintea dupa ce am iesit de acolo.
Am observat ca voiam asa de tare sa dau vina pe factorii externi pentru felul in care a mers interviul. Invinovateam transportul public pentru ca am ajuns cu 5 minute mai tarziu, comportamentul celui care mi-a luat interviul pentru atmosfera apasatoare pe care o crease, intrebarile ciudate care ma facusera sa ma dau un pas inapoi si sa incerc cu disperare sa gasesc anumite exemple in experienta mea trecuta.
Cand am ajuns acasa, dupa interviu, ma mai linistisem oarecum.
Pe cand eram in baie, m-am oprit o clipa si m-am privit in oglinda. Iar apoi, mi-am trantit-o: “a fost vina ta, nu te-ai descurcat”. Asta a fost. Adevarul gol golut, brutal, sincer.
Am mers acolo total nepregatita si faimosul citat al lui Benjamin Franklin s-a dovedit adevarat – “Atunci cand pregatirea ta nu este un succes, te-ai pregatit de fapt, pentru un esec.”
Dupa, s-a intamplat ceva foarte ciudat: in ciuda dezamagirii, m-am simtit impacata. Bineinteles, mandria mea si egoul iesisera ambele foarte sifonate din treaba asta.
Cand am realizat totusi ca imi acceptasem partea mea de vina, mi-am deschis o usa spre schimbare. Stiam ca daca urma sa fiu sincera cu mine, imi dadeam sansa sa imi vad clar defectele.
Asa ca lectia pe care cred ca toti o putem invata din situatii ca aceasta este urmatoarea: daca vrei sa te schimbi, atunci spune adevarul. Sa fii sincer cu tine si sa iti recunosti sincer punctele slabe este intotdeauna cea mai buna varianta.
Bineinteles, e mult mai simplu sa dai vina pe factorii externi cand ceva nu merge bine. Desi, in viitor, asta te va face mult mai vulnerabil la durere si esecuri, pentru ca nu ai avut in vedere ce mergea prost, de aceea nu ai stiut unde ar trebui sa repari.
Toate astea fiind spuse, aici sunt 3 sfaturi ca sa reusim sa fim mai sinceri cu noi:

1. Fii practica: e foarte important sa faci mai mult decat simpla constatare ca lucrurile nu au mers cum trebuia. Incearca sa accentuezi exact ce nu a fost in regula.

In cazul meu, nu eram suficient de bine pregatita, fapt care mi-a creat nervozitate si nu mi-a permis sa dau niste raspunsuri gandite bine.
2. Fii curajoasa: s-ar putea sa fie destul de incomod sa iti examinezi viata si sa tii dai seama ca lucrurile nu sunt in regula.
De aceea, ai nevoie de curaj pentru asta. Lupta impotriva dorintei pe care o simti, de a arunca vina asupra altora. Si adu-ti aminte: nu putem schimba lucrurile pe care nu vrem sa le vedem.
3. Fii completa: exista de asemenea si un potential risc: acela de a deveni prea pesimist. Sugestia mea este sa adopti un punct de vedere cuprinzator si sa reflectezi si asupra calitatilor pe care le ai.
Experientele trecute, in care ti-ai dovedit valoarea si ai schimbat in bine lucrurile iti pot folosi ca modele.
O zi minunata draga mea,
Theona
PS: pentru tine care sunt lucrurile cu adevarat importante in viata?
PPS: Daca ti-a placut acest articol, te astept in comunitatea femeiadesucces.ro unde vei gasi peste 8000 de femei frumoase, dornice de evolutie si unde vei primi ca si cadou de intampinare cartea “Cum sa fii o femeie de succes pe toate planurile.”
sursa foto prima pagina: shutterstock.com
Sursa: www.kudika.ro







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu