vineri, 22 februarie 2013

Este confirmat: flora intestinala dicteaza daca esti sanatos sau bolnav


 Din ce in ce mai mult stiinta descopera ca minusculele creaturi traind in intestinele tale sunt acolo pentru un scop clar. Cunoscut drept microbiom, circa 100 000 de
flora intestinala
 miliarde dintre aceste celule iti populeaza corpul, in special intestinele si alte parti ale sistemului digestiv.

De fapt 90% din materialul genetic aflat in corpul tau nu iti apartine tie, ci bacteriilor, fungilor, virusurilor si altor microorganisme ce compun microflora ta.
Este adevarat, unele dintre aceste bacterii te pot imbolnavi; de exemplu, Institutul National pentru Alergii si Boli Infectioase [al SUA], a descoperit recent ca boala lui Crohn ar putea fi cauzata de raspunsurile sistemului imunitar la anumite microbiote din intestine.
Dar majoritatea acestor microorganisme sunt bune, si ele lucreaza impreuna ca ajutoare pentru sistemul digestiv si pentru mentinerea sanatatii tale. Bacteriile benefice, mai bine cunoscute drept probiotice, impreuna cu o armata de alte microorganisme, sunt asa de cruciale pentru sanatatea ta, incat cercetatorii le-au comparat cu “un organ abia acum recunoscut”. De exemplu, stim acum ca microflora ta influenteaza:
  • exprimarea genelor tale
  • sistemul tau imunitar
  • dezvoltarea creierului, sanatatea mentala si memoria
  • greutatea
  • riscul a numeroase boli cronice si acute, de la diabet la cancer
Potrivit unui articol pe aceasta tema din Time Magazine:1
“Surprinzatoarea noastra ecologie interna devenit in ultima vreme un subiect fierbinte. Initiative precum Human Microbiome Project2, o extensie a Proiectului Genomul Uman, a lucrat neobosit pentru a testa legaturile potentiale intre microbiota umana si sanatatea umana, si pentru a construi strategii pentru manipularea bacteriilor, astfel incat ele sa lucreze cu noi, mai degraba decat impotriva noastra.
…Ele au fost conectate cu o gama de afectiuni urate, inclusiv obezitate, artrita si inalt nivel al colesterolului. Acum doua noi domenii de cercetare imping limitele chiar si mai departe, cautand posibile legaturi intre micile vietati din intestine si doua boli foarte diferite: autism si sindromul colonului iritabil”

Flora intestinala este investigata pentru a evalua posibile legaturi cu autismul si SCI(sindromul colonului iritabil)

Este exact asupra a ceea ce se concentreaza activitatea  Dr. Natasha Campbell-McBride iar Planul ei Nutritional pentru Sindromul Psihologiei si Intestinelor( Gut and Psychology Syndrome – GAPS – nutritional plan) este proiectat pentru a restabili flora intestinala adecvata cu scopul de a vindeca si etansa intestinele – astfel inversand si eliminand afectiunile dintr-o gama ce parcurge un sir de boli de la autism, ADD/ADHD(sindromul hiperactivitatii si deficitului de atentie la copii), tulburari de invatare, si tulburarea obsesiv-compulsiva,pentru a numi doar cateva posibiltati. Este entuziasmant sa vezi ca stiinta incepe sa ia acest lucru mult mai in serios, pe masura ce autismul ajunge la proportii epidemice.
Potrivit articolului pe aceasta tema din Time:3
“Pana la 85% din copiii cu autism sufera si de un oarecare fel de tulburare gastrointestinala cum ar fi constipatie cronica sau sindromul colonului inflamat. Cercetari facute publice in 2005 in Jurnalul de Microbiologie Medicala si in 2004 in Jurnalul de Cercetare Proteomica5 si Neurostiinta Nutritionala6 au raportat nivele neobisnuite ale compusilor metabolici in urina copiilor autisti, compusi corespunzatori inaltelor nivele de prezenta bacteriana gasite in scaunele pacientilor autisti.
In 2011, un studiu publicat in Analele Academiei Nationale de Stiinte a gasit ca cobaii cu intestine fara flora bacteriana au aratat o miscare anormala si simptome de anxietate, sugerand ca cel putin un oarecare biom intestinal activ este esential pentru o dezvoltare normala.
“Pana nu demult, era iesit din comun sa sugerezi ca microbiomurile din intestine ar putea fi in spatele acestei boli”, a spus profesorul asistent de biologie de la Universitatea Guelph, Emma Allen-Vercoe. “Dar cred ca este o intersectare intre genetica pacientului si a microbiomului, si cea a mediului inconjurator”.
Cercetari recente publicate in ziarul Science7 ar putea arunca o lumina foarte necesara asupra naturii persistente si greu de tratat a sindromului colonului iritabil(SCI). Cercetatorii au infectat soarecii de laborator cu Toxoplasma gondiii, un parazit asociat cu boli mortale transmise prin alimente.
flora intestinala
Intersant, atunci cand sistemul imunitar al soarecelui a reactionat la prezenta parazitului, a suprareactionat si la bacteriile benefice. De fapt, in timp ce circa 10% din celulele T din tractul gastrointestinal au atacat parazitul, aproximativ 45% din celulele T au inceput sa atace alti microbi din intestine. Mai mult, odata ce parazitul a fost eliminat cu succes, sistemul imunitar a continuat sa identifice gresit bacteriile benefice ca agenti patogeni straini de corp, impiedicand soarecele sa se recupereze complet dupa infectie. Dupa cum se afirma in Time:

“Daca ceva similar se petrece la oameni – fie cu Toxoplasma gondii sau cu un alt invadator – ar putea fi mare parte a drumului de parcus pentru a explica atat existenta, cat si persistenta afectiunilor SCI”.
Potrivit Institutului National pentru Alergii si Boli Infectioase:8
“Descoperirile echipei sunt printre primele care demonstreaza ca celulele T din intestine prezinta un raspuns imunitar la bacteriile comensale[microflora normala, ‘comensal’ in latineste inseamna efectiv comesean, tovaras de masa] in timpul unei infectii. Ele sunt de asemenea primele ce arata ca celulele T-comensale raman in circulatie dupa ce infectia este eliminata. Bazandu-se pe observatiile acestor descoperiri, cercetatorii speculeaza ca, atunci cand sunt necontrolate, celulele T specific-comensale ar putea contribui la dezvoltarea bolii lui Crohn, dar este nevoie de mai multe cercetari”.

Cine ar fi stiut? Laptele de mama sporeste cresterea benefica a florei intestinale

Adaugand si mai multa greuate la insistenta dr. Natasha Campbell-McBride ca alaptatul este crucial in a ajuta la normalizarea microflorei sugarului(si de aici rezultand protectia impotriva bolilor si tulburarilor de dezvoltare), primul studiu de acest fel asupra laptelui de mama si a impactului sau asupra florei intestinale a sugarului ofera noi perspective asupra motivului pentru care laptele de la sanul mamei este mai bun decat cel sintetic pentru protejarea noilor-nascuti impotriva bolilor infectioase.9
Autorul studiului, William Parker, a explicat ca laptele matern pare sa promoveze o colonizare sanatoasa a biofilmelor[biofilm – biopelicula formata din acelasi tip de microorganism, ceea ce permite intr-ajutorarea si comunicarea] benefice. Cercetari anterioare au stabilit deja ca laptele matern reduce diareea, gripa si afectiunile respiratorii la copii, si ca scade riscul ca ei sa dezvolte alergii, diabet de tip 1, scleroza multipla si alte boli.
Potrivit specialistilor de la Duke University:10
“Acest studiu este primul despre care stim ca examineaza efectele nutritiei sugarului asupra modului in care se dezvolta bacteriile, oferind informatii asupra mecanismelor stand la baza beneficiilor alaptarii materne comparativ cu formula laptelui sintentic la noii-nascuti”, a spus William Parker, doctorand, profesor asociat de chirurgie la Duke si conducatorul studiului.
Numai laptele matern pare sa promoveze o sanatoasa colonizare a biofilmelor binefacatoare, iar aceste perspective sugereaza ca ar putea exista potentiale abordari pentru dezvoltarea de substitute ce ar putea simula mai bine aceste beneficii in cazurile in care nu poate fi oferit laptele matern. “
Cercetatorii au cultivat bacteriile pe mostre a trei marci populare de formule de lapte si soia pentru sugari, lapte de vaca si lapte matern. Toate mostrele au fost incubate cu doua tulpini de bacterie E. coli benefica(desi unele E. coli cauzeaza boli violente, alte “verisoare” indeplinesc de fapt roluri ajutatoare). Desi bacteriile s-au multiplicat rapid pe toate cele trei specimene, a existat o diferenta majora. In cazul laptelui matern, bacteriile au format biofilme, in timp ce bacteria din laptele integral si diferitele formule de lapte praf pentru sugari au crescut ca organisme individuale si au esuat in a forma un biofilm.
Acest lucru este intr-adevar important. Biofilmele sunt in mod esential “foite” subtiri, lipicioase care adera la peretele tau intestinal, unde servesc ca un scut, blocand efectiv agentii patogeni si infectiosi. Aceasta este o parte esentiala a “vindecarii si etansarii” intestinelor tale pe care o infaptuieste protocolul GAPS al dr. Campbell-McBride’s.
flora intestinala
Potrivit Duke University:

“…Acest studiu adauga si mai multa greutate unei multimi de dovezi precum ca laptele matern este cea mai nutritiva cale de a hrani un sugar, oricand este posibila aceasta cale”, a spus Gabriela M. Maradiaga Panayotti, doctor in medicina, co-directoare a cresei pentru nou-nascuti de la Duke Children si Duke Primary Care(departamentul de prim-ajutor). “Stim ca sugarii ce sunt alaptati la sanul matern au mai bune rezultate in multe feluri, si mamele care alapteaza la san de asemenea au sanatatea imbunatatita, inclusiv micsorarea riscului de cancer mamar. Oricand este posibil, promovarea alaptarii materne este cea mai buna optiune pentru mama si copil”.

Cum sa iti optimizezi flora intestinala

O dieta alimentara sanatoasa este modul ideal de a mentine o flora intestinala sanatoasa, ca si consumul regulat de alimente traditionale fermentate sau cultivate, reprezinta cel mai usor mod de a-ti asigura o flora intestinala optima. Optiunile sanatoase includ:
Legume fermentate(murate) de toate felurile (varza; morcovi; varza kale/creata; salata; telina condimentata cu ghimbiri si usturoi)Kombucha (o ciuperca)
Lassi ( o bautura indiana pe baza de iaurt consumata traditional inainte de cina)Natto(soia fermentata-reteta japoneza)
Tempeh(soia fermentata-reteta indoneziana)Kim chee(varza murata-reteta coreeana)
Asigurati-va ca va tineti departe de versiunile pasteurizate, intrucat pasteurizarea va distruge multe dintre probioticele ce apar natural. De exemplu, majoritatea iaurturilor “probiotice” pe care le gasiti in orice magazin alimentar NU sunt recomandate. Intrucat sunt pasteurizate, ele vor fi asociate cu tot felul de probleme ce tin de produsele lactate pasteurizate. Ele mai contin in mod tipic zaharuri, sirop de porumb bogat in fructoza, coloranti si/sau indulcitori artificiali – toate substante care sunt daunatoare sanatatii.
Consumarea de alimente fermentate traditional va va oferi si urmatoarele lucruri suplimentare benefice pentru sanatate:
  • Nutrienti importanti: unele alimente fermentate sunt excelente surse de nutrienti esentiali precum vitamina K2, care este importanta pentru prevenirea formarii placii arteriale si a bolilor de inima. Mai puteti obtine vitamina K2 de care aveti nevoie(circa 200 micrograme) mancand 15 grame de natto zilnic. Acest aliment este puternic producator de multe dintre vitaminele B.
  • Optimizarea sistemului tau imunitar: Probioticele sunt dovedite ca moduland raspunsurile imunitare prin sistemul imunitar al mucoasei intestinale, si au si un potential anti-inflamator. Optzeci la suta din sistemul imunitar este localizat in sistemul tau digestiv, facand din intestinele sanatoase un punct crucial daca vrei sa iti mentii sanatatea la nivel optim, intrucat un sistem imunitar robust este apararea ta numarul unu impotriva tuturor bolilor.
  • Detoxificarea: Alimentele fermentate reprezinta unii dintre cei mai buni chelatori disponibili. Bacteriile benefice din aceste alimente sunt detoxifianti foarte puternici, capabili sa elimine o larga gama de toxine si metale grele
  • Eficiente ca si costuri: alimentele fermentate pot contine de 100 de ori mai multe probiotice decat un supliment alimentar, deci adaugand o cantitate mica de alimente fermentate fiecarei mese, va va oferi beneficii maxime pentru banii dumneavoastra
  • Varietatea naturala a microflorei: cat timp veti diversifica alimentele fermentate si pregatite traditional pe care le consumati, veti obtine o mai larga varietate de bacterii benefice decat ati obtine din orice supliment
Cand incepeti, veti consuma cate putin, adaugand cate o jumatate de lingura de legume fermentate la fiecare masa, si treptat veti ajunge la circa o jumatate de cana de legume fermentate sau alte alimente tratate in mod traditional la una pana la trei mese pe zi. Intrucat alimentele tratate astfel sunt puternici detoxifianti, ati putea experimenta simptome de detoxifiere, sau “criza vindecarii”, daca introduceti prea multe odata.
Daca alimentele fermentate nu sunt o optiune, suplimentele cu probiotice si enzime naturale sunt mereu o alegere buna. Acestea se gasesc in magazinele naturiste. Daca nu stiti pe care sa le alegeti , cautati sa luati produse care sa aiba cat mai multe lanturi de bacterii care sa fie din surse vegetale nu animale. Daca nu gasiti in alta parte , pe magazinul nostru online la sectiunea digestie, avem disponibile o serie de astfel de produse la preturi avantajoase, produse testate si folosite si de noi. Camara Verde/Digestie

Invatati sa faceti propriiile voastre legume fermentate

Legumele fermentate sunt usor de facut de oricine. Sunt de asemenea cea mai rentabila cale de a introduce  cantitati mari de probiotice sanatoase in dieta voastra. Pentru a invata cum, revedeti urmatorul interviu cu Caroline Barringer, un specialist in terapia nutritionala si experta in pregatirea alementelor prescrise in programul nutritional GAPS al dr. Natasha Campbell-McBride. In plus pe langa bogatia de informatii impartasita in acest interviu, recomand puternic cumpararea cartii Sindromul
Psihologia si Intestinele (Gut and Psychology Syndrome), care ofera toate detaliile necesare pentru protocolul alimentar GAPS al dr. McBride’s.
Desi puteti folosi bacteriile native ale verzei sau altor legume, este de obicei mai usor sa obtii rezultate consistente prin utilizarea unei culturi de initiere. Caroline prepara sute de borcane de legume fermentate in fiecare saptamana si a descoperit ca obtine rezultate excelente utilizand trei-patru capsule de probiotice pentru a declansa procesul de fermentare.

EVITATI aceasta pentru a va optimiza flora intestinala!

Odata cu consumul de alimente fermentate natural si/sau suplimente de inalta calitate, este esential sa evitati zaharul, inclusiv fructoza. Zaharul alimenteaza bacteriile patogene, drojdiile, fungii din intestine, ceea ce de fapt s-ar putea sa iti dauneze mai mult decat impactul asupra rezistentei la insulina. Unul dintre rezultatele majore ale unei diete sanatoase similare celei prescrise mai sus este sa faci astfel ca flora intestinala sa propaseasca, si pe plan secundar aceasta realizeaza adevarata “magie” de refacere a sanatatii tale.
Aminteste-ti, un procent estimat de 80% din sistemul tau imunitar este localizat in intestine, ceea ce este un motiv in plus de a “ingriji” flora ta intestinala, care este un element esential al unei bune sanatati. Un sistem imunitar robust, sprijinit de ecosistemul tau intern infloritor este apararea numarul unu impotriva TUTUROR bolilor, de la banala raceala la cancer. Sunt sigur ca impreuna putem creea o miscare care sa duca mai multi oameni catre catalizarea unei miscari care sa faca mai multi oameni sa implementeze aceasta intelepciune straveche de dieta alimentara in modelele lor obisnuite de a manca, atunci vom vedea o schimbare radicala in sanatate.
Surse pentru acest articol cuprind:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu